Politika

Crnoj Gori ne priliče bodljikave žice

Postoje humanija rješenja

Migrantska kriza uzdrmala je Evropu. Još uvijek je neizjesno u kolikoj mjeri će se kriza prenijeti i na naš region, ali Evropska unija sve glasnije šalje poruke da želi da migrante preusmjeri na Zapadni Balkan. Na ruti se našla u Crna Gora, koja planira da, ukoliko bude potrebno, prihvatni centar otvori blizu albanske granice, na mjestu nekadašnje karaule.

<<<Crna Gora da se suoči sa migrantskom krizom, samo bez histerije<<<

Crna Gora će morati da odgovori novom izazovu.  Pominje se i ta čuvena bodljikava žica koju nam je obećao Viktor Orban. Hoće li je zaista biti?

Kriminolog Velimir Rakočević za CdM jasno poručuje da ne priliči Crnoj Gori da postavlja bodljikave žice.

“Nama to ne priliči. Nismo to nikada radili, pa ni u onim nesrećnim vremenima da postavljamo bodljikave žice. Mislim da ovo što je stav države zapravo optimalno rješenje koje odgavara nekim humanim vrijednostima. Crna Gora je stekla međunarodni imidž po tome što je bila otvorena i spremna da pomogne. Treba tu jednu tradiciju nastaviti. Da svi ponesu dio odgovornosti i da se solidarnost pokaže na djelu. Naravno, u svemu ovome moramo viditi računa o nacionalnim interesima i ne dozvoliti da budemo ugroženi. Ako bi broj migranata u jednom trenutku prevazilazio naše kapacitete, onda uvijek postoje i neke druge mjere da se zaštiti ono što su vitalni interesi. No, vjerujem da do toga neće doći”, rekao je on za CdM.

Prema njegovoj ocjeni nema mjesta priči da prihvat migranata može da ugrozi bezbjednost.

“Prihvatni centar na mjestu karaule u blizini granice sa Albanijom je po meni optimalno privremeno rješenje, s obzirom na to da mi imamo odličnu sardnju sa susjednom državom.  Apelujem na razum, da države budu solidarne i ispunjavaju svoje međunarodne obaveze”, jasan je kriminolog Rakočević.

Da je priča o migrantima danas jedno od najvažnijih pitanja potvrđuje i najava dolaska ekspertske misije EU na temu vanjskih granica, koja će u Crnoj Gori boraviti od 25. do 29. juna.

Članovi ekspertske misije će tokom boravka u Crnoj Gori održati niz sastanaka s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Sektora granične policije, s ciljem procjene napretka koji je Crna Gora ostvarila na polju usklađivanja s pravnom tekovinom EU u dijelu integrisanog upravljanja granicom, a sve u kontekstu ispunjavanja privremenih mjerila u ovoj oblasti.

U svijetlu nedavnih migratornih kretanja i mogućih bezbjednosnih izazova, tokom misije će biti organizovane i posjete graničnim prelazima sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, i biće razmotreno pitanje saradnje između Crne Gore i susjednih zemalja u pogledu nadzora i bezbjednosti na granici.

Da podsjetimo, predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je nedavno u intervjuu austrijskoj nacionalnij televiziji ORF da Crna Gora preduzima brojne mjere kako bi smanjila priliv ilegalnih imigranata u Evropsku uniju.

On je pojasnio da u Crnoj Gori postoji i Centar za migrante i da su pripremljene posebne lokacije za prihvat izbjeglica, ako taj talas zahvati i našu zemlju.

“Jačamo naše kapacitete, pokrenuli smo prema Evropskoj komisiji projekat sanacije jedne stare jugoslovenske karaule na granici sa Albanijom koja bi mogla biti migracioni prihvatni centar kako bismo stvari bolje kontrolisali. Preduzećemo sve kako ne bismo doživjeli onaj veliki rizični talas koji se desio 2015. godine koji nije zahvatio Crnu Goru. Ali sada se očigledno ruta mijenja, preko Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i dalje prema Evropi. … Radimo na svim poljima kako bismo odgovorili ovom izazovu i smanjili pritisak na granice Evropske unije“, istakao je tada Marković.

M.Dušević

101 Komentara na "Crnoj Gori ne priliče bodljikave žice"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend