Politika

Crnogorski vojnici spremni za najveću NATO vježbu u Norveškoj

Pripadnici Vojske Crne Gore, zajedno sa kolegama iz Slovenije i Španije, počeli su danas pripremni dio vojne vježbe NATO-a “Spoj trozupca 2018” (Trident Juncture) u Norveškoj.

U najvećoj vojnoj vježbi NATO-a od kraja Hladnog rata učestvuje 33 pripadnika Vojske Crne Gore.

Vođa crnogorskog kontigenta u Norveškoj kapetan Danko Kovačević kazao je Radiju Crne Gore da zvanična vježba ima nekoliko faza.

“Danas je počela prva faza, integracija crnogorskog voda koji je u sastavu slovenačke čete, a koja je sastavu španskog bataljona. Tako da su na teren izašli pripadnici Vojske Crne Gore i Slovenije i Španije i počeli integracijski trening koji će trajati do 29. oktobra, a vježba će zvanično početi 30. oktobra”, saopštio je Kovačević.

U vježbi, koja će trajati do 7. novembra, učestvovaće oko 65 brodova, 250 aviona, 10.000 vozila i 50.000 vojnika iz oružanih snaga 31 zemlje, od čega je 29 članica NATO, uz Švedsku i Finsku, kao bliskih partnera Alijanse.

“Sigurno da je ovo veliko iskustvo jer prvi put učestvujemo kao članica NATO-a u jednoj ovako velikoj vježbi. Vježba se odvija u veoma teškim vremenskim uslovima, ektremno hladnim uslovima, gdje treba da dokažemo da smo interoperabilni sa drugim članicama NATO-a, da možemo da damo veliki doprinos u kolektivnoj odbrani Alijanse”, kazao je Kovačević.

U crnogorskom kontigentu je i jedna žena, poručnik Tina Brajović, koja zajedno sa njim radi u italijanskoj brigadi kao štabni oficir.

Trident Juncture realizuje se najvećim dijelom na teritoriji Norveške, na kopnu, moru i u vazduhu, ali će obuhvatiti i dio teritorije Islanda, kao i vazdušni prostor Finske i Švedske.

Vježbom komanduje admiral Džejms Fogo, komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju.

Kada je riječ o crnogorskim snagama, glavni dio je pješadijski vod od 27 pripadnika, kojim komanduje poručnik Nikola Popović, a koji će biti u sastavu Slovenačke čete.

“Po jedan pilot, logistički podoficir i vojni policajac biće u sastavu slovenačke eskadrile, u komandi slovenačke logističke čete, odnosno u slovenačkoj četi vojne policije, dok će dva štabna oficira biti u komandi italijanske brigade”, saopšteno je ranije iz Ministarstva odbrane.

Jedan oficir biće zadužen kao ocjenjivač – kontrolor tokom vježbe.

Prethodna vježba Trident Juncture održana je prije tri godine, na teritoriji Italije, Španije i Portugala i u njoj je učestvovalo oko 36.000 vojnika.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MILO-ali KOJIC
Gost
MILO-ali KOJIC

Vala sad je Rusija u opasnosti,stize udarna pesnica Nato-a Crna gora.

Starac Fočo
Gost
Starac Fočo

Sretno naši sokolovi, živjela Crna Gora!

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Srecno junaci. Uskoro ce i Makedonci a i Srbi htjeli ne htjeli

Tip top
Gost
Tip top

Mi srbi necemo, lepse nam je ovako.

logika
Gost
logika

pa sto ste stavili sliku njemaca i amerikanaca? ka da nema slika VCG…

marius
Gost
marius

Srecno vojsko Crne Gore !

Send this to a friend