Politika

Da je vječna Crna Gora više je od stiha

“Da je vječna Crna Gora više je od stiha” slogan je ovogodišnje proslave Dana nezavisnosti Crne Gore, a logo koji će se koristiti za vizuelni identitet je osmislila poznata crnogorska dizajnerka Ana Matić, saopštili su danas iz Crnogorske kulturne mreže.

Ističu da sloganom žele da ukažu da temelji Crne Gore, ni nakon 12. godina od obnove suverenosti, još uvijek nijesu vječni.

“Zadnji stih iz četvrte strofe himne “Da je vječna Crna Gora” se od strane političara češće izgovara kao fraza, dok na djelima imamo sasvim drugačiju sliku. Ovaj veliki praznik je kod većeg dijela građana prepoznatljiv kao neradni dan, dok se državne institucije prema njemu ne odnose na način kako bi to trebalo”, ocjenjuju u CKM.

Obaveza im je, naglasili su, da jačanjem tog datuma pokušaju da probude svijest kod građana i državnih institucija o njegovom značaju.

“Bez jačanja tekovina 21. maja, temelji Crne Gore ne mogu biti vječni. Smatramo da ovaj važan datum naše istorije treba da slave svi građani bez obzira na vjereru, naciju, boju kože i političko opredjeljenje. 21. Maja 2006. godine, kada je Crna Gora nakon 88 godina na referendumu obnovila svoju nezavisnost, stekli su se uslovi da se pod naš krov vrate sve one odlutale i izgubljene identiteske vrijednosti”, navode u CKM.

Ideja im je, dodaju, da se ovogodišnje obilježavanje Dana nezavisnosti organizuje u više crnogorskih gradova.

“Naša organizacija se obratila premijeru Dušku Markoviću sa pozivom da Vlada podrži organizaciju ovogodišnjeg obilježavanja Dan nezavisnosti. Od odgovora gospodina Markovića će zavisiti u kom obimu ćemo organizovati proslave. Nadamo se da će Vlada, kao i ostale državne institucije, ove godine prepoznati značaj narodnih proslava Dana nezavisnosti i pružiti podršku organizaciji”, zaključuju u Crnogorskoj kulturnoj mreži.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mileva
Gost
Mileva

VOLITE SVOJU DRŽAVU. TA LJUBAV NEKA BUDE VJEĆNA

Ljubo
Gost
Ljubo

NE PROTIV CRNE GORE KUKALA VI MAJKA SJETITE SE KROZ ISTORIJU KAKO SU PROTIVNICI PROLAZILI

Kaay
Gost
Kaay

Ako je CKM reper za crnogorstvo onda je ova država propala. Pitajte malo ko su ti ljudi, i kome je ova vlast pružila priliku da promoviše crnogorsku kulturu i identitet. Ako se takvi budu pitali, ovi što kupuju lične karte biće na nivou Njegoša.

Zoran beograd
Gost
Zoran beograd

Da je vecna suverena crna gora.

xyz
Gost
xyz

Da je vječna suverena Crna Gora, nepismeni Zoki!

Puz demon
Gost
Puz demon

Da je vecna.I da ovaj narod progleda uskoro.

umirem
Gost
umirem

Ja vas MOLIM, kumim bogom, neko ovu tipografiju da sredi! Makar to. Ne sprdajte se. Molim vas.

lideruregionu
Gost
lideruregionu

2 eura dnevno-vise je od komedije

Toske
Gost
Toske

Idi u Srbiju tamo ti je bolje.

Ano Minus
Gost
Ano Minus

DPS nije Crna Gora. Daleko bilo!

e, pa...
Gost
e, pa...

da je vjecna ! ali, grdan li logo, brate mili… ko ovo izabira

Ano Minus
Gost
Ano Minus

Kakvi autori, takvo djelo. Crnogorska je sramota da smo spali da nam NVO čuva obraz!

marko
Gost
marko

Logo je iz tradicionalnog motiva sa akcentom na položenu 8-cu, što je simbol vječnosti. Po mom skromnom mišljenju, logo je pogođen u centar.

Send this to a friend