Politika

Da li je podrška Njemačke crnogorskim proruskim desničarima dokaz skretanja CDU udesno?

Krivokapić i ambasador Njemačke u Crnoj Gori

Piše

Ljubomir Filipović

Da li je podrška Njemačke crnogorskim proruskim desničarima dokaz skretanja CDU udesno?

Mandatar za sastav crnogorske vlade, Zdravko Krivokapić nekoliko puta je zahvaljivao njemačkoj ambasadi na konstruktivnoj ulozi tokom tranzicije vlasti u Crnoj Gori. Isto je učinio i Dritan Abazović. Može li se interesovanje i podrška pobjedničkoj koaliciji sa dominantnim ekstremno desnim liderima, dovesti u vezu sa jačanjem desnog krila unutar vladajuće CDU u Njemačkoj?

U februaru je Anegret Kramp- Karenbauer koju je Merkel odredila za nasljednicu, najavila povlačenje iz trke za kancelarku, ali i sa mjesta šefice CDU partije. Neočekivan potez je uslijedio jer su neki djelovi partije sve više počeli da sarađuju sa ekstremnim AfD na lokalu.

U državnim strukturama koje kontrolišu ljudi iz desnog krila CDU, vide se sve više desničarske populističke tendencije. Čak se i u državnom servisu DW vidi angažovanje sve više novinara sa desnim stavovima.

Takav je slučaj i sa srpskim deskom, koji je prilično agresivno izvještavao o litijama i o izborima u Crnoj Gori. Veoma jaku ulogu u DW strukturi sada ima i Miodrag Šorić, šef svih dopisništava DW, koji je dosta blizak sa srpskom crkvom.

CDU je veoma podijeljena i sada su u igri tri kandidata za mjesto prvog čovjeka.

Ono što je interesantno je da su, prvi put nakon Drugog svjetskog rata, unutrašnje razlike isplivale na vidjelo i kampanja međusobnog napadanja je isplivala u medije. Do sada je unutar CDU uglavnom vladala konsenzualna kultura donošenja najvažnijih odluka. Sada se vodi pravi mali rat između dva kandidata za čelo CDU, Fridriha Merca i Armina Lašeta.

Merc propagira povratak tradicionalnim konzervativnim vrijednostima CDU, dok je Lašet, premijer veoma važne Sjeverne Rajne-Vestfalije, favorit Angele Merkel i obećava kontinuitet centrističke politike. Za sada po istraživanjima Merc ima prednost od 45% unutar partije, a Lašet 24%. Treći kandidat je Norbert Rotgen, predsjedavajući odbora za spoljne poslove njemačkog parlamenta. On uživa podršku 13% članstva CDU po ovom istraživanju.

Merc zbog trenutne prednosti u javnosti napada Merkel i Lašeta da kongres partije odlažu da bi ojačali poziciju, a pod krinkom straha od pandemije.

Ipak, kako god da se završi kongres CDU, nijedan od njih nema mnogo autoriteta, i više šansi da pobjedi na izborima ima lider njihove sestrinske CSU, premijer Bavarske Markus Soder.

Razlog za ovo je možda to što mnoga istraživanja pokazuju da čak 80% Njemaca podržava kontinuitet centrističke politike Angele Merkel, a trvenja unutar CDU, pokazuju da ta partija ima ozbiljne ideološke probleme, koji po nekim analitičarima, mogu dovesti do cijepanja partije nakon izbora.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
eko
Gost
eko

E ovo je prava koalicija crno na bijelo.

Gutijer
Gost
Gutijer

Iako frakcija desnice u CDU može biti veoma moćna, bez konsenzusa donosilaca odluka (Merkel, još uvijek neprikosnovena) ovakvo miješanje u stvari druge suverene države jednostavno ne bi bilo moguće. Evropska desnica, Rusija i Srbija (+ još poneko) su shvatile da će im, ako Bajden pobijedi na izborima pa prekine neprijateljstvo sa “normalnom” Evropom, ili makar ideološku podršku desničarima, uskoro ponovo… Više »

Djuka
Gost
Djuka

Ljubo sa svojim majstorskim analizama prevazilazi i Bruna Kontiija.

ovca ristova be
Gost
ovca ristova be

ne treba precerivati sa teorijama zavjere .

ZagorTenej
Gost
ZagorTenej

Ama sad je i Njemacka neprijtelj CG, i EU, i USA…svi sem DPS…jedino je DPS u pravu u cijleom kosmosu

Gastos
Gost
Gastos

🙂
Sami protiv svih.

Fis
Gost
Fis

Jedino je DPS u pravu.Jedino je DPS nas spas!

