Politika

Crnogorski vojnici na međunarodnoj vježbi u Hrvatskoj

Trideset osam pripadnika Vojske Crne Gore učestvovalo je danas na međunarodnoj vježbi “Immediate Response19” na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju, u Hrvatskoj.

Na ovoj vježbi, koja se od 10. maja do 6. juna održava na više lokacija u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj, sa oko 1.600 učesnika iz 15 zemalja, učestvuje i 38 pripadnika Vojske Crne Gore. Na vježbi je angažovano i 30 helikoptera i 200 motornih vozila.

Najveći broj pripadnika VCG je iz sastava Pješadijskog bataljona baziranih u kasarni  “Vladimir Knežević Volođa” u Pljevljima.

“Od ukupnog broja učesnika, 28 je u sastavu pješadijskog voda multinacionalnog pješadijskog bataljona pod komandom Hrvatske, dva lica su u ulozi štabnih oficira u komandi bataljona, a osam je pripadnika Pomorskog odreda Mornarice VCG, koji će uvježbavati procedure protiv-diverzantskog obezbjeđenja plovnih objekata dok baziraju u ratnoj luci”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Naši vojnici sa pripadnicima vojski drugih zemalja na vojnom poligonu u Slunju, sprovode integraciju u multinacionalni bataljon, kombinujući obuku i pripremu za dalje razmještanje, odnosno kretanje prema Mađarskoj.

“VCG na vježbi angažuje i osam motornih transportnih vozila, od kojih su šest savremeni lako-oklopni transporteri Mercedes-Benz G-klase”, ističu u Ministarstvu.

Na vježbi učestvuju pripadnici oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjene Kraljevine, Litvanije, Sjeverne Makedonije, Italije i Njemačke. Vježbu planira i usmjerava Komanda američkih snaga za Evropu (USEUCOM) s težištem na uvježbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative.

Glavni cilj vježbe je uvježbavanje vojne mobilnosti, odnosno mobilnosti multinacionalnih snaga.

Ovom vježbom, Hrvatska obilježava 10 godina svog članstva u NATO.

Naši vojnici u ovoj vježbi učestvuju od 2013. godine.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dukljanin
Gost
Dukljanin

Bravo VCG….

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Cg poslala armadu, blago nam.

Mne
Gost
Mne

Eneeee

mojsilović
Gost
mojsilović

Kako nijeste povezli Mašana da ga svijet vidi?

drug
Gost
drug

Mi sa Amerikom, Njemačkom, Francuskom … Vi sa Bjelorusijom, S. Korejom i Papuom. Laka vam noć.

Змај
Gost
Змај

Ми са Русима у МИГовима 29, а да, ви не знате шта је то. Нешто слично ономе што чува небо над Хрватском и Монтенегром.

Mirko
Gost
Mirko

Šta se čini od “pravoslavnih Talibana”.
Ostavite Vojsku na miru.

Franko
Gost
Franko

Nisi ti Mirko, ti si Rsmadan. I pripadnik si Nusra fronts.

Franko
Gost
Franko

Vježba lovačkih društava.

Mirko
Gost
Mirko

Ne mlatunjaj majke ti.

Send this to a friend