Politika

Crnogorski vojnici u novembru idu u misiju KFOR na Kosovu

Vojska Crne Gore
Vojska Crne Gore

Dva pripadnika Vojske Crne Gore biće upućena u misiju KFOR “Kosovo Force” u novembru ove godine, predviđeno je planom rada Ministarstva odbrane. U dokumentima Ministarstva navodi se daje upućivanje u misiju KFOR predviđeno u periodu od 01. do 30. novembra ove godine.

Iz resora Predraga Boškovića potvrdili su za Pobjedu da će vojnici na Kosovo ići ove godine.

“Krajem tekuće godine Vojska Crne Gore će uputiti dva pripadnika u misiju KFOR-a”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva odbrane.

Naknada crnogorskim oficirima u međunarodnoj misiji KFOR na Kosovu iznosiće 70 eura dnevno, odlučila je Vlada prošle nedjelje, nakon što je Skupština sa 45 glasova “za” izglasala odluku o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u misiji KFOR u Republici Kosovo uz angažovanje dva štabna oficira od kojih će jedan biti raspoređen u Komandi misije u Prištini, a drugi u Regionalnoj komandi misije u Skoplju.

Iako su se u Srbiji oštro protivili ovakvoj odluci, nazivajući je “neprijateljskim činom”, plan rada Ministarstva odbrane predvidio je posjetu ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina Crnoj Gori 18. i 19. septembra, ili kako se navodi, opciono od 24. do 25. septembra.

Vulin je ranije kazao da na odluku Crne Gore ne gleda kao na prijateljski čin.

Visoki NATO zvaničnik kazao je da svi saveznici doprinose Alijansi, onda kada postanu njeni punopravni članovi. On je Pobjedi kazao da upravo to radi i Crna Gora učešćem u misijama na Kosovu i u Avganistanu. Govoreći o odnosima u regionu i eventualnih tenzija zbog slanja crnogorskih vojnika na Kosovo, kaže da je izazov za sve zemlje da imaju dobre odnose u regionu.

“Izazov je da sve zemlje u tom regionu imaju dobre bilateralne odnose i NATO je relevantan za to, ali se to ne mijenja fundamentalno iz dana u dan. Svi saveznici doprinose Alijansi kada postanu njen dio kroz aktivnosti koje sprovode kao članovi Alijanse. Logično je da učlanjenjem u NATO zemlje preuzimaju dio odgovornosti i dijeljenje tereta, što, kako je pokazao i ovaj samit nije samo apstraktno pitanje. Krucijalno je za sve zemlje da učestvuju u tome. Mi od saveznika tražimo tri stvari: tražimo novac, sposobnost, koja se ogleda u kupovini opreme i kontribuciju, što podrazumijeva stavljanje snaga na raspolaganje. To je upravo ono što Crna Gora radi, doprinosi Alijansi kroz učešće u misijama u Avganistanu i na Kosovu, ona želi da doprinese stabilnosti i sigurnosti ovog regiona”, rekao je NATO zvaničnik Pobjedi.

Dodaje i da je KFOR od Beograda prepoznat kao misija krucijalna za očuvanje stabilnosti.

“Postoje i ljudi na Kosovu koji nam kažu “zadržite KFOR ovdje”. Zato mi zvuči čudno kada čujem da ušečće u misiji koja ima za cilj da održi stabilnost, zabrinjava nekoga”, zaključio je on.

51 Komentara na "Crnogorski vojnici u novembru idu u misiju KFOR na Kosovu"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend