Politika

Crnogorski pokret: Pojedine zapadne ambasade finansiraju prorusku logistiku u Crnoj Gori

Pojedine zapadne ambasade i mnogi zapadni fondovi, finansirajući razne nevladine organizacije, medije i druge organizacije, ustvari finansiraju prorusku logistiku u Crnoj Gori, smatraju u Crnogorskom pokretu.

Saopštenje pokreta prenosimo u cjelosti: 

Nema sumnje da svako društvo koje teži ka uređenoj, zapadnoj demokratiji mora uvažavati ulogu i podsticati pluralizam, slobodne medije, razvitak nevladinog sektora, kritičku misao, nezavisno sudstvo, netolerantnost prema korupciji, kriminalu i da ne nabrajamo dalje sve ono što je opštepoznato i predstavlja mantru svih uređenih društava.

Bez sumnje je i da svi predstavnici EU sa takvim predubjeđenjima dolaze u Crnu Goru i podržavaju sve subjekte koji su, svojim djelovanjem, načelno na tragu svega navedenog. Po određenom stereotipu stvara se slika da su svi koji kritikuju vlast, koji se bave tzv. istraživačkim novinarstvom, korupcijom, organizovanim krimanalom, odsustvom nezavisnih institucija i institucija uopšte, … poželjni subjekti koje treba podržati i afirmativno, i materijalno. Na kraju krajeva, vjerujemo da Vas lično na to podstiče i iskustvo sopstvene zemlje, koja je prolazila kroz slične periode kroz koje Crna Gora prolazi danas. Kad se uzme u obzir da se u Crnoj Gori vlast veoma malo mijenjala, u kojoj je DPS uvijek bio konstanta, onda to dodatno stvara sliku o Crnoj Gori koja može još više pojačati stereotipe vezane za slična društva.

Kao svaki stereotip i stereotip sa kojim prilaze evropski predstavnici Crnoj Gori donosi određene kontroverze. Neukusno je posmatrati društvene okolnosti u Crnoj Gori a ne spomenuti devedesete godine prošlog stoljeća, vrijeme kada je Crna Gora bila puki trabant ratne politike Srbije i velikosrpske ideologije, koja je, u uslovima potpune neslobode, medijski, političkom propagandom i nacionalističkim i militantnim djelovanjem Srpske pravoslavne crkve, u potpunosti promjenila etničku strukturu stanovništva Crne Gore, što je lako provjerljivo kad se pogledaju popisi stanovništva od 1981. godine pa nadalje.

Inače, tradicionalna vezanost većine stanovnika Crne Gore za Srbiju i Rusiju je tada poprimila iracionalne razmjere, do toga da je kod brojnog stanovništva postojala spremnost žrtvovanja Crne Gore i njenih interesa za interese Srbije i Rusije. Ta naklonost nosila je sa sobom otvoreni i ortodoksni animozitet prema zapadnim zemljama, zapadnim vrijednostima i zapadnim bezbjednosnim integracijama.

Ogroman je trud bio potreban da se takva siutuacija koliko – toliko obrne i makar se stvori neka kritična masa koja je Crnu Goru okrenula sebi, evroatlaskim integracijama, kao imperativu, i otklonu od nakardnih ideologija zasnovanih na panslavizmu i panpravoslavlju. Iako je Crna Gora ušla u NATO i nedvosmileno svoj brod okrenula ka integraciji u društvo civilizovanih, demokratskih zemalja, otpor u zemlji nimalo nije jenjavao. Čak, naprotiv, ubjeđenje vlasti da će vrijeme učiniti svoje, nedovoljno ili nikakvo bavljenje i odsustvo proaktivnog pristupa promjeni svijesti, otvorilo je veliki prostor za upliv velikosrpskih i proruskih uticaja. Čak ni mi sami danas nijesmo načisto ko je sve upleten u to, po nama, anticrnogorsko djelovanje, bilo iz ubjeđenja, bilo zbog izdašne finansijke potpore koja dolazi sa tih strana. Ali, priznaćete, bez te jasnoće, svaka slika o Crnoj Gori ne može Vam biti dovoljno jasna i može Vam prilično zamutiti rasuđivanje o mnogim akterima sa političkog, nevladinog i medijskog spektra. Naravno, pod uslovom da dijelimo viziju Crne Gore, koja, za nas, nema alternativu potpunoj integraciji Crne Gore u zapadnu civilizaciju i njene bezbjednosne strukture!

Upravo zato Vam se i obraćamo ovim putem, potpuno sigurni da je politika EU i njenih predstavnika u Crnoj Gori u mnogim slučajevima bila pogrešna upravo iz nerazumjevanja o pozadini djelovanja mnogih političkih, nevladinih i medijskih entiteta u Crnoj Gori. Samo pogledajte kako su se mnogi od njih odnosili prema nesumnjivom udaru ruskih obavještajnih službi i srpskih nacionalista na Crnu Goru 16. oktobra 2016.godine? Slobodno se može reći za skoro sve nevladine organizacije, tzv. nezavisne medije i opozicione partije da su zdušno stali u odbranu aktera pokušaja oružanog prevrata i bezmalo predstavljali njihovu logistiku u obesmišljavanju utvrđivanja zakonske odgornosti najodgovornijih.

Konačno, svojim djelovanjem su omogućili da se neka najodgovornija lica u Crnoj Gori slobodno šetaju i šegače sa crnogorskim sudstvom i državom.

Mnogo je sličnih slučajeva koji pokazuju da te organizacije nikada nijesu kritički, niti bilo kako, reagovale na slična događanja. Bilo je previše raznih događanja, sve do uličnih protesta, nasilja, sa istim proruskim i velikosrpskim konotacijama, u kojima su uvijek i bez rezerve bili na stani aktera i odgovornih lica tih događanja. Posebnu priču predstavlja djelovanje SPC, odnosno njenih eparhija u Crnoj Gori, koje predstavljaju stub otpora svakoj integraciji Crne Gore u zapadno društvo i koje su glavni i najozbiljniji protagonist velikosrpskih i proruski ideja i aktivnosti u Crnoj Gori. Nikada, ali nikada nije bilo nikakve reakcije sa pomenutih adresa na takvo djelovanje. O pretolerantnom odnosu prema SPC govori i to što nije bilo nikakve reakcije na nezakonit upis sakralnih objekata i crkvenih dobara na SPC, bez ijednog valjanog dokaza o vlasništvu! Iako vole sebe da ističu kao zaštitnike državne i društvene imovine, ostali su nijemu na tu pljačku ogromnih razmjera!

Da pomenemo još i podršku učlanjenju Crne Gore u NATO, koja je u potpunosti izostala, izuzev Socijaldemokratske partije Crne Gore! Sve ovo ozbiljno upozorava na mogućnost da EU, pojedine zapadne ambasade i mnogi zapadni fondovi, finansirajući razne nevladine organizacije, medije i druge organizacije, ustvari finansiraju prorusku logistiku u Crnoj Gori. Vješto, zamjenom teza, našu porivrženost Crnoj Gori i napor u odbrani od velikopsrpskih i proruskih nasrtaja na nju, proglašavaju nekakvim crnogorskim nacionalizmom, sebe predstavljajući tobože građanskom opcijom, a nas diskreditujući kao nacionaliste. Nema sumnje da ćete takvu predstavu dobiti od njih, ukoliko Vas bude zainteresovalo što misle o sadržaju ovog pisma. Grotektno je da su takav kompleks naturili i vladi Crne Gore, te mi nikada nijesmo dobili sredstva, aplicirajući projektima zaštite nacionalne baštine na vladine konkurse.

Pored svega navedenog, morali biste imati na umu da se mnoge nevladine organizacije i mediji ponašaju isključivo kao profitabilne organizacije, stvarajući izopačenu sliku o Crnoj Gori i predstavljajući je izvan granica najcrnjim bojama, time sebi dajući važnost u očima EU kao nezaobilanog faktora u borbi protiv anomalija tranzicionog crnogorskog društva. Bolje reći, stavljaju svoj interes ispred opšteg interesa da Crna Gora, što brže, kroz još veću motivaciju i tranzicione napore, pristupi integracijama u EU.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MIRKO
Gost
MIRKO

Sve partije imaju grdne pare osim ovih jadova iz CG pokreta i Mirasa iz CPC. A djeste patriote odrijesite CESU da ne bleje vise ko koga iz inostranstva finansira

Kobilji DO
Gost
Kobilji DO

Ova Crnogorska partija je ko onaj stih.Mili boze cuda velikoga kad pocera cori sakatoga..sakat bjezi daga ne ufati cori gleda koliko je sati

Jakša
Gost
Jakša

A što se živi izjedoše što eto i zapad i istok podržavaju opoziciju. A njih niko. I sad niko ne valja a oni valjaju. Ovo je iz one poslovic: Sjela ruga pokraj puta, svakome se ruga. A njoj svako!!

ABC
Gost
ABC

ZIVIO CRNOGORSKI POKRET!!! ZIVJELA CPC!!! ZIVJELA NAŠA CRNA GORA DOK JE SVIJETA I VIJEKA!!!

Tugo ABC
Gost
Tugo ABC

Koliko ima cistih pravoslavnih Crnogoraca koi nijesu Srbi reci cifru ? Koliko ima vjernika CPC reci cifru i broj….Kad ovo saznas i budes razmislio mozeli stakvim brojcanim stanjem opstat Crna Gora znaces koliki si patriota i kolko je volis

ABC
Gost
ABC

Tugo nepismena, uzalud je tebi govoriti.
ABC takve rado zaobilazi.
Kupi pravopis, za početak.

Dragan Pelevic
Gost
Dragan Pelevic

ABC zaobidjen si ti od boga i od Crne gore cinimise

Pirsio Biroli
Gost
Pirsio Biroli

Tako je ABC zivjela Gora Crna,zivjela Gora Zelena Zivjela Gora Ravna Zivjela Gora Kakaricka Zivjela Pod Gora dje stadion Buducnosti zivjele sve NACIJE svih GORA svakakvih boja

nino
Gost
nino

Ovo nije CRNOGORSKI pokret. Ovo je ANTI SRBSKI POKRET U CRNOJ GORI i zabranit ga pod hitno

Anagastum
Gost
Anagastum

Nino, sram da te bude. Crbogorski pokret je ONO CASNO I SVIJETLO LICE CRNE GORE. Ko to do sad nije vidio – slijep je!
Meni je samo zao što Crnogorski pokret ne prwraste u POLITIČKU PARTIJU , da im s apetitom dam svoj skromni glas!

@ Anga Anus
Gost
@ Anga Anus

Kakvo svijetlo lice a ne velicaju Njegosevo Srbstvo i Kralja Nikole …Oni stim rade protiv drzavnosti istorijske nase jadu

Skorpion
Gost
Skorpion

Samo da znate jadnici dok god imamo ovakvih Crnogorskih pokreta Crnogoracace bit sve manje u Crnu Goru toliko od mene za ovu suludu partiju.

Bjelopavljici
Gost
Bjelopavljici

Kakvije ovo Crnogorski pokret a nista im Srbsko sveto nije ? Kaznit i ukinut ovaj pokret zarad zloupotrebe Crnogorskog imena.

Markisa1
Gost
Markisa1

Kao ni srbima mnogima crnogorsko

C vitamin
Gost
C vitamin

” Bjelopavljicu”, nije ti ovo Srbija no Crna Gora i Crnogorci. Crnogorski pokret je za svaku pohvalu i divljenje u ovom vremenu bespruzornih laži i posrbljavanja Crnogoraca… Jadni su oni koji to ne vide, i koji pristaju na utapanje svog crnogorskog imena.

Girl
Gost
Girl

Kako je moguce legalizovati dzamije u Crnoj Gori jesu li to nasi objekti?

Trigranit
Gost
Trigranit

Agresorski objekat nakon Drugog svjetskog rata rata prelazi u ne postojecu zajednicu koja izgradnjom dzamija uzurpira drzavnu imovinu i obnavlja Objekte koji zakonski nemaju nikakve duhovne povezanosti sa Crnom Gorom sto znaci da svaka Opstina ima pravo da SRUSI ili ukloni te Objekte

Trigranit
Gost
Trigranit

Agresorski objekat nakon Drugog svjetskog rata prelazi u ne postojecu zajednicu koja izgradnjom dzamija uzurpira drzavnu imovinu i obnavlja Objekte koji zakonski nemaju nikakve duhovne povezanosti sa Crnom Gorom sto znaci da svaka Opstina ima pravo da SRUSI ili ukloni te Objekte

Anagastum
Gost
Anagastum

Girlo, o kakvim dzamijama pričaš?

vuko
Gost
vuko

Ovo nije Crnogorska partija,zasto se zovu Crnogorski pokret a Srbstvo im nije svetinja?

Anagastum
Gost
Anagastum

Vuko, prevedi svoju dvosmernu recenicu, dako ti pigodimo misao.

Brdjanin
Gost
Brdjanin

Ahaaaa veliko Srbstvo 1990 ahaaa a stoje Hrvackoj pripala cijela obala Jadrana nezakonito i bez pravno cutite domoljubci titovih granica,da vam nije sjediste u trtov heroj grad Cetinje ?

Cunami
Gost
Cunami

Pod Br 1 vama treba zabranit da koristite i zloupotrebljavate ime Crnogorsko jer u vama nista od toga nema. Pozabavite se vi dase sto viser koristi Cirilica, 4C slavne loze Mrnjacevica,povrat trobojke i grba Nemanjica,velicanje Njegosevog Srbstva…itd.Pricate buloaze ne istine i gnusne lazi a nazivatese jos Crnogorski pokret uzas

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Ovi ne znaju dje udaraju

Upamti
Gost
Upamti

Ma, kakvi Srbi! Ni slucajno! Daleko bilo! Cuš, Srbi! Budibogsnama!

Basketaš 3 x3
Gost
Basketaš 3 x3

Sve ambasade finansiraju neku i nečiju politiku kao da je to novost

PEt
Gost
PEt

Kakvo pomračenje svijesti..

Her Flik
Gost
Her Flik

Ko su ovi? Pišu vidim neke nebuloze,izgleda im je mnogo dosadno u životu😂😂😂😂👌👌👌👌👌👌

Mirna i 3ambasa
Gost
Mirna i 3ambasa

Crni Gnojni Čir sa ekipicom!

cicko
Gost
cicko

EU radi u korist Rusije? Kakav dodvornički stav.

Send this to a friend