Politika

Crnogorska delegacija u radnoj posjeti Provinciji Ćako

U sklopu prve posjete Republici Argentini, direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, ambasador Crne Gore u Argentini Srđan Stanković i savjetnica u Upravi za dijasporu Milica Radojičić su u subotu, 7. marta ove godine, boravili u Provinciji Ćako i tom prilikom posjetili prvu Crnogorsku kuću, članove crnogorske zajednice “Kralj Nikola”, koloniju “La Montenegrina” i prostorije kluba “Durmitor” u gradu Roke Saenz Penja, dok su se u gradu Rezistencija susreli sa guvernerom Provincije Ćako Horheom Kapitanićem.

Prilikom posjete Crnogorskoj kući, prvoj koja je izgrađena van teritorije matične države i koju je 2018. godine svečano otvorio predsjednik Milo Đukanović, Mitrović se najsrdačnije zahvalio na dočeku bivšem gradonačelniku Roke Saenz Penja, Gerardu Ćipoliniju, koji je tokom svog mandata donirao zemljište na kojem je ovaj objekat izgrađen, što predstavlja pravi čin prijateljstva i uvažavanja crnogorske zajednice koja je, više od jednog vijeka, nastanjena na ovom području.

“Takođe, u svom obraćanju Mitrović je naglasio da je ovo jedan od mnogih dokaza da je dijaspora most saradnje između država, te da su preduzeti i dalji koraci u jačanju saradnje između Crne Gore i Argentine, a koji se ogledaju u budućem bratimljenju Bara sa jednim argentinskim gradom”, saopšteno je iz Uprave za dijasporu.

Na sastanku sa Crnogorskom zajednicom Provincije Ćako “Kralj Nikola” razgovarano je o stanju i prilikama među našom dijasporom na ovom području, dok su članovi zajednice informisali crnogorsku delegaciju o budućim projektima i aktivnostima ovog udruženja na planu jačanja veza i saradnje sa matičnom državom.

Govoreći o projektima koji su od značaja za očuvanje kulture, identiteta, jezika i tradicije zemlje svog porijekla, Mitrović je članove zajednice pozvao da učestvuju na Javnom konkursu za sufinansiranje projekata odnosno programa organizacija dijaspore koji će, po drugi put, biti raspisan polovinom marta ove godine.

Mitrović je naglasio da ce Uprava za dijasporu, kao i do sada, u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti, biti na raspolaganju po svim pitanjima od interesa za nasu dijasporu.

Po završetku radnih obaveza u Roke Saenz Penja, istoimena delegacija se, u Rezistenciji, sastala sa guvernerom Provincije Ćako Horheom Kapitanićem sa kojim je, između ostalog, razgovarano i o jačanju bilateralnih veza između Crne Gore i Argentine, te preduzimanju konkretnih mjera za kreiranje agende zajedničkih aktivnosti sa ciljem jačanja saradnje sa Provincijom Ćako.

Izražavajući veliko zadovoljstvo povodom održavanja sastanka sa crnogorskom delegacijom, guverner Kapitanić je kazao da ovaj susret omogućava provinciji produbljivanje diplomatskih odnosa ne samo sa Crnom Gorom, već i sa ostalim zemljama na Balkanu, te naglasio da ekonomske, trgovinske i kulturne odnose dvije države treba ojačati.

“Govoreći o stanju naše dijaspore na teritoriji Argentine, sa posebnim akcentom na Provinciju Ćako, Mitrović se zahvalio na srdačnom prijemu i izrazio nadu da ce ovaj sastanak omogućiti jačanje institucionalnih odnosa dvije prijateljske države, te unaprjeđenje veza koje su započete 2013. godine otvaranjem Ambasade Crne Gore u Argentini”, navodi se u saopštenju.

Takođe, Mitrović je informisao o aktivnostima Uprave i u tom dijelu naglasio da će ovaj organ, u granicama svojih mogućnosti i kroz Javni poziv za sufinansiranje programa odnosno projekata organizacija dijaspore, pomoći crnogorskim udruženjima u Argentini u realizaciji projekata od značaja za očuvanje kulture, identiteta, jezika i tradicije zemlje svog porijekla.

“Sagovornici su se zajednički složili da će preduzeti sve potrebne korake u cilju jačanja postojeće dobre saradnje između dvije države i u tom smislu crnogorska delegacija je uputila poziv guverneru Kapitaniću da u skorijem posjeti Crnu Goru, što je on sa zadovoljstvom prihvatio”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend