Politika

Crnogorski zbor: Drugi zadatak apostola – nestanak crnogorskog jezika

Čirgić

Apostoli prelaze na drugu kariku u lancu crnogorskog identiteta, sa zadatkom nestanka crnogorskog jezika, saopštili su danas iz nevladinog udruženja Crnogorski zbor.

“Nakon uspješno završene misije donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, kojim se za duži period SPC garantuje protivpravno stečena imovina u Crnoj Gori, zacimentirana su odlukom Skupštine Crne Gore prava, privilegije i status nepostojećem pravnom subjektu u Crnoj Gori, a to je SPC, što znači da je prvi zadatak ispunjen”, navode u tom NVU.

I ne samo to, Zakonom su, dodaju, blagosiljane sve nezakonite intervencije na spomenicima kulture, čime se briše dio crnogorske istorije da bi se popunile praznine srpske istorije.

Kako navode u Crnogorskom zboru, vrlo efikasan način udara na crnogorski jezik je nestajanje Fakulteta za crnogorski jezik i književnost FCJK.

“U pitanju je fakultet koji je ogledni primjer vrhunske organizacije, vrhunskih profesora prepoznatih u međunarodnoj stručnoj javnosti, fakultet čiji rad i djelovanje predstavljaju obrazac, šemu i način rada svih drugih koji treba da se bave pitanjima crnogorskog identiteta. Uostalom, čemu Fakultet za crnogorski jezik kad „ne postoji“ ni crnogorski narod”, upitali su.

Naglašavaju da je istovremeno sa udarom na fakultet neophodno i diskreditovati dekana tog fakulteta Adnana Čirgića.

“Neophodno je, koristeći se udbaškim metodama, prvo izazvati mržnju prema tom čovjeku od strane njegovih kolega. U tome se djelimično i uspjelo izjavama u kojima se indirektno navodi da istaknuti kulturni stvaraoci Crne Gore nijesu primali mjesečnu naknadu iz razloga što je to svojstvo priznato i Adnanu Čirgiću iako ne ispunjava zakonske uslove za to”, dodaju u tom NVU.

Kako kažu, svako razuman zna da se ne može prekinuti isplata naknada istaknutim kulturnim stvaraocima bez prethodno donijetog akta o prestanku statusa istaknutog kulturnog stvaraoca ili drugog akta o obustavi isplate naknade.

“Dakle, ispravni pristup je da se svakom isplaćuje navedena naknada dok postiji pravni osnov za to, odnosno dok se svakom pojedinačno pravnim aktom ne ukine to pravo ili obustavi isplata. Međutim, radi se upravo suprotno. Obustavlja se isplata naknada istaknutim stvaraocima, Adnan Čirgić se javno diskredituje bez mogućnosti da ostvari svoje ustavno pravo na pravni lijek i indirektno se sugeriše njegovim kolegama da je on osnovni uzrok za neizvršavanje obaveza ustanovljenih zakonom”, ukazuju.

Ističu i da je Čirgić autor 18 knjiga i priređivač više od 200 izdanja iz oblasti crnogorske filologije i kulturologije.

“Dobitnik je Trinaestojulske nagrade i mnogih prestižnih nagrada u zemlji i inostranstvu. Autor je prvog službenog pravopisa i gramatike crnogorskoga jezika”, navode u Crnogorskom zboru.

Sve to skupa je, podsjećaju, i jedan od razloga zbog kojih je 2017. godine Crna Gora dobila međunarodni kod za crnogorski jezik od Ujedinjenog savjetodavnog komiteta za kodifikaciju jezika sa sjedištem u Vašingtonu.

“Da zaključimo, gospodo iz FCJK, vi ste krivi što ste profesori Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, a Vi gospodine Čirgiću što ste dekan tog fakulteta. Građani Crne Gore, apelujemo na vas da javnim djelovanjem stanete u zašititu FCJK jer svako pasivno postupanje vodi nas u sledeći sunovrat crnogorskog identiteta”, poručuju iz Crnogorskog zbora.

Send this to a friend