Neo
Gost
Neo

Ma ne valja Evropa i Amerika ništa, cijeli svijet ne valja, samo Rama i Milo 😂😂😂

Bismarck
Gost
Bismarck

Deutschland je uvijek imala aspiracije na Balkansko poluostrvo,i izlaz na Jadransko more,normalno je da vodeca zemlja EU bude zainteresovana za nastavak naseg EU puta,ovo sto sad mi gledamo je vec dogovoreno na visem nivou.

Brat
Gost
Brat

Nijemci upravljaju Balkanom od 19 vijeka. Pomažu im i Velika Britanija, Holandija, Austrija, Danska, Švetska i Norveška. Imajte u vidu da Kraljevske porodice ovih zemalja uključujući i Rusiju, su iz Njemačke.

Sara
Gost
Sara

Njemacka ima svoje more..Serbija ima veliko interesovanje..da izadje na more…nece im to uspjeti..samo kao gost!

Gastos
Gost
Gastos

Pa naravno. Nemci i Austrijanci (bivsi Nemci) su uvek imali pretenzije na Balkan.
Sto im nije uspelo u I i II ratu, sada su uspeli bez ijednog metka.

Sara
Gost
Sara

Stazi Merkel ide u Penziju..dako dodje Merz..to je je pametan politicar..otvoren za sve..veliki protivnik primitivnog klero-fasizma..

Mario
Gost
Mario

Znamo Njemce i Francuze za toliko. Francuzi okupirali sa Srbijom CG, bili na strani četnika u ww2, odlikovali Dražu Mihailovića posle rata

Ima li koga?
Gost
Ima li koga?

Francuzi nam nikad nijesu oprostili sto smo Napoleona isprašili s našeg primorja. Iako smo tada, opet, zahvaljujuci Rusima, uzalud krecili, rupa izmedu nas je ostala sve do Tita. Ma, Crnogorci – use i u svoje kljuse, da svi znaju DA NECEMO BITI NA PRODAJU! Pa kom opanci kom obojci – ” Crna Gora je Crnogoraca, tako je bilo i tako… Više »

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Kompezacija za kosovo?Ako bi srbija dobila crnu goru,bez republike srpske,peiznala bi kosovo i odrekla se srba u bosni,to svi znaju u evropi,samo je pitanje kako to što bezbolnije da izvedu? Ima dosta evropskih političara koji to priželjkuju?Onda bi po tome balkan bio miran za sva vremena.Crnogorci to neće dozvolit po cijenu rata.

Toje
Gost
Toje

Zato je reko tramp da cemo mi pokrenut 3.svjetsji rat . Ako bi nekome palo tako na um nesto , sigurno bi ga imali.

Leon
Gost
Leon

Njemačka ima energetske veze sa Rusijom

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Krivokapić planira Demohrišćansku stranku, što je slično CDU, ali sumnjam da će pružiti otvoreno podršku proruskim snagama u CG, jer to nije normalno očekivati. To bi značilo otklon od američke politike a to je nemoguća misija. EU je željela demokratske promjene, kada uvide pravo stanje stvari, vidjećemo šta će biti. Očekuje nas vatromet u politici.

ang
Gost
ang

Njemacka se vraca na fabricka podesavanja

Gastos
Gost
Gastos

Bolje desno nego ‘levo skretanje’

Dosta vise
Gost
Dosta vise

Nece biti

Karl
Gost
Karl

Njemačka i Francuska su otvoreno protiv DPS odavno, posebno onaj Francuzčić Makron. Francuska nas je jedva primila u NATO, jedina se bunila. Vladajući u Njemačkoj i Francuskoj huškaju protiv NATO i SAD

NK grad
Gost
NK grad

Huskaju, da bi izbacili CG iz NATOa.

Mirko
Gost
Mirko

Treba znati,pa biti pametan,a ne ljutiti se.

Leon
Gost
Leon

Madjarski ministar vanjskih poslova je rekao da će da ih zaključa sve i niko neće izaći dok ne pošalju pozivnicu CG, 2015.

Душан
Gost
Душан

Да Макрон све о вама из ДПС-а мисли чим се пробуди…

Montenegro
Gost
Montenegro

Eto,o tebi misli.

Neo
Gost
Neo

😂😂😂😂😂😂😂😂

THUNDER BLUE
Gost
THUNDER BLUE

12:24 Рускиња по имену Марија Октјабрскаја, која је изгубила мужа у Другом светском рату, продала је све своје ствари како би могла да купи сопствени тенк Т-34 и да се освети за мужа. Уз дозволу Совјетског Савеза, ловила је стотине нациста сопственим тенком. ФАКТАСТИСЦХ.НЕТ

Send this to a friend