Politika

Crnogorska opozicija treba da pokaže zrelost

Poslanica Evropskog parlamenta i članica u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore Evropskoj uniji Ivana Maletić, kaže da je bojkot parlamenta loša poruka za proces integracija.

Ona je u razgovoru za Dnevne novine istakla da je ulazak Crne Gore u NATO važna poruka koja je preporučuje za ulazak u Evropsku uniju.

DN: Nakon ulaska Crne Gore u NATO, fokus Vlade ali i cjelokupne javnosti sada je na evropskim integracijama, a naša zemlja je duboko u ovom procesu. Da li to što je Crna Gora dio Alijanse, može ubrzati proces pristupanja EU, ali i reforme na ovom putu?

Miletić: Ulazak u NATO svakako je važan korak u evro-atlanskim integracijama i snažan vjetar u leđa pregovorima. Članstvo u NATO-u znači da se država zalaže za izgradnju demokratskog društva i vladavinu prava, poštivanje ljudskih prava, tržišnu ekonomiju te za odbrambenu politiku na temeljima sigurnosti i zaštite civila. Upravo zato je ulazak Crne Gore u NATO važna pozitivna poruka i za pristupanje Evropskoj uniji.

Međutim, proces pristupanja zavisiće od brzine sprovođenja reformi i ispunjavanja mjerila po pregovaračkim poglavljima. Brojne su reforme koje je potrebno odraditi, ali važno je tom poslu pristupati kao promjenama koje radite jer su važne za rast i razvoj vaše države, a ne mjerila koja se postavljaju za ulazak u EU. Cilj nije ulazak u EU, cilj je jaka i razvijena Crna Gora koja će pripadati Evropskoj uniji i uspješno se snalaziti u tom posebnom klubu razvijenih država koje primjenjuju visoke demokratske, političke, pravne, administrativne i ekonomske standarde.

DN: Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je nedavno da misli da će Srbija i Crna Gora biti članice EU do 2025. i da evropska perspektiva za Zapadni Balkan treba da bude otvorena. Da li očekujete takav scenario, i koliko je za EU, ali i za ovaj region, važno da Zapadni Balkan bude dio evropske zajednice?

Miletić: Sigurna sam da će se proces pristupanja u sljedećem razdoblju intenzivirati i ove poruke od samog predsjednika Evropske komisije jako su važne. Proces će biti jasniji i konkretniji, neće biti skrivenih razmišljanja o mogućim političkim blokiranjima država koje uspješno ispunjavaju jasno postavljena mjerila. Država koja uspješno zatvori poglavlja mora na kraju puta potpisati Ugovor o pristupanju i postati punopravna članica.

DN: Crnogorska opozicija od novembra 2016. godine bojkotuje rad parlamenta, dakle u Skupštini su samo 42 poslanika vladajuće partije. Da li ovo šalje lošu sliku o našoj zemlji i kako se ovakva situacija može odraziti na pregovore sa EU?

Miletić: To definitivno nisu dobre poruke jer je za proces integracija važan politički pluralizam i demokratsko djelovanje u svim institucijama, a na samom vrhu je rad parlamenta kao predstavničkog tijela naroda. Za proces pregovora je važno zajedništvo, a Vladi i cijeloj državi je puno lakše odrađivati taj teški posao velikih promjena u državi i društvu ako postoji visoki stepen društvene i političke podrške.

U Hrvatskoj su se gotovo sve političke stranke složile da podržavaju proces pridruživanja te je u samom Saboru bio odbor, predsjednik kojeg je bio predstavnik opozicije, za praćenje i podršku procesu pregovora. Važno je pokazati političku zrelost i podršku procesu evropskih integracija. Nadam se da će se u Crnoj Gori pozicija i opozicija u parlamentu takmičiti izvrsnim idejama i kvalitetnim radom koji će pomoći evropskom putu Crne Gore.

Protiv pristupanja u EU u paketu

DN: Da li smatrate da je nova strategija po kojoj bi Srbija i Crna Gora pristupale EU “u paketu” dobra za našu zemlju, ili bi indivialni pristup bio bolje rješenje?

Miletić: Protivim se pristupu „u paketu“ ako bi to značilo da država koja ispuni sve kriterije čeka onu koja zaostaje. Paket može biti jedino u smislu zajedničkog napretka i sinergije, ali onaj ko ispuni kriterije treba imati otvorena vrata nezavisno od napretka drugog.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

Ko priznaje u cg sindjin i katnicev parlament…? samo sd i bs radi vladti i slasti…80% cg se sprda i gleda reality drzavni udar i terorizam..dali to dvoje moze zajedno…pologici ili tetorizam ili drzavni udar..nego u cg nema nista logicno pa ni ovo…

Lipovo
Gost
Lipovo

Odavno je opozicija punoljetna (zrela) ali ovo ssto rade ni djeci iz vrticca ne nalikuje

Bole
Gost
Bole

Zrelost nema veze sa godinama… a sa drugim dijelom sam u potpunosti saglasan. Ne bi ih ni nazivao opozicijom, cini mi se da su nalozili dio naroda i samo mlate pare, jer ne vidim nikakvu stvarnu borbu da nesto promijene i doprinesu. Ako stvarno rade najbolje sto znaju, onda su izuzetno nesposobni.

Batan Lj.
Gost
Batan Lj.

U razgovoru za DN y prenosi CDM….daj izgleda da bojkot ipak deluje.

Send this to a friend