Politika

Da li je za Srbiju Crna Gora nezavisna država?

Zastava Crne Gore

U emisiji Most Radija Slobodna Evropa razgovaralo se o tome zašto su danas odnosi između Srbije i Crne Gore na najnižoj tački od proglašenja crnogorske nezavisnosti. Sagovornici urednika emisije Omera Karabega bila su dva književnika – Filip David iz Beograda i Andrej Nikolaidis iz Ulcinja.

Bilo je riječi o teškim optužbama koje su patrijarh Srpske pravoslavne crkve i srpski ministri izrekli na račun crnogorskog rukovodstva, o odnosu Venecijanske komisije prema crnogorskom zakonu o slobodi vjeroispovijesti za koji Srbija tvrdi da se njima želi oteti imovina Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, o paternalističkom odnosu Beograda prema Podgorici, zašto Srbija nikada do kraja nije prihvatila nezavisnost Crne Gore, koliko ima istine u tvrdnjama Beograda da su Srbi u Crnoj Gori ugroženi, šta znači tvrdnja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će im pomoći bez miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, u kojoj mjeri članstvo Crne Gore u NATO paktu razdvaja Srbiju i Crnu Goru, da li bi se Crna Gora otcijepila da Đinđić nije ubijen, kao i tome kakve će posljedice verbalni rat između Beograda i Podgorice ostaviti na odnose između dva naroda.

Karabeg: Do prije nekoliko dana Beograd je pucao iz svih oružja po crnogorskom rukovodstvu. Predstavnici Srpske pravoslavne crkve, ministri i tabloidi su se utrkivali u tome ko će da bude oštriji. Tako je patrijarh Irinej rekao da je danas Srbima u Crnoj Gori gore nego u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a ministar u vladi Srbije Dragan Popović nazvao je predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića srpskim neprijateljem i predložio prekid diplomatskih odnosa sa Podgoricom ako bude usvojen zakon o slobodi vjeroispovijesti za koji vlada u Beogradu tvrdi da ugrožava Srpsku pravoslavnu crkvu. Otkuda takva žestina napada?

Filip David: Ja nisam stručnjak za pravna i imovinska pitanja koja se stalno spominju u vezi sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ali očevidno to nije glavno. Glavno je da se u Srbiji do kraja ne priznaje da je Crna Gora nezavisna. Kada ste pominjali izjave srpskih zvaničnika zaboravili ste da kažete da je generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković rekao da je Crna Gora klasična srpska država. Sve su to čiste nebuloze koje govore o tome kako se Srbija odnosi prema svojim susjedima. Nije riječ samo o Crnoj Gori. S kojim od susjeda Srbija ima dobre odnose? Nema s Makedonijom, nema ni s Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinim. Evo sada i sa Crnom Gorom.

Predsjednik Vučić izašao je sa naoko skrušenim, tobože pomirljivim saopštenjem i molbom da se povuče zakon o slobodi vjeroispovijesti, a istovremeno je pustio svoje kerbere iz tabloida da na najcrnji, najgori i najbesomučniji način ocrne Crnu Goru. Isti nalog dobili su i ministri. Čini mi se da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori je postala država u državi. Tako je i u Srbiji gdje ništa ne može da prođe bez konsultovanja i odobrenja Srpske pravoslavne crkve što je vrlo čudno u sekularnoj državi. Pravo je svake države, pa i Crne Gore, da određuje svoju politiku bez obzira šta o tome misle vjerske organizacije koje ne treba da se miješaju u političke poslove. Ne kažem da nemaju pravo da iskažu svoje mišljenje, ali ovdje se ne radi o mišljenju, već o namjeri da se odlučuje. Da ponovim, suština je u tome da se nezavisnost Crne Gore stavlja pod znak pitanja, a iza toga se krije pritajena nada da će na kraju ta nezavisnost biti ukinuta i da će se Crna Gora vratiti pod okrilje Srbije.

Filip David

Vučićeva politika zamrznutog konflikta

Andrej Nikolaidis: Bojim se da je politika Aleksandra Vučića i prema Makedoniji, i prema Kosovu, i prema Crnoj Gori, i prema Bosni i Hercegovini, a i prema Hrvatskoj, zapravo politika zamrznutog konflikta. Ovo što danas imamo, ova stalna koškanja su za sada samo retorički konflikt koji bi sjutra mogao prerasti i u nešto mnogo opasnije. To bi bila katastrofa za čitav region, a i za samu Srbiju. A što se tiče zakona o slobodi vjeroispovijesti, Crna Gora ne planira da prekinjži takozvanu imovinu Srpske pravoslavne crkve na državu Crnu Goru, nego želi da se ustanovi šta je čija imovina. Čak i u onim slučajevima gdje se dokaže da su neke crkve i manastiri imovina države Crne Gore Srpska pravoslavna crkva neće biti spriječena da koristi tu imovinu. To stoji u dokumentu s kojim je Vlada Crne Gore išla pred Venecijansku komisiju što je ta komisija i prihvatila.

Tako da je potpuno jasno da se od miša napravio slon, ali kad se hoće i od bubašvabe se može napraviti slon. Prijedlog crnogorskog zakona predviđa da u vlasništvu države treba da budu svi oni manastiri i sakralni objekti koje danas koristi Srpska pravoslavna crkva, a za koje ne može dokazati da su njeno vlasništvo. Isti takav zakon postoji i u Srbiji. Zemlja na kojoj je podignut Hram Svetog Save na Vračaru je vlasništvo države Srbije – tako da je nejasno zašto se Srbija buni protiv crnogorskog zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je manje-više isti kao onaj u Srbiji. Čak i kada bi crnogorske vlasti u sprovedbi tog zakona pribjegle nekoj vrsti nasilja i ugrozile prava Srpske pravoslavne crkve, Srbija ne bi mogla učiniti ništa budući da je Crna Gora članica NATO pakta.

Ko bi tu mogao mogao pomoći? Sud u Strazburu sto puta više nego Srbija. Mogla bi pomoći i Venecijanska komisija. Crna Gora je relativno daleko odmakla u evropskim integracijama i ne može sebi dozvoliti ništa od repertoara za koji u Srbiji tvrde da će biti primjenjen protiv Srpske pravoslavne crkve. Zato je čitava priča iracionalna. A da stvar bude i paradoksalna, činjenica je da Srpskoj pravoslavnoj crkvi Evropska unija (EU) može više pomoći nego Srbija, iako ta crkva nema nikakvo povjerenje u Evropsku uniju, a sam mitropolit Amfilohije je najveći živi evroskeptik u Crnoj Gori. Da dodam još i ovo: mislim da bi vjerovatno tenzije bile nešto manje da Đukanović nije pomenuo vraćanje autokefalnosti Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Kada je Đukanović to rekao, znao sam da će odmah krenuti verbalna paljba i neka vrsta retoričkog rata između Srbije i Crne Gore.
Srbija i Evroazija

Karabeg: Odnosi između Vučića i Đukanovića su dugo vremena bili relativno dobri. Meni se čini da je zatezanje počelo od pokušaja državnog udara u oktobru 2016. godine.

Filip David: Ne bih se usudio da tvrdim da su odnosi predsjednika Vučića sa bilo kojim predsjednikom u okruženju dobri. Vučić ima navodno dobre odnose sa Kolindom Grabar Kitarović u Hrvatskoj, sa Zoranom Zaevom u Makedoniji, da ne govorimo o Bosni i Hercegovini kada je na čelu predsjedništva te države Milorad Dodik. To je vjerovatno retorika za Zapad i Evropsku uniju. Meni je sve to upitno. Jer, dok Vučić govori o putu Srbije ka Evropskoj uniji, u isto vrijeme tabloidi i glavne medijske kuće, koji su pod apsolutnom Vučićevom kontrolom, forsiraju sasvim drugačiju retoriku. Dok Vučić govori o pomirenju, oni govore o nekoj vrsti rata – i to ne samo verbalnog nego kao da prijeti opasnost da će nas maltene sjutra napasti neko od susjeda.

To je militaristička, ratna retorika koja je u potpunoj suprotnosti sa našom navodnom željom da uđemo u Evropsku uniju. Tu se veliča Rusija, a ne Evropska unija. Ako se tako nastavi, može se očekivati da će, ako jednog dana bude raspisan referendum o ulasku u Evropsku uniju, osamdest procenata građana glasati protiv. Ovdje je dominatna retorika protiv Evropske unije, a za približavanje Rusiji i Evroaziji. A znamo šta je Evroazija, šta je taj savez kome je koordinate odredio Aleksandar Dugin, veliki ruski nacionalista koji je bio dosta blizak Putinu. Ne znam da li je još uvijek, ali on je odredio šta je Evroazija. Tako da je to jedna velika konfuzija.

Andrej Nikolaidis: Nisam siguran da to što nije bilo varničenja u odnosima između Vučića i Đukanovića znači da su odnosi bili dobri. Moguće je da je u jednom periodu i jednome i drugome odgovarala neka vrsta primirja, ali su koncepti njihovih politika posve različiti. Milo Đukanović donosi teške i nepopularne odluke. On ima hiljadu i jednu manu, ali je nesporno da je od 2006. godine Crnu Goru vukao ka Zapadu – u NATO i Evropsku uniju, rekao bih čak i više nego što je javnost na to bila spremna. S druge strane, spoljnopolitički, a samim tim i unutrašnjepolitički, prioriteti Aleksandra Vučića su potpuno drugačiji. Tako da nisam siguran da su ti odnosi ikada bili iskreni i dobri.

Karabeg: Vlast u Srbiji stalno ponavlja da su Srbi u Crnoj Gori ugroženi. Vučić kaže da je to pitanje veoma ozbiljno i teško i da će vidjeti kako može pomoći Srbima u Crnoj Gori, a da se ne miješa u unutrašnja pitanja druge države. Kako on može pomoći Srbima bez miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore?

Pravoslavni identitet

Filip David: Govori se i piše da je u opasnosti nacionalni identitet Srba u Crnoj Gori. To su složene stvari, ali svoditi nacionalni identitet samo na pravoslavlje – to je čista blasfemija. To ne kažem ja. To je rekao Vladeta Jerotić, poznati psihijatar i akademik koji je bio i profesor Bogoslovskog fakulteta i koga vrlo cijene u krugovima Srpske pravoslavne crkve. U svojoj knjizi “Vera i nacija” Jerotić kaže da je jedna od najvećih blasfemija postavljati naciju iznad vjere. A to se upravo radi na ovim našim prostorima. Pokušava se identifikovati nacionalni identitet sa pravoslavljem. To je i vrlo opasno jer na taj način mobilišete ljude da brane taj svoj glavni identitet. Poznati libanski pisac Amin Maluf u svojoj knjizi “Ubilački identitet” kaže: ako jedan identitet – bilo da je to vjerski, ideološki ili nacionalni – proglasite glavnim, ključnim i svemoćnim, onda je u ime tog identiteta sve dozvoljeno.
Dozvoljeno je voditi ratove, pljačkati, ubijati, činiti zločine. Veliki je problem što se naši identiteti svode na jedan glavni identitet. Nekad je glavni identitet bio komunistički, a sada je to pravoslavlje. Ja poštujem pravoslavnu vjeru, imam i dosta prijatelja među sveštenicima i pokušao sam da s njima o tome razgovaram. Ali teško je o tome uspostaviti dijalog kada je ovdje moralna vertikala episkop Nikolaj Velimirović. On je 1935. godine na jednom predavanju na Kolarčevom univerzitetu rekao da je veliki vođa Trećeg Rajha Adolf Hitler jedini koji je na pravi način shvatio učenje svetoga Save. Njegova posljednja knjiga “Kroz tamnički prozor” je izrazito antievropska i antijevrejska. Kad to znamo, moramo se upitati – čemu vodi taj identitet u kome je sve pomiješano, gdje nema nema pravog određenja ni prema onome što je nacionalna izdaja, ni prema onome što je zločin, ni prema onome što je naopaka ideologija.

Andrej Nikolaidis

Tri srpske države

Andrej Nikolaidis: Srbija je usvojila neku vrstu kulturne strategije koja podrazumijeva rad sa takozvanim Srbima u dijaspori, prije svega u regionu. Kroz vladin dokument definisano je ono što se smatra srpskim kulturnim prostorom. Dakako i Crna Gora je uvrštena u taj kulturni prostor. Mislim da je Vučić na to mislio kada je govorio o pomoći Srbima u Crnoj Gori. Kad je njegov savjetnik Selaković rekao da je Crna Gora klasična srpska država vjerovatno je na to aludirao. Smisao te izjave je u sljedećem: Crna Gora je danas nezavisna država, ali vidjećemo da li će biti sutra, možda još neko vrijeme i hoće, ali njen sadržaj je srpski i ona je – ako ne de iure, onda svakako de facto – druga srpska država na ovim prostorima. Naravno, uz tendenciju srpske politike da uskoro nastane i treća srpska država, a to bi bila Republika Srpska, manji entitet u Bosni i Hercegovini. To je Vučićeva politika i potpuno je jasno da ljudi poput Đukanovića, koji vode neke daleko manje zemlje, imaju potrebu da povuku odbrambene poteze.

Međutim, treba napomenuti kako u izvjesnim trenucima i samom Đukanoviću i njegovim saradnicima nije smetalo brutalno miješanje srpskih vlasti u unutrašnje stvari Crne Gore. Kada su Tomislav Nikolić i Ivica Dačić pozivali srpske nacionalne stranke iz Crne Gore da uđu najprije u Đukanovićevu, a potom u Markovićevu vladu, tada nije bilo uzvika – ovo je brutalno miješanje u unutrašnje stvari, nego se to prećutalo iz razloga političke pragme. Ali, ako dopustite takvu vrstu miješanja kada vam to odgovara, vaš kredibilitet će biti znato manji kada se protiv toga pobunite u trenutku kada vam to ne odgovara. Tako da i kod crnogorske strane itekako ima hipokrizije.

Umijemo da prijetimo

Karabeg: Meni se čini da Srbiju i Crnu Goru u ovom trenutku najviše razdvaja činjenica što je Crna Gora ušla u NATO pakt, a Srbije se sve više okreće prema Rusiji, koja je veoma nezadovoljna što je Crna Gora pristupila NATO paktu i trudila se na sve načine da to spriječi. Rekao bih da je to glavna tačka razdvajanja.

Filip David: Kad čovek malo čita između redova može zaključiti da ni Rusija nije baš mnogo srećna sa Srbijom i njenom politikom. Čini se da tu ima dosta nesporazuma i da podrška, koju Putin pruža Srbiji, nije bezuslovna. A šta se sve iza toga krije možda će se otkriti jednog dana. Ali želeo bih da kažem da je opasan paternalizam koji je prisutan u Srbiji u odnosu na Crnu Goru. Crna Gora je nezavisna država i normalno da je donijela zakon o slobodi vjeroispovijesti. Pomenuli smo Venecijansku komisiju.

Jedini predstavnik u toj komisiji koji je glasao protiv crnogorskog zakona bio srpski predstavnik, dok su ga svi ostali uz neke amandmane prihvatili. Pokazalo se da taj zakon ni izbliza nije onakav kako se o njemu do prije neki dan pričalo – da je antisrpski, da će potpuno da odvoji Crnu Goru od Srbije i šta sve ne. Sve to je bilo praćeno prijetnjama. Moram da kažem da me je sve to na određeni način podsjetilo onu čuvenu Miloševićevu rečenicu s početka devedesetih: “Ako ne umijemo da radimo, umijemo da se bijemo”. Pošto su se odnosi moći promijenili, sada je to malo promijenjeno, pa otprilike glasi:”Ako ne umijemo da razgovaramo, umijemo da prijetimo”.

Svi unutrašnji problemi Srbije, kao i problem sa Kosovom, pokrivaju se takvom retorikom kojom se pokušava pokazati da je Srbija i ekonomski, i vojno, i u svakom pogledu moćnija nego što je ikada bila. Svaki dan nam na televizijama pokazuju novo naoružanje – te stiglo je pet novih aviona, te stigla su četiri nova helikoptera – i ko zna šta još. S kim će to Srbija da ratuje sa pet aviona? S NATO paktom? Sve je to manipulacija. Ali opasnost je velika, jer iskustvo iz bliske prošlosti pokazuje da se opasne retorike prije ili kasnije pretvaraju u stvarno oružje. U metke. Neki ludak, idiot ili “nacionalno osviješćeni” pripadnik naroda može da izvrši stravičan zločin – i eto vam sukoba. Eto varnice koja može da zapali cijeli region, pa da se umiješaju velike sile i sa Zapada i sa Istoka. Ovo je vrlo opasno područje na kome se s takvom retorikom ne smije igrati. A nas ovdje tabloidi i elektronski mediji svakodnevno zatrpavaju masom rečenica u kojima nema ništa drugo osim čiste mržnje i poziva na osvetu za sve ono što smo izgubili.

Andrej Nikolaidis: NATO pakt ozbiljno razdvaja Crnu Goru i Srbiju. A još više ih razdvaja to kamo su jedna i druga naumile stići. Jer, Crna Gora je zaista naumila stići u Evropsku uniju, a Srbija je – ja u to ne mogu vjerovati – naumila u nekakvu Euroaziju. U Srbiji živi mnogo mojih prijatelja i meni iznimno dragih ljudi. Meni je žao što im život prolazi u atmosferi koju stvara jedna užasno iracionalna politika. U Srbiji se 1990,1991. i 1992. čekalo da nekako prevagnu Rusi i pomognu. Pa se to isto čekalo i 1997. i 1999. I danas se čeka da Zapad propadne, kako je to predvidio Osvald Špengler, da Rusi nekako pomognu. Na sceni je, nažalost, iracionalna politika koja unesrećuje mnoge divne i iznimno vrijedne ljude u Srbiji.

Da Đinđić nije ubijen…

Karabeg: Aleksandar Vučić, bez čijeg odobrenje ne bi ni mogla da krene žestoka kampanja protiv Crne Gore, sada se javlja u ulozi pomiritelja, pa poziva i jednu i drugu stranu da spuste tenzije. Vučiću se odmah pridružio i Ivica Dačić tvrdnjom da je Srbija protiv zaoštravanja odnosa sa Crnom Gorom. Kampanja će sada vjerovatno splasnuti. Međutim, kakve će posljedice ona ostaviti na Srbe i Crnogorce? Da li će zatrovati odnose među njima?

Filip David: Što se tiče odnosa građana Crne Gore i Srbije – tu postoji više slojeva. Postoji politički nivo koji je takav kakav je, ali postoji i nivo kulturne saradnje, kolega, prijatelja. Nikolaidis je spomenuo da ima dobre prijatelje u Srbiji. Imam i ja odlične prijatelje u Crnoj Gori. Ima pisaca i umjetnika iz Srbije i Crne Gore koji održavaju dobre odnose. Nikada se ne može dogoditi da u potpunosti prevlada mržnja koja je nametnuta spolja, od strane politike. Ali ta mržnja je opasna i ona može dovesti to sukoba – kako u samoj Crnoj Gori tako i između Srbije i Crne Gore. Zato moramo govoriti istinu o tim odnosima i zalagati se da budu onakvi kakvi treba da budu. Moramo, koliko je u našoj moći, da zaustavljamo talase mržnje koji preplavljuju obale jedne i druge zemlje. A Srbija i Crna Gora treba da budu primjer prijateljstva i dobre saradnje. I ja se nadam, ako ne dođe do neke velike katastrofe, da će se to jednog dana i ostvariti.

