Politika

Crnogorci uvršteni u popis stanovništva na Kosovu

Crnogorska zajednica će po prvi put od proglašenja nezavisnosti Kosova biti uvrštena u popis stanovništva, domaćinstva i stanova koji će se održati 2021 godine, potvrdila je Agencija za statistiku i Kancelarija premijera Kosova, saopštio je danas predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan M.Vujičić.

Vujičić je kazao da će Udruženje, kao pokretač zahtjeva da Crnogorci budu kao i sve ostale zajednice uvršteni u popis, učestvovati u raspravi i izradi nacrta koncepta dokumenta, sa posebnim naglaskom na definisanje problema, uzroka, efekata i promjena.

“Podaci iz tog popisa biće od presudnog značaja za opstanak crnogorske zajednice na Kosovu, naše ustavno-pravno priznanje i institucionalno pozicioniranje, te povratak raseljenih lica i nasilno oduzete imovine”, istakao je Vujičić.

Kako je ocijenio, to će biti veoma važan instrument za razvoj i reviziju socio-ekonomskih politika, politika stvaranja radnih mjesta, razvoja infrastrukture, investicija i drugih usluga.

“S obzirom na to da na prošlom popisu stanovništva pored crnogorske zajednice nijesu bila popisivana ni raseljena lica, apelujemo na institucije Kosova i Crne Gore da zajedničkim snagama iznađu mehanizam kako bi se raseljena lica u Crnoj Gori koja su kosovski građani ovoga puta popisala, čime bi se ranije načinjena nepravda u cjelosti ispravila”, poručio je Vujičić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mlada Vojvodina
Gost
Mlada Vojvodina

sto puta su nam bolji no srbi.. pogledaj sta nam rade uvrbas i gore po vojvodini i dje smo vecina preko 14% nece da nam uvrste jezik u zvanicni.. ali neka mi ne oremo i kopamo bit ce crnogorski jezik zvanican u cijeloj vojvodini!! poceli smo da se budimo i dozivamo pameti i da saznajemo ko smo sta smo i… Više »

Ljuma
Gost
Ljuma

Samo napred crnogorci neka se zna sto ste.

Bnjj
Gost
Bnjj

Ti su Crnogorci samozbog para

Send this to a friend