Politika

Crnogorska opozicija treba da pokaže zrelost

Poslanica Evropskog parlamenta i članica u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore Evropskoj uniji Ivana Maletić, kaže da je bojkot parlamenta loša poruka za proces integracija.

Ona je u razgovoru za Dnevne novine istakla da je ulazak Crne Gore u NATO važna poruka koja je preporučuje za ulazak u Evropsku uniju.

DN: Nakon ulaska Crne Gore u NATO, fokus Vlade ali i cjelokupne javnosti sada je na evropskim integracijama, a naša zemlja je duboko u ovom procesu. Da li to što je Crna Gora dio Alijanse, može ubrzati proces pristupanja EU, ali i reforme na ovom putu?

Miletić: Ulazak u NATO svakako je važan korak u evro-atlanskim integracijama i snažan vjetar u leđa pregovorima. Članstvo u NATO-u znači da se država zalaže za izgradnju demokratskog društva i vladavinu prava, poštivanje ljudskih prava, tržišnu ekonomiju te za odbrambenu politiku na temeljima sigurnosti i zaštite civila. Upravo zato je ulazak Crne Gore u NATO važna pozitivna poruka i za pristupanje Evropskoj uniji.

Međutim, proces pristupanja zavisiće od brzine sprovođenja reformi i ispunjavanja mjerila po pregovaračkim poglavljima. Brojne su reforme koje je potrebno odraditi, ali važno je tom poslu pristupati kao promjenama koje radite jer su važne za rast i razvoj vaše države, a ne mjerila koja se postavljaju za ulazak u EU. Cilj nije ulazak u EU, cilj je jaka i razvijena Crna Gora koja će pripadati Evropskoj uniji i uspješno se snalaziti u tom posebnom klubu razvijenih država koje primjenjuju visoke demokratske, političke, pravne, administrativne i ekonomske standarde.

DN: Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je nedavno da misli da će Srbija i Crna Gora biti članice EU do 2025. i da evropska perspektiva za Zapadni Balkan treba da bude otvorena. Da li očekujete takav scenario, i koliko je za EU, ali i za ovaj region, važno da Zapadni Balkan bude dio evropske zajednice?

Miletić: Sigurna sam da će se proces pristupanja u sljedećem razdoblju intenzivirati i ove poruke od samog predsjednika Evropske komisije jako su važne. Proces će biti jasniji i konkretniji, neće biti skrivenih razmišljanja o mogućim političkim blokiranjima država koje uspješno ispunjavaju jasno postavljena mjerila. Država koja uspješno zatvori poglavlja mora na kraju puta potpisati Ugovor o pristupanju i postati punopravna članica.

DN: Crnogorska opozicija od novembra 2016. godine bojkotuje rad parlamenta, dakle u Skupštini su samo 42 poslanika vladajuće partije. Da li ovo šalje lošu sliku o našoj zemlji i kako se ovakva situacija može odraziti na pregovore sa EU?

Miletić: To definitivno nisu dobre poruke jer je za proces integracija važan politički pluralizam i demokratsko djelovanje u svim institucijama, a na samom vrhu je rad parlamenta kao predstavničkog tijela naroda. Za proces pregovora je važno zajedništvo, a Vladi i cijeloj državi je puno lakše odrađivati taj teški posao velikih promjena u državi i društvu ako postoji visoki stepen društvene i političke podrške.

U Hrvatskoj su se gotovo sve političke stranke složile da podržavaju proces pridruživanja te je u samom Saboru bio odbor, predsjednik kojeg je bio predstavnik opozicije, za praćenje i podršku procesu pregovora. Važno je pokazati političku zrelost i podršku procesu evropskih integracija. Nadam se da će se u Crnoj Gori pozicija i opozicija u parlamentu takmičiti izvrsnim idejama i kvalitetnim radom koji će pomoći evropskom putu Crne Gore.

Protiv pristupanja u EU u paketu

DN: Da li smatrate da je nova strategija po kojoj bi Srbija i Crna Gora pristupale EU “u paketu” dobra za našu zemlju, ili bi indivialni pristup bio bolje rješenje?

Miletić: Protivim se pristupu „u paketu“ ako bi to značilo da država koja ispuni sve kriterije čeka onu koja zaostaje. Paket može biti jedino u smislu zajedničkog napretka i sinergije, ali onaj ko ispuni kriterije treba imati otvorena vrata nezavisno od napretka drugog.

Send this to a friend