Andrej Nikolaidis: Ne mislim da srpsko-crnogorski odnosi mogu biti poremećeni ovom retorikom. To su vrlo duboki, složeni, višestruki odnosi koji više zavise od srpske no od crnogorske politike. I da vama pravo kažem – da nije ubijen Zoran Đinđić i da je Srbija nastavila putem kojim je on namjeravao da je vodi, vrlo je vjerovatno da Crna Gora danas ne bi bila nezavisna država, nego bi bila u nekoj vrsti saveza sa Srbijom. I to je ono što ne razumiju srpski nacionalisti. Svojim iracionalnom, agresivnom politikom oni su otjerali Crnu Goru od Srbije. Da je u Srbiji na vlasti bio Zoran Đinđić i da Srbija nije bila nacionalistička nego demokratska država, ne bi bilo te sile koja bi Crnu Goru odvojila od Srbije. No, o tome niko ne razmišlja i niko iz toga ne izvlači nikakve zaključke. To je očigledno.

Omer Karabeg

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
milos
Gost
milos

nema komentara …zalosno . . . samo pljuni po pravoslavlju i eto para koliko hoces . . . . . . e majko cg nasta smo spali . .ja sam crnogorac . . ali ne zelim da ikoga vrijedjam . . . svi smo mi na balkanu braca ..bilo koje vjere .. ..manite se nikolaidisa i pored njega . .… Više »

4 C
Gost
4 C

Velikosrpski narativ je, nazalost, jos uvjek dominantan kako u spoljnoj tako i u unutrasnjoj politici Srbije. Taj stav kao primaran ima i srpska drzavna, vojna, policijska,intelektualna, medijska i naravno bastion i niseci stub te politike – SPC. Svi oni smatraju da je nezavisnost Crne Gore – privremena, drzavnost upitna (iako su i Srbija i Crna Gora medjunarodnl priznate 1878 na… Više »

...
Gost
...

I ne samo to, vi uzimate najbolje djake…za najjace inszitucije Srbije, jer, od njih pravite najjacu, janicarsku “vojsku” za borbu PROTIV CRNE GORE. Necemo ih odje nabrajati, je l da?. Samo ne pricajte o moralu.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

A đe će biti kad smo pokrali referendum.

Mikica
Gost
Mikica

Za Srbiju smo još,, stara Jugoslavija,, 😂😂😂Oni žive svoj san o nestanku Crne Gore. No pošto mi nikad nismo nestali, niti ćemo, nek oni sanjaju.

Docleat
Gost
Docleat

Boli uvo Srbiju za nasu neovisnost,izliječite komplekse više i ne mažite oči ljudima glupostima dok patriJote uništiše sve od prirode do ekonomije i morala.

NKL
Gost
NKL

Kad vas boli uvo onda nas ostavite na miru.

Joo
Gost
Joo

docelat……odluci se…..Hrvatski ili Crnogorski…..Ali najbolje ono sto ti je maternje…..srbijanski……

lajavi krelac
Gost
lajavi krelac

Dnevna doza antisrpske histerije …

Dnevna doza
Gost
Dnevna doza

Koliko neko treba biti pun kompleksa da sve sto mu se ne svidja zove antisrpskom histerijom. Velikosrpska pokitika uvijek mora imati nekog neprijatelja kako bi njihovi imperijalni planovi imali opravdanje.

Mladen
Gost
Mladen

Drzava Crna Gora na sudu ne moze da dobije spor ni za jednu Crkvu ni manastir. Izgubili su spor za Crkvu Svetog Dimitrija na Krusevcu. Necuveno da sekularna drzava plijeni imovinu Crkve. Po svemu ova drzava se boji Crkve. Smeta joj sto ne priznajemo identitet dukljnski čoče. NIKADA! Sprda nam se čitav svijet.

Mikica
Gost
Mikica

Neka neka, neka sprda. Nemamo mi kompleksa.

SamoSvoj
Gost
SamoSvoj

Kao prvo naslov “bezveze” ako Srbija ima svog ambasadora u CG sta mislite je li CG za nju nezavisna? A ova trojica “gradjanera” pojma nemaju o politici ili samo mute vodu u bari,moze biti da se iz gradjanske opcije losije i sagledavaju cinjenice.

Filip
Gost
Filip

Jeste nezavisna uvijek je bila i treba da bude ali da ostane ona prava tradicionalna a ne sa ovim pogresnim trendovima i pogresnim koracima koje kod vlasti.Sa Srbijo. treba da budemo u najboljim odnosima.

Rajan
Gost
Rajan

Ovaj nije iz Ulcinja vec izbjeglica iz Sarajeva…

B 52
Gost
B 52

Majka mu je Crnogorka.

Ljuta
Gost
Ljuta

Onda je jevrej

NekoTamo
Gost
NekoTamo

Eto tako

Bedem
Gost
Bedem

Sto je ti bitno, Rajane?

Rajan
Gost
Rajan

Sto se tice Srbijanaca razmisljaju o nama a i obozavaju nas koliko I usmrdio sir…a politicari I ovako I onako…ovo vi je ziva istina a lako je provjeriti…

Jaca
Gost
Jaca

Sve si dobro rekao.Kako se ponašate tako se i kotirate.

Bedem
Gost
Bedem

Jaco, mora da si se dobro uvalila za Crnogorca pa mu pretvaras dom u mini srbijicu. Hahaha, snaske, snaske!

Bedem
Gost
Bedem

Necemo nista provjeravati tvoj sud, potpuno nam je jasan, pa te pitamo, sto radis odje? Lobiras za Srbiju. Nemoj to raditi kod nas, radi ti TO nedje drugo. Najgori su oni koji su izdali svoj narod.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Veće je pitanje da li je za Albaniju

mojsilović
Gost
mojsilović

A evo i Nikolaidisa jerbo smo se zabrinuli đe je ahahah.. Ljudi! Đe je Poštar đe se zadenuo puštite nas Srbije više. Pismo đe je?

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Onog dana kada na vlast u Srb dodje ekipa koja ce pokazati srednji prst Sanu … tog dana ce Srb postati nezavisna i stvari ce u regionu da se relaksiraju.

SamoSvoj
Gost
SamoSvoj

Stvari u regionu se relaksiraju iz Londona,a na vlast treba da dodje manje poltronska”ekipa” inace ostajemo okupirani svi.

Dušan
Gost
Dušan

Daj ljudi osvestite se malo, mi smo pravoslavci, treba da se podržavamo, volimo i branimo, ja sam iz beograda a poreklom i cg

Crnogorci
Gost
Crnogorci

Samo što dalje od CG!

hehe
Gost
hehe

znaci,ti si terazijski crnogorac koji se zbog svog dzepa pises kao srbin?

B 52
Gost
B 52

Ka ono 91. kad su htjeli da se bore do zadnjeg Crnogorca. Ili 18.kad su nam palili kuce i jos stosta.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Bravo Dušane. Nije problem što si sada Srbin. U Crnu Goru si uvijek dobrodošao. Uz uslov da poštuješ (ne moraš da voliš) Crnogorsku istoriju, zastavu, jezik, himnu, narod, crkvu… Od nas ćete uvijek imati poštovanje. Imaćete i podršku, ukoliko se ona ne kosi sa našim interesima. Isto to želimo od vas.

Ljuta
Gost
Ljuta

Poreklom….?

NBA
Gost
NBA

BAS NAS BRIGA STA SRBIJA MISLI?! CIJELI SVIJET ZNA DA SMO NEZAVISNA DRZAVA,I SVI NAS POSTUJU,A SRBI ZAVIJEKA SA CIJELIM SVIJETOM U SVADJI OSIM PUTINCICA,A I ON CE IH BRZO OTKACITI KAO UVIJEK…..

Alan Ford
Gost
Alan Ford

Sacekace Putin da vidi za koliko moze da ih proda za sad je cijena Srbiji devalvirala.99 je dobio pozamasan kredit od EU pa je bio uzdrzan oko bombardovanja.Sad ceka da im opet poraste cijena pa da ih dobro uvali nekome.

Cg4Ever
Gost
Cg4Ever

Mogu da nam pljunu pod prozor, Crna Gora je nezavisna, a uskoro cemo povratiti nase svetinje od preostalih okupatora.

Ubljanin
Gost
Ubljanin

Jadni ne bili, mi smo tako dobri s NATO-m i Amerikom da mogu i da nas gurnu laktom, kao Markovica, a da je sve to iz miloste!!! Sto ce nama Srbija, nas Amerika “gura”! Hi hi hi

Lovcenski
Gost
Lovcenski

Tramp nije ni Amerika ni Nato. A ti bi volio Cedomire da smo sami bez ijednog saveznika pa da nas Srbija “ujedini” ka 1918. I poslije nas povedu u Evroaziju.
Samo neka oni putuju, ali bez Crnogoraca.

SamoSvoj
Gost
SamoSvoj

Koju Evroaziju,pa Srbija je u NATOu skoro kao i CG (nije punopravan clan ali sjede joj NATO generali u generalstabu), i ne zanosite se Rusijom pa njoj Balkan nije interesna zona ovdje vladaju Englezi(na Jalti 1945 takva podjela je bila) Rusi ovdje nisu vladali ni za vrijeme KPJ i Tito im je rekao NE sto mislis ko mu je podrska… Više »

Ksenofan III
Gost
Ksenofan III

To me bas boli uvo kako ce nas koja zemlja smatrat

Flojd
Gost
Flojd

E baš nekome u Srbiji, posebno u Beogradu puca k.r.c za Crnu Goru.. a makte se oli.. Vrsite propagandu sa ove dvije budale i zavađate narod

B 52
Gost
B 52

Volu tudje to je jace od njih ali su odsvirali za sva vremena. Mislili su da ce da gaze manje od sebe i postanu veliki ali “mnogo je macku teleca glava”.

