Politika

Crna Gora uvela sankcije Rusiji, Bjelorusiji, Venecueli, Siriji i Kongu

Nova vlada Crne Gore, od formiranja 4. decembra prošle godine, uvela je sankcije za pet država, prateći spoljnu i bezbjednosnu politiku Evropske unije (EU). Prema podacima sa zvaničnog internet sajta Savjeta Evropske unije, Crna Gora se usaglasila sa pet spoljnopolitičkih deklaracija, kojima su uvedene restriktivne mjere, odnosno sankcije. Tako je Crna Gora uvela sankcije Rusiji, Bjelorusiji, Venecueli, Siriji i Kongu, piše Dan.

Pitanje usklađivanja spoljne politike EU i Crne Gore definisano je obavezama iz poglavlja 31 u pregovorima o pridruživanju, a Crna Gora je do sada uglavnom prihvatala spoljnopolitičke odluke evropskog saveza.

Na sajtu Savjeta EU može se naći izjava visokog predstavnika u ime EU o usklađivanju određenih zemalja u vezi sa restriktivnim mjerama protiv Demokratske Republike Kongo. Navodi se da je 10. decembra 2020. godine Savjet EU usvojio Odluku (CFSP) 2020/20331, kojom je obnovio postojeće restriktivne mjere do 12. decembra 2021. godine i izmijenio spisak pravnih i fizičkih lica koji podliježu tim mjerama.

“Zemlje kandidati Republika Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Albanija i zemlje EFTA Island i Lihtenštajn, članice Evropskog ekonomskog prostora, pridružuju se ovoj odluci Savjeta”, ukazano je u saopštenju.

Ove mjere su, kako se pojašnjava, uvedene zbog kršenja ljudskih prava u toj afričkoj zemlji.

Slične deklaracije donijete su i kada su u pitanju Bjelorusija i Venecuela, i navodi se da je Crna Gora podržala takve odluke.

U decembru je objavljeno da je Crna Gora podržala i nastavak evropskih sankcija Rusiji, zbog dešavanja na Krimu. Krajem januara, Crna Gora je podržala i zajedničku izjavu EU o dešavanjima na Krimu.

Prema toj izjavi, najoštrije se osuđuje jasno kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta aktima agresije ruskih oružanih snaga od februara 2014. godine i nezakonito pripajanje Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja Ruskoj Federaciji.

“Što nećemo priznati. Evropska unija ostaće posvećena potpunoj primjeni svoje politike nepriznavanja, uključujući i restriktivne mjere. Zemlje kandidati Republika Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Albanija i zemlje EFTA Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora, kao i Ukrajina, Republika Moldavija i Gruzija usklađuju se sa ovom izjavom”, navedeno je u saopštenju na sajtu EU.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Koča
Gost
Koča

A kako ce Stijovic sad vino prodat u Rusiju e strasno’ niko vas ne pritiska da vi sancije udarate nikome nijesmo u evropu’ vidite po vakcinama mi smo za njih rupa zamisljena na sviralo e vi ekonomiju da spasite pravite greske strasne i ne vidim vam neku buducnost dugu u vladu

Drpljanin.se
Gost
Drpljanin.se

Znali Kongo da mi postojimo🤣🤣🤣🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Bik
Gost
Bik

Kako je dobroo vraćamo ih korijenima

Iguita
Gost
Iguita

Samo nemojte Kubi udarat sankcije ,da se I dalje moze putovat bez vize pud tamo.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Sad će Pipun da pjeni zbog Rusije.

Komunista
Gost
Komunista

A što vam je sad nesrećna Venecuela skrivila???

Невоља
Gost
Невоља

Чекај, да ли ико од вас мисли да је Русију брига што јој ЦГ уводи санкције хахахаха?

Barka
Gost
Barka

Mandicu, Knezevicu…sto nam radi ova Vlada? Sto nam siri neprijateljstvo prena majcijci Rusiji? Dje ste da izadjete na ulicu, da pokrenete maaovne proteste…..

Brckosjeverski
Gost
Brckosjeverski

A kako majci rusiji ?? Pipun će biti šokiran !!

vladimir
Gost
vladimir

Sprdnja braco! Vi ste zabavniji od Benny Hilla i Mister Beena zajedno. Hvala vam sto postojite! Pozdrav od beogradskog istocnog Hercegovca u Svajcarskoj

Gotovi su
Gost
Gotovi su

To je siguran kraj i za Rusiju iza Kongo! Pokrepaće i od gladi i od žeđi 🤪

Betoven
Gost
Betoven

A dali im vakcine.😂

Enigma
Gost
Enigma

Zar smo se za ovo borili braćo Srbi i sestre Srpkinje, ja nisam glasao za sankcije Majki Rusiji ja nisam glasao za Nato đe si sada Knežević, Mandić ruši Vladu idemo na izbore za našu stvar da se borimo…..

Đapa
Gost
Đapa

Sve je ovo foliranje i dogovor sa Rusijom, Evropi zamazat oči da su na njenom putu a onda dati dvojna državljanstva i kad dobiju što su htjeli vratiti se na put srpskog sveta jer je to tobože većinska volja

Zoran Kalezić
Gost
Zoran Kalezić

Najvise me brine Kongo

Emma
Gost
Emma

Jeli ovo istina?Nije lose ako su vec jednom shvatili sta znaci odgovornost.

Maks
Gost
Maks

Kako to majcici rusiji, moj zdravko, sjeti se sta si zborio

Grse
Gost
Grse

Ovi u Kongu su se ozbiljno zabrinuli zbog toga vele…

Support
Gost
Support

Presmiješno. Iskukaš za vakcine i onda im uvedeš sankcije.

Strašno
Gost
Strašno

Uveli sankcije Rusiji, a na velika zvona najavljuju izvoz vina u Rusiju? Kako lažu, šta je ovo?!

PetarPan
Gost
PetarPan

Moj pipune,milačiču i ostala bratijo za šta smo se borili.Đžaba neda jevropa sem u brazdu koju ona hoće…

King Henry
Gost
King Henry

Pipun na aparatima!!!

Send this to a friend