Politika PARTIJE VLASTI I DALJE NEZADOVOLJNE VLADOM OČEKUJU PROMJENE

Da ne bi bilo opstrukcije, mora biti rekonstrukcije

Nakon lokalnih izbora u Nikšiću, postoji mogućnost da neke značajne koalicije i partije iz vlasti zatraže, nezadovoljne dosadašnjim radom, rekonstrukciju Vlade Crne Gore, čime bi se u kabinetu premijera Zdravka Krivokapića otvorio prostor za kadrove vladajućih partija, saznaju Vikend novine.

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim izvorima DN, neke vladajuće partije očekuju da se do kraja marta završi proces udomljavanja partijskih kadrova u institucijama i državnim preduzećima koji je nedavno počeo. Onda je na redu Vlada.

“Nije normalno niti politički dosljedno da partije koje čine većinu konstantno kritikuju Vladu kojoj daju podršku. Kao što je saopšteno nakon razgovora predsjednika države Mila Đukanovića, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića, da je pravo Vlade da diplomatski predstavnici budu autentičan izraz njene vanjske politike, tako je i pravo skupštinske većine da Vlada bude autentičan izraz volje građana Crne Gore”, kaže sagovornik DN iz jedne vladajuće partije.

On smatra da ako ne bude rekonstrukcije Vlade, doći će do opstrukcije odluka Vlade i to u najvišem zakonodavnom domu, u Skupštini Crne Gore.

“Postoji mogućnost da neki Vladini predlozi zakona jednostavno ne prođu. Tu mogućnost su već najavljivali pojedini poslanici. Niko se, možda, u ovakvoj atmosferi neće usuditi da traži pad Vlade i vanredne izbore, ali je opstrukcija odlično sredstvo da partije ukažu na činjenicu da autentična volja građana sa izbora od 30. avgusta nije izražena u sadašnjem sastavu crnogorske Vlade”, kaže sagovornik Vikend novina.

Da se ne radi samo o kuloarskoj priči, potvrdili su nedavno i sami poslanici nekih partija, potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović i zvanično u razgovoru sa ambasadorkom Evropske unije u Podgorici Oanom Kristinom Popom.

“Ukoliko Vlada pokaže slabosti, koje se već manifestuju, Demokratski front će zahtijevati rekonstrukciju Vlade u cilju postizanja optimalnih rezultata”, poručio je šef kluba poslanika DF-a Branko Radulović na sastanku sa ambasadorkom Popom.

Prema njegovim riječima, u rekonstruisanoj Vladi bi poželjno bilo da osim istaknutih političkih ličnosti i eksperata budu i predstavnici manjina koji se usitinu zalažu za kvalitetnu tranziciju Crne Gore.

Radulović je istakao da se Crna Gora nalazi u izuzetno specifičnim i složenim okolnostima i pred velikim izazovima.

“Neophodno je od totalitarnog sistema sprovesti transformaciju u funkcionalnu demokratiju, od zatočenih institucija izgraditi profesionalne, od neodržive ekonomije konkurentnu ekonomiju, od neodrživog zdravstva održivo zdravstvo, od deklarativnih evropskih integracija u suštinske integracije. Zato su neophodni reformski, stručni i kompetentni nosioci vlasti’, naveo je Radulović.

Na drugoj strani, i direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević, koji je bio veoma visoko na listi Mir je naša nacija, na čijem čelu je bio Aleksa Bečić, tvrdi da od Krivokapićeve Vlade ne treba očekivati mnogo.

Pavićević je u intervjuu portalu Borba kazao da umjesto da vrijeme od izbora do formiranja Vlade iskoristi da stvori snažnu i reformsku Vladu sa stabilnom podrškom, Krivokapić je stvorio slabu, nereformsku, neekspertsku i prelaznu Vladu.

“Kada govorimo generalno, rekonstrukcija Vlade može da bude rješenje za prevazilaženje krize u kojoj bi se našla izvršna vlast i za njeno snaženje. Ali ovdje u konkretnom slučaju najveći problem imamo sa prvim čovjekom Vlade, čiji je politički autoritet drastično opao od momenta kada je izabran za premijera. Dobro je na primjer što je revidiran Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Ako bi uz to ova Vlada pripremila i reformu izbornog zakonodavstva tako da imamo uslove za slobodne i poštene izbore, onda mislim da bi trebalo odmah ići na izbore. I da nakon tih izbora dobijemo reformsku Vladu punog demokratskog kapaciteta”, kazao je Pavićević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Baraka
Gost
Baraka

DFovcima usta puna demokratije….Sprdnja

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Samo neka stijeda bruka od Branka Radulovića ništa ne priča i nikog ne uči pameti!

Send this to a friend