B 52
Gost
B 52

Vole sve sto je tudje a narocito more.
Eto nijesu imali ratne srece pa sad mogu do mile volje da se prave Englezi.
Nece nikad vise.

Nikola
Gost
Nikola

Omer sastavio dva srbomrsca da šilje primitivnu propagandu. Apsolutno nas ne zanima šta pričaju oni koji nas mrze. Čak i da nas se zvanična Srbija odrekne, mi ćemo uvijek biti ono što smo vijekovima bili, a djedovi su na bili najveći Srbi.

Misko
Gost
Misko

Šilji ti sebe malo pud Srbije …

B 52
Gost
B 52

Jesu vala pretrgli su se. Duklja-Zeta-Crna Gora vec 10 vjekova. Kao da ih je neko mogao sprijeciti da svoju zemlju nazovu Srpskom da su se tako osjecali.

Ajkula
Gost
Ajkula

Nikola, Crnogorci NIKAD nijesu bili Srbi. Dokumenta govore da NIJESU. A pesmice su pesmice, upamti i nemoj da te zaludjuju razni novokriptovani srbijanski istoricari.

Alan Ford
Gost
Alan Ford

Sprski istoricari imaju veze sa istorijom koliko moja baba sa nuklearnom fizikom.

hehe
Gost
hehe

pazi ovo, fina je ta romansa sa putinom ali putin nece zivjeti do kraja, sta onda. da nece medvedev da ga mjenja? aooohh brate, daleko je rusija

Boki
Gost
Boki

kako moze bit nezavisna kad je obicna americka kolonija

Bedem
Gost
Bedem

Bitno je, Boki, da NIKAD vise nece biti kolonija Srbijanaca. Ali, NIKAD. Sad smo jos svjesniji te CINJENICE.

Boki
Gost
Boki

Koliko puta vas je srbija bombardovala a koliko amerika?Jedino ako ste mazohisti onda vas razumijem.

Titograd
Gost
Titograd

Boki ti na silu oćeš da smo prijatelji…Ajde čibe tamo!

hehe
Gost
hehe

nije nas bombardovala ali nas je kulturno, vjerski i nacionalno unazadila. no soslo vrijeme da se ispravljaju stare greske pa se polako vracemo na steeeeeeeeeri kolosjek

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Boki, Amerika nas je bombardovala jer smo bili sa Srbima u zajednici. Nemanjići su po njihovom pisanju: “porušili, da ne ostade kamen na kamen i u prah pretvorili” sve gradove Zete. Slično ste uradili i 1918-e. Niko nam u istoriji nije nanio zla kao vi Srbi. Čitaj malo, čitaj.

Boki
Gost
Boki

Za sve je Milosevic kriv…Pa je zato vas gospodar dao 600hiljada dolara za njegovu odnranu u Hagu.Vi nemate gorih neprijateljanod vas samih.Prijateljinsu vam Taci i Hradinaj hahahah e sou

B 52
Gost
B 52

Kao Srbijica je nezavisna a ne Ruska gubernija. Ima bacuske da mlate sa njima.
Svi su se spasili ruske cizme samo oni je vole i potrazuju. Buduci Evroazijci kuku im u pamet za vazda.

Slavko
Gost
Slavko

Ne znamo kakve veze ima kako nas dozivljava komsija. Mi smo daleko od nezavisne zemlje zahvaljujuci DPSU, pocev od duga koji je pet puta porastao od 2006. i svako CRNOGORSKO DIJETE po rodjenju je zaduzeno 12 000 eura, a nije ni izaslo iz Bolnice. Skolski sistem nam je jedan od najgorih u Evropi po svim parametrima. Zdravstvo ni ne vrijedi… Više »

Ajkula
Gost
Ajkula

Suficit ili deficit, ali je NAS. NASA stvar sto cemo raditi sa svim sto imamo. U svakom slucaju, vama se necemo pravdati ni za dibro ni za zlo. Samo, DALJE RUKE OD CRNE GORE!

Dr n
Gost
Dr n

Da pozovete u emisiju i gospodina selimvica Selimovica iZ sjenm ice koji Je dktor istorijskih nauka pa da cunemo i njegovo nepristrasno misjenje onda bi emisija mogla da se smatra neprisrasnom a ovako trlila baba lan

Sreto
Gost
Sreto

Zalud ces ti cunut bilo sto…

Ajkula
Gost
Ajkula

Cuni ti, MI ZNAMO.

Čevo
Gost
Čevo

Nezavisna od Nje pa glasali smo za DA… AL NAKON TOGA ZAVISI, no vise u istoriji ikad, i od nekih pojedinaca i nekija deugija drzava… tako da ne znam časti mi….

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Dukljani su Dukljani

Nemanja
Gost
Nemanja

Srbi su Turski potomci.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Pa Tesla, Aleksandar Makedonski, Albert Ajnstajn, Staljin, Merlin Monro, Napoleon, Sv.Sava sve su to cistokrvni Srbi bili pa ne vidim razlog zasto ne bi i Crnogorci.

Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Ne mlati budalaštine!

Đorđije
Gost
Đorđije

Bice kada vratimo Crkvu ✝️

Čevo
Gost
Čevo

Ako Bog da… oj oj oj

Marv
Gost
Marv

Katastrofa šta ova Srbija radi. Treba nam neka sila da se borimo protiv toga… Ne znam sta nam je ciniti… Cekaj… vidim ga.. to je nas spasioc… novo lice na političkoj sceni cg…on je taj… Nas Milo… On ce sacuvati cg.. Sta je jedna koverta tu i tamo za takvu žrtvu, mrzitelji cg.. E viva

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Marva se opet otrgla. Štrlek ili nešto tako. Hitan slučaj. Brzo !

Miško CG
Gost
Miško CG

Za Srbiju je u zadnjih 100 godina Crna Gora manje više bila srpska Sparta i uvijek je nastojala da Crnu Goru stavi pod svoju vlast ili pod svoj uticaj. Za to su dobri primjeri 1918 i 1989. godina, a i sada to rade preko Amfilohija i drđavnih šinovnika (spoljna trgovina).

Ajkula
Gost
Ajkula

SRPSKA SPARTA JE IZMISLJENA SINTAGMA. NASLOV DJELA EVGENIJA MARKOVA, RUSA, JE “SLOVENSKA SPARTA”, pa su velikosrbi izokrenuli tu sintagmu u “srpska” , kao jos i gomilu toga. Citajte, ljudi, ne slusajte kojekakve Rakovice i Terzice…i …

Lovcenski
Gost
Lovcenski

Crnogorci su Crnogorci

LudiMilojko
Gost
LudiMilojko

Crnogorci su srbi, a milogorci nijesu

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Samo da se mrznja ne raspiruje sto je i cilj ovih politicara da unesu sto vecu konfuziju i lakse manipulisu.treba hitno svijest da se mijenja.i vlast.a drzavu nam ne moze niko uzet ne brinite.

Kazanovic
Gost
Kazanovic

Naravno da jeste. To su dvije drzave. Zajednicko im je to sto i jedna i druga imaju vrlo losu vlast !!!

Vitni Voren
Gost
Vitni Voren

Kazanovicu, da dodam da jedna ima agresivnu SANU a druga ima CANU u hibernaciji, koja ce se probuditi kadi predsjednik zavrsu posao da mu aplaudira.

Joxim
Gost
Joxim

Ranije se praktikovalo da dijalog vode lica koja imaju suprotstavljene stavove. Otkad nam se desi NATO i Slobodna Evropa ništa od toga. Priču razvezala dva istomišljenika pa centriraju jedan drugom na volej.

CG=SRB
Gost
CG=SRB

Bravo…Upravo tako

Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Baš su trebali Bećkovića da pozovu!?

Krele
Gost
Krele

A kod marića u srbiji nikada nema istomišljenika.
Pogledaj malo srbijanske medije pa ćeš vidjeti da ne prođe ni 1h a da neko ne blati CG.

Alan Ford
Gost
Alan Ford

To im je profesija zadnjih 30 i kusur godina.

Koga briga
Gost
Koga briga

Koga briga? Ne misle svi ni da je mlijeko bijelo, pa što ćemo sad? Od tog mišljenja mlijeko sigurno neće da pocrni!

IN4S
Gost
IN4S

Ali može da poskupi.

Lovcenski
Gost
Lovcenski

Tebi je vec prekipjelo ! Put pod noge pa za Srbijicu Cedomire

Noname
Gost
Noname

Vi iz CDM-a morate shvatit da nacionalizam vise nikog i ne zanima.Ionako su svi posli ka Evropi,a i ono malo sake jada sto je ostalo i ono ce uskoro dok vi i ostali portali potpirujete mrznju jednih prema drugima a sve to da bi pala u zaborav ,,Koverta” i druge afere.

Nadjelja odmara
Gost
Nadjelja odmara

TACNO NONAME..BRAVO ZA KOMENTAR…

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Nece pasti u zaborav.ima nba torba.emitovanje pred izbore.

Lovcenski
Gost
Lovcenski

Obrni okreni sa velikosrpskim nacionalizmom ce biti uskoro gotovo.
Nece nikad vise.

marius
Gost
marius

Nije kuverta pala u zaborav, no ju je opozicija namjerno arhivirala, jer o čemu bi drugo zborili kad bude bude predizborna kampanja.

Send this to a friend