Politika

Crnogorski vojnici na najtežoj trci na svijetu

Crnogorski vojnici po prvi put ove godine učestvuju kao samostalna ekipa na trci Edelweiss Raid 2019, koja se smatra najtežom na svijetu.

“U austrijski region Tuxer Alpen, gdje će se trka organizovati 27. i 28. februara, putuje osam pripadnika Pješadijskog bataljona, koji imaju zvanje planinskog vodiča i instruktora alpinizma, stečeno u Austriji i Sloveniji. Kapiten tima je vodnik I klase Željko Radović iz 3. pješadijske čete”, saopštili su iz Ministarstva odbrane.

U trci učestvuju predstavnici oružanih snaga oko 20 zemalja, među kojima i vodećih u oblastima alpinizma i planinskog ratovanja: Austrije, Slovenije, Njemačke, Švajcarske, Italije i drugih.

“Za trku su neophodne posebne i zahtjevne pripreme, zbog čega se organizuje jednom u dvije godine. U 48 sati treba preći 50 km i savladati nadmorsku visinu od 4.000 metara, i to pod teretom od 35 kilograma. Tokom trke neophodno je realizovati 13 zadataka, poput: kretanje fiksnom instalacijom, veranje uz stijene, spuštanje niz stijene, skijanje u navezi, gađanje, bivačenje, odnosno noćenje u planini, orijentacija, brzi marš, spašavanje pomoću PIEPS-a… Tokom kretanja, rastojanje između prvog i poslednjeg člana ekipe ne smije da bude veće od 150 m. Prati se timski rad i timsko rješavanje zadataka”, objašnjavaju oni.

Statistika kaže da tokom trke odustane trećina ekipa. Zanimljivo je da vođa ekipe nema pravo odustajanja, jer se u suprotnom cijela ekipa diskvalifikuje.

“Naša ekipa počela je sa pripremama još u novembru, i to na prostoru Bjelasice i Sinjajevine. Crnogorski i slovenački tim jedini su iz regiona.   Naši vojnici tokom priprema su realizovali uspone na vrhove Torna, Jablanov vrh, Crna Glava, Zekova glava, Mučnica, Bjelogrivac. Realizovani su i marševi od 45 kilometara od Mojkovca do Kolašina, preko cijele Bjelasice, kao i noćenje u vučjoj jami”, dodaju iz Ministarstva.

Kako ističu, samo učešće naše ekipe na ovoj trci je veliki uspjeh.

“Cilj je da se što bolje prezentuju država i VCG, i da se pokaže da smo u oblasti alpinizma i planinskog ratovanja ravnopravni sa ostalim vodećim i partnerskim zemljama. Naši će otputovati za Austriju 17. februara, jer će sa pripadnicima Vojske Republike Austrije, ići na aklimatizaciju na poligone gdje će se realizovati trka”, dodaju oni.

 

6 Komentara na "Crnogorski vojnici na najtežoj trci na svijetu"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend