Politika

Da li je Zakon o državljanstvu liberalan ili ga treba mijenjati

Šta se krije iza najavljenih izmjena Zakona o državljanstvu – predstavnici pozicije i opozije imaju različito mišljenje o tome. U SDP-u smatraju da je postojeći zakon već dovoljno liberalan, dok Demokrate ocjenjuju da je čisto politikanstvo tvrdnja da će izmjenama o državljanstvu doći do demografskih promjena.

U izmjenama Zakona o državljanstvu Socijaldemokratska partija vidi najavu potpune promjene koncepta državljanstva koji je dobar i primjeren maloj državi kakva je Crna Gora, koja mora imati malo restriktivnije kriterijume u odnosu na velike države, kazao je za Gradski radio Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović.

“Priča prosrpskih partija o raznim diskriminacijama poslednjih 12 godina od kada je Zakon usvojen je potpuno neoosnovana što potvrđuju i statistički podaci. Poslednjih 14 godina, po tom antiliberalnom zakonu, u crnogorsko državljanstvo primljeno je 30 hiljada ljudi, što je 5 odsto populacije Crne Gore“, rekao je Vujović.

On kaže da se na demografsku strukturu Crne Gore strašan udar desio 90-ih godina, uplivom velikog broja građana sa teritorija država bivše Jugoslavije.

“Riječ je o potpuno neprimjerenom pokušaju da se mijenja ovaj koncept, što nas ne čudi od apotolske Vlade koja od kada je konstituisana i od izbora 30. avgusta nema na dnevnom redu socio-ekonomska i pitanja vladavine prava, već samo statusna i identitetska pitanja kao što je Zakon o slobodi vjeroispovijesti i ova najava izmjena Zakona o državljanstvu, kojima se u suštini žele poljuljati temelji državne stabilnosti Crne Gore”, kazao je Vujović.

Kada je riječ o sticanju crnogorskog državljanstva Demokratska Crna Gora smatra da treba rješavati nagomilane probleme brojnih građana, jer je postojeći postupak komplikovan zbog čega je zloupotrebljavan, kazao je za Gradski radio član predsjedništva i predsjednik Odbora Glavnog grada Demokrata Vladimir Čađenović.

“Do sada se nije tražio stalni zakoniti boravak deset godina kako piše u zakonu nego 15, jer nisu smatrali privremeni boravak za zakoniti u smislu zakona što je jedna svjesna opstrukcija osoba koje ispunjavaju uslove. Drugi krupan problem je bio negativno mišljenje ANB-a, dešavalo se u praksi da se osobi koja ispunjava sve ostale uslove da negativno mišljenje i time ga eliminiše”, kazao je Čađenović.

Izmjenama Zakona o državljanstvu, dodaje, neće doći do demografskih promjena u Crnoj Gori.

“To je čisto politikanstvo, jer to nije namjera priče kojima se rješavaju ovi problemi, već je to svjesna smišljena priča onih koji i dalje žele da stvaraju probleme određenom broju građana zbog toga što percipiraju da bi bili politički protiv njih kada steknu biračko pravo”, smatra Čađenović.

O najavljenim izmjenama Zakona o državljanstvu Gradski radio je pokušao da dobije komentar od poslanika DPS-a i DF-a ali, uprkos brojnim pozivima, nije uspio.

Send this to a friend