Politika

Crnogorci su doprinijeli miru u Evropi

Island je počastvovan što je bio prva zemlja koja je priznala crnogorsku nezavisnost 8. juna 2006. godine, kaže za Dnevne novine ministar spoljnih poslova Islanda Gudlaugur Tordarson. U razgovoru za DN, šef islandske diplomatije, ističe da je nezavisnost Crne Gore bila izuzetan uspjeh, te da je crnogorski narod doprinio miru, stabilnosti i prosperiteta na evropskom tlu.

On je istakao da je Island veoma počastvovan time što je bio prva zemlja koja je priznala nezavisnu Crnu Goru 8. juna 2006. godine.

„Kao mala i slabo naseljena zemlja koja je postala suverena 1918. a onda i Republika 1944. Island u velikoj mjeri podržava samoopredjeljenje svjetskih nacija.  Vratimo se na 2006. godinu kada je islandski ministar spoljnih poslova Geir Harde poslao pismo crnogorskom kolegi Miodragu Vlahoviću i čestitao Crnoj Gori na nezavisnosti koju je Island priznao. Ovo je prvo takvo pismo koje je stiglo u Podgoricu, a koje je navelo islandske medije da se pitaju zašto je Island bio tako brz u odluci da prizna nezavisnost Crne Gore“, rekao je Tordarson

Osvrćući se na dešavanja u Evropi, a posebno na Balkanu u posljednje dvije decenije, ističe da , može slobodno da kaže da je nezavisnost Crne Gore bila izuzetan uspjeh i da je crnogorski narod doprinio miru, stabilnosti i prosperiteta na kontinentu.

„Crnogorci su karakterističan dio evropske porodice. Kao mala ostrvska zemlja, daleko od obala Evrope, Island prepoznaje vrijedan doprinos Crne Gore, kako kroz proces njene integracije u evropske, ekonomske i političke strukture, tako i njene važne doprinose NATO. Želim da istaknem činjenicu da Island nije bio samo prva zemlja koja je priznala nezavisnost Crne Gore, već i prva članica NATO koja je ratifikovala Protokol o pristupanju Crne Gore u Alijansu. Zapravo to se dogodilo 8. juna prošle godine, tačno 10 godina nakon što je ministar spoljnih poslova poslao svoje pismo. To je bio naš znak zahvalnosti za crnogorske napore“, rekao je ministar spoljnih poslova Islanda.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Friendship
Gost
Friendship

Prvi nas priznali, prvi ratifikovali clantvo u NATO. Mada smo mentalitetom svjetlosnu godinu daleko, mozemo biti prijatelji ove egzoticne i lijepe zemlje!!! Long live Iceland !!!

sinisa
Gost
sinisa

E moj prki, ti si za Sjevernu Koreju.

Mrgud
Gost
Mrgud

Ovi su samo za RS, srpska rupa u prevodu.

Martin
Gost
Martin

(ISLAND end MONTENEGRO FOREVER)

prki
Gost
prki

buahahahahaha

Mrgud
Gost
Mrgud

Ocigledno nije ti dobro.

ccccccc
Gost
ccccccc

E, da nam je komšiluk ovakav dje bi nam kraj bio.

Brr
Gost
Brr

Zahvaljujemo Islandu

Ćotek
Gost
Ćotek

Island, srećna država i srećan narod
????????

Send this to a friend