Politika

Da li je smjena Jokića neposlušnost odbornika SDP-a ili su postupili po naređenju Krivokapića?

Rezultati glasanja za smjenu Jokića (Foto: Skala radio)

Socijaldemokratska partija ispunila je ono što je naumila-pokrenula je inicijativu i zajedno sa kotorskom opozicijom smijenila Vladimira Jokića sa funkcije predsjednika opštine Kotor.

<<<Smijenjen Vladimir Jokić<<<

Demokrate, čiji je Jokić funkcioner, optužile su SDP, a predsjednika te partije Ranka Krivokapića uporedili su sa Darkom Pajovićem, a lider Demokrata Aleksa Bečić otišao je korak dalje i rekao da nikada više neće sjesti za isti sto, te da je Krivokapić pucao u opoziciono jedinstvo.

<<<Bečić: Krivokapić danas pucao u jedinstvo opozicije<<<

Osim političkih aktera, i korisnici društvenih mreža komentarisali su najnovija dešavanja u Kotoru, i između ostalog navodili da se SDP vratio na fabrička podešavanja, aludirajući na nekadašnju višedecenijsku koalicionu vezu sa Demokratskom partijom socijalista. Istog stava je i Građanski pokret URA.

<<<URA: SDP se vratio na fabrička podešavanja<<<

SDP pokušava da opravda situaciju da “nešto ne štima u lokalnom odboru”.

<<<SDP: Nema vlasti sa DPS-om, odluka protivna našoj politici<<<

Nezvanično, izvor iz SDP-a za CdM kaže, da će u slučaju da neko uradi protivno odluci da se ne pravi većina sa DPS-om, rukovodstvo SDP raspustiti kotorski odbor i preduzeti odgovarajuće mjere predviđene Statutom partije prema onima koji svojim činjenjem nanose očiglednu štetu interesima SDP-a.

Međutim, u javnosti se spekuliše da je sve što se dogodilo zapravo “Krivokapićevo naređenje”, odnosno da je posljednji postupak kotorskog odbora zapravo želja šefa partije, ali ne i partije.

Mora se priznati da je situacija u Kotoru nejasna do kraja. Postavlja se pitanje otkud iznenađenje i uvrede na račun SDP-a koje su uputile Demokrate, kada SDP stav o Jokiću iznosi mjesecima.

Demokratama nije bio to problem, ni da zajedno sa Krivokapićem sjede za istim stolom i razgovaraju o protestima i opozicionom djelovanju. Nije im bio to problem iako je SDP mjesecima saopštavao stav da Jokić radi mimo zakona, da samostalno donosi odluke koje štete ovom gradu.

Isplivala je na površinu istina ” o zajedničkom djelovanju” vlasti u Kotoru.

Juče su iz Crnogorske zbog situacije u Kotoru poručili da SDP-u nije mjesto ni u vlasti u Budvi.

<<<Bulatović: SDP ne može biti dio zajedničke vlasti u Budvi<<<

Istina je da niko u Kotoru nije mogao “smiriti” Jokića i natjerati ga da odluke donosi dogovorom sa partnerima, a ne samo na svoju ruku, ali je istina i da SDP igra svoju igru i da je u cijeloj situaciji vidi svoj, kako mnogi tvrde, kadrovski interes.

Istina je da Demokrate, koje su juče iznijeli niz uvreda na račun SDP-a, o njima to mišljenje imaju odavno. Podsjećamo i da je i Jokić prije svih ovih dešavanja, kolege iz SDP-a nazvao licemjerima.

Istina je i da je Jokić potpisao koncesiju za Luku Kotor i da su tada kulminirale ucjene. SDP je tražio tada povlačenje potpisa za koncesiju kako bi Jokić spasio fotelju.

Interesne igre bez granica traju već dugo.

Valja podsjetiti i da je Građanski pokret URA u martu kritikovao Jokića zbog koncesionog akta.

Iz URA-e su tada poručili da je vanrednoj sjednici kotorske skupštine, “predsjednik Opštine Kotor pokazao je svu svoju nezrelost u obavljanju funkcije, kao i sav svoj nedemokratski potencijal, jer potpuno oglušio o preporuke većine svojih koalicionih partnera i glasao za nakaradni “Investicioni plan AD Luke Kotor” u narednih 12 godina, suprotno zaključcima koji su mu dostavljen”.

“Neka Jokić radi što hoće, a ono što ćemo mi preduzeti je pokretanje Inicijative za skraćenje aktuelnog skupštinskog mandata”, poručili su oni.

Samo mjesec dana kasnije, i to juče, URA je poručila da se SDP vratio na fabrička podešavanja i da je baš partija Ranka Krivokapića najviše opstruirala rad lokalne vlasti.

I pokret Odupri se je nezadovoljan jučerašnjim postupkom SDP-a. Nakon izglasavanja nepovjerenja Jokiću iz tog pokreta saopštili da je SDP isključio sebe iz Sporazuma o budućnosti, te da je Kotor predao DPS-u.

<<<Odupri se: SDP isključio sebe iz Sporazuma o budućnosti, Kotor predali DPS-u<<<

S druge strane u DPS-u zadovojni. Napravljen je prvi korak, Jokić je smijenjen, pa DPS računa na preuzimanje vlasti u Kotoru.

<<<DPS: Smjena Vladimira Jokića jedina ispravna odluka za Kotor<<<

Miraš Dušević

73 Komentara na "Da li je smjena Jokića neposlušnost odbornika SDP-a ili su postupili po naređenju Krivokapića?"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend