Politika

Crnoj Gori dati mjerila za zatvaranje poglavlja, države da izraze uzdržanost prema inicijativama poput Otvorenog Balkana

Evropski parlament

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas preporuke o Novoj strategiji proširenja i u drugom amandmanu izrazili zabrinutost zbog uporne političke krize u Crnoj Gori. Pozvali su EU da, između ostalog, ispuni obaveze prema Zapadnom Balkanu i da Crnoj Gori da mjerila za zatvaranje poglavlja. Jedan od amandmana poziva na uzdržanost kad je riječ o regionalnim inicijativama poput Otvorenog Balkana.

U drugom amandmanu usvojenom na plenarnoj sjednici, kako prenosi European Western Balkans, EP je „izrazio zabrinutost zbog uporne političke krize u Crnoj Gori, koja je već imala i ima negativne posljedice na put zemlje ka EU. U rezoluciji se dalje podsjeća da je vladavina prava ključna za proces evropskih integracija i da zakonodavstvo zemlje mora biti u potpunosti usklađeno sa njenim ustavom.

Crnoj Gori, , navodi se u drugom amandmanu, koja se smatra „predvodnikom u procesu pridruživanja EU“, treba dati „završna mjerila za pregovaračka poglavlja“ kako bi se ubrzalo pristupanje zemlje.

Autor dokumenta, europoslanik Tonino Picula, kazao je da je EP uvijek bio najznačajniji pristalica proširenja.

“Usvajanjem čvrstih preporuka o tome kako bi trebalo da se primenjuje buduća politika proširenja, možemo još jednom da postavimo ton i standarde koji će omogućiti EU da raste i napreduje. Želimo da obezbijedimo da EU ostane evoluirajuća zajednica evropskih država, otvorena za pristupanje sličnih demokratija, koje dijele zajedničke vrijednosti i interese”, rekao je Picula.

Regionalna saradnja

Kad je riječ o regionalnoj saradnji rezolucija je uključila amandman kojim su pozdravljena tri sporazuma potpisana 3. novembra u okviru Berlinskog procesa.

Kako piše EWB, rezolucija je pozvala države članice da „iskažu jake rezerve u vezi sa bilo kojom inicijativom regionalne ekonomske saradnje koja ne obuhvata svih šest zemalja Zapadnog Balkana i nije zasnovana na pravilima EU, kao što je inicijativa Otvoreni Balkan“.

Preporuke su podržala 502 poslanika, 75 je bilo protiv i 61 uzdržan.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Majkl1
Gost
Majkl1

Ne treba nam EU za otvoreni Balkan, ako ne želimo tamo treba to jasno da pokažemo , izađemo svi na ulice u svim gradovima i tako svaki dan dok vlast ne shvati da nećemo tamo. Tada će i Evropi biti lakše da uradi neke stvari, a ne da čekamo da nam oni rješavaju sve.

Drito blam
Gost
Drito blam

Znači, EU rekla STOP tzv.”Otvorenom Balkanu”! Hvala Bogu što su to jasno rekli. NEMA OTVORENOG BALKANA! Bravo, EU! E, aj sad Marovićka u penziju.

Ivan
Gost
Ivan

Cus nema. hahah samo gledaj uskoro

Domovina
Gost
Domovina

Ivane, ta samovolja sadasnje vlasti ne moze dobro donijeti nikome, vjeruj mi. Samo do podjela i prostesta u CG. Sve ima svoj rok trajanja i granicu.

Trt Miljojka
Gost
Trt Miljojka

Ovo je sajt DPS i njenih pristalica jer objavljuje samo nihove komentare.

Ancy
Gost
Ancy

Trt Milojko (Mickey)

Sada12
Gost
Sada12

Ako je tacno to sto ti kazes , zasto si dosao ovdje ?

By Šumska
Gost
By Šumska

Preporuka za Kurir, da ne gubiš vrijeme na Cdm

SuperApostol
Gost
SuperApostol

Eneee strateških naših partnera!
Možda ste malo zadocnili.
A možda ste i namjerno zadocnili, dao je Beograd dosta novca, a EU sva od vrijednosti 😂

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Neka procita ovo abaz i jokovic 😂😂😂 biće im loše 😂😂😂 ahahahahahha

Milos
Gost
Milos

Jedini kome je lose je DPS-SD-SDP , koji svi zajedno trenutno nisu na 20 % hahahahaha

Chunk
Gost
Chunk

Kakvo licemjerje EU. Dok je bio DPS sve im je nešto falilo/ćerali mak na konac, a sada sa ovim ekspertima, apostolima i urašima koji razaraju institucije -nikom ništa! Jedno PIH!

Dejan
Gost
Dejan

Pustili su vas niz vodu,zar vam nije jasno vise??

Ohooo
Gost
Ohooo

Tacno

Mladen
Gost
Mladen

Lijepe želje EP. Nema ništa od proširenja. Nema ništa od EU. EU ce se raspasti prije ili kasnije. I treba.

Domovina
Gost
Domovina

Pa da grabimo prema crkvi, Srbiji ili Rusiju,.jel da. Sa njima imamo buducnost. Ne znam zasto ne odu u tu prosperitetnu Srbiju svi oni odavde kojima se put CG u EU ne svidja. Lagano…

Rocky
Gost
Rocky

🚜🚛🚜🚜🛺🚜🚜🚚🚜🚜🚜🛴🛴🛴

Bia vesti
Gost
Bia vesti

Jasna poruka vucicevim marionetama vazda

Hhhh
Gost
Hhhh

Sramota izdajnici

Darko
Gost
Darko

Svako ko predlaze otvoren balkan je saradnik bia i na platnom spisku kremlja

They
Gost
They

Protesti masovni da se zaustavi prodaja cg za dinare beogradske

Gaga
Gost
Gaga

Jokovicu dritko ruski ste igraci

Todor
Gost
Todor

Za interes medijskih tajkuna vesti ura gubimo drzavu narode na ulice Dosta je

Jelena
Gost
Jelena

Opasna namjera jokovica dritana da podrede cg srbiji

BlagiNk
Gost
BlagiNk

A mi kao njima trebamo, jer mi posjedujemo S400 i desetine bojevih i nuklearnih bombi, i pride imamo gas i naftu tik uz mogren plazu🤣🤣🤣

marius
Gost
marius

Mi njima trebamo, da ne pustimo Ruse u Jadransko more, i zbog toga sto su Rusiji naklonjeni, DF nije Americki partner, i to se nece promjenit, i to Ameri uvijek pricaju. Dzaba se ovi iz DF kunu u EU, bolje Ameri znaju za koga su oni.

Milos
Gost
Milos

A moj druze, sta ako su Rusija i SAD dogovorili ovaj rat? I jedni i drugi jedino imaju koristi od svega ovoga. Ne budi glup

Penzija 250 e
Gost
Penzija 250 e

Hahahahahahahahaha

Send this to a friend