Politika

Da se ne zaboravi zločinac Maca kojeg je SPC proglasila svecem

Državni arhiv Crne Gore čuva dokumenta koja svjedoče o raznim nepočinstvima koje su tokom Drugog svjetskog rata činile četničke brigade, među kojima je bilo i sveštenika Srpske pravoslavne crkve. Crnogorska javnost je nedavno imala priliku da vidi reprizu dokumentarnog filma RTCG iz 2005. godine “Sveštenici i zločinci” koji je ponovo izazvao buru maltene isto kao i u vrijeme kada je prvi put emitovan, pišu Vikend novine.

U filmu se, između ostalog, govori o zločinima Milorada Vukojičića-Mace, rodom iz Pljevalja, koji je bio u sastavu četničke brigade i za čije se ime vežu zvjerstva i ubistvo deset mještana, među kojima su bile pretežno žene.

Jadranka Selhanović, pomoćnica direktora Državnog arhiva Crne Gore, kaže da dokumenta koja posjeduju treba da budu opomena, svjedočanstvo zločina koja ne smiju da se zaborave, a koje je prva zaboravila Srpska pravoslavna crkva.

“Ta crkva je popa koljača, kako su ga zvali, proglasila svetim 2005. godine, uprkos protivljenju zbog takve namjere. Govorilo se da je nedopustivo da pljevaljski sveštenik Maca, koji je izvršio brojne zločine nad civilnim stanovništvom u vrijeme NOR-a, bude proglašen za sveca. No, protesti nijesu uticali na SPC da odustane od svoje namjere. Prema mišljenju SPC u Crnoj Gori, Milorad Vukojičić- Maca ispunjavao je sve uslove da bude uvrštenu red svetaca. O kakvom je svecu riječ, pokazuje dokument koji se čuva u Državnom arhivu Crne Gore, pod brojem 1487. Riječ je o zapisima Zemaljske komisija Crne Gore za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača koja je utvrdila da je Milorad Vukojičić, zvani Maca, učestvovao u ubistvu desetoro svojih zemljaka”, navodi Selhanović djelove dokumenta kojeg čuvaju.

Zemaljska komisija je, kako piše, utvrdila da je Vukojičić, sa saučesnicima Vojislavom Kovaljskim i Milisavom Jestrovićem “učestvovao u hapšenju i strijeljanju mirnih građana grada Pljevalja u 1944. godini”. U odluci se navodi da je Vukojičić kriv za smrt Dika Stamenića, zemljoradnika (63 godine), njegove supruge Jule Stamenić (51 godina) i njihovog sina Ljuba, auto-mehaničara, (28 godina). Vukojičić je ubio i Ljubicu Stojkanović, studenta (28 godina), Zoru Karamatijević, domaćicu (37 godina), Milevu Žugić, domaćicu (45 godina), Savku Matović, domaćicu (40 godina), Miladina Božovića, penzionera (55 godina), Božanu Mišović, domaćicu (40 godina) i Živka Kontića, penzionera.

Nakon odluke SPC da se proglasi svecem, reagovao je, vjerovali ili ne, čak i Vojislav Šešelj, koji je u jednoj emisiji, gostujući na Happy TV rekao da bi trebalo promijeniti odluku SPC o proglašenju za sveca čovjeka koji je ostao upamćen po ubijanju žena u Pljevljima, tokom Drugog svjetskog rata.

Među sveštenicima koji su ubijeni, a borili su se protiv okupatora, nema svetaca, niti se SPC njih sjetila.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lux
Gost
Lux

Ovim po komentarima koji brane Macu treba psihijatrijski nadzor

HR8
Gost
HR8

Mala ispravka, dokumentarac se zove “Sveci i zlocinci” i jos uvijek ga mozete naci na Youtubu.

Pomorac
Gost
Pomorac

Eviva Italia, eviva soldati italiani!
Boka=Hrvatska

Cici
Gost
Cici

Neka bosanac da ne odes u sumsku opet okle si sljega

El Grande
Gost
El Grande

Ko o čemu, CDM o crkvi. A đe vam je ona tvrdnja da je ovaj pop zaklao majku Miše Janketića ? Odustaste od te laži, a ?

Istina
Gost
Istina

Ne radi se o nekoj tvrdnji nego je to licno Misa Janketic u svakom intervjuu ponavljao. Ostao je siroce zbog popa Mace.

Vidoje
Gost
Vidoje

Sram te bilo! Bi li tako lajao da je ubio nekog tebi bližnjeg?

Crni panter
Gost
Crni panter

Sraman cin SPC koji nazalost pokazuje da to nije vjerska organizacija vec neka nacionalno sovinisticka skupina koja i u zadnjim ratnim desavanjima na prostoru bivse Jugoslavije pokazali su svoju mracnu stranu….

Aha
Gost
Aha

Kad je crveno slovo ovog”sveca”? Da javim ovim vjernicima da nista ne rade. Piiiiiiiiii

SIKTER EFENDIJA
Gost
SIKTER EFENDIJA

Fake news

Djuvbenffiobol
Gost
Djuvbenffiobol

Ovo nije dozvoljeno da se objavljuje zbog potomaka.

Prč
Gost
Prč

nema sto ni dase krije jer pjevljaci znaju ko je sto radio.osim ako ne cemo reci da i porodice zrtava ne smiju pricati o tome.nije ovo drzavna tajna.prica se i o zlocinima iz sadasnjosti.

Blaki
Gost
Blaki

Upravo zbog potomaka treba objaviti ,da znaju i jedni i drugi.

Majkl
Gost
Majkl

SPC je fasisticka organizacija i nema veze sa pravoslavnom crkvom.

Vidoje
Gost
Vidoje

Ovo je jedna od velikih sramota SPC. Sličnih sramota imaju i Katoličke crkve i sl… Ali to ne umanjuje ovu sramotu, nadam se reviziji…

eto
Gost
eto

Milion dokaza kao ovaj govore da sa bogom i božjom ljubavi ova sekta nema ništa.Čisti fašisti.

General Dukljan
Gost
General Dukljan

Kad vec ocete da pisete toboz objektivno sto ne napišete i za Krsta Popovica da je surocćcao sa okupatorima

Rade007
Gost
Rade007

Šta je radio?? Prevedi nam genije.

RAZUMLJIVO,3.14
Gost
RAZUMLJIVO,3.14

Sram te bilo! Krsto NEMA KRVAVE RUKE!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Zrebali ste samo jos narodu objasnit zasto mu nadimak maca – da se zaledi krv u zilama!!! Ima knjiga spc i nheni bizarni sveci. Sva im je istorija takva!!! Ne mogu ni jednog jedinog casnog vodju nabrojati kroz istoriju, sto nije ubio svog oca, majku, brata, sestru, strica, ujaka ili unuka itd. – a o njihovijem svecima da ne trosimo… Više »

CENTAR
Gost
CENTAR

Ja razumijem merznju crkve prema komunizmu zbog pritiska koi je narod maltene izbacio iz crkve i puno geneneracija dozivjelo je amputaciju hriscanstva. Dakle to imne daje za pravo da ljude koi su bili protiv komunista a okrvavili ruke proglasavaju za svece. Konkretno ovaj Maca je birao zene najboljih godina sto indicira da ih je silovao a posle radi dokaza ubijao,… Više »

Partizan
Gost
Partizan

Šta je drzava Crna Gora 🇲🇪? Drzava ili 🏩? Svi putevi vode do 🏩 šta je onda ustav? himna? grb? drzavni simboli? istorija? kultura? turizam? sport? jeli to sve 🏩? ili je ♥ izmedju 🚔🏩? šta je država? Koja je definicija države u Crnoj Gori isto što i u Srbiji? Samo prepisano iz Srbije sve zajedno = prevara nazalost

Joo
Gost
Joo

jedina prevara na Balkanu je Sprdistan i snovi o Velikom Sprdistanu……crna rupa Evrope……..

Radosav
Gost
Radosav

Sve vam dzaba,svaki dan pisete protiv Crkve i svaki dan izbacate tekstove kako bi omalovazili SPC koja postoji na ovim prostorima 800 godina…Shvatite da 90% naroda podrzava tu Crkvu i da ce podrzavati dok je svijeta i vijeka … Vi ste se Njegosa odrekli jer je Srbin,mrzite sve sto je Srpsko…Prva sledace litija i 50 hiljada ljudi,zivi bili pa vidjeli..… Više »

PjesnikuSlika
Gost
PjesnikuSlika

Uzalud sijes pamuk, tamo gdje mu nije mjesto. Gubiš vrijeme i zamaraš ruke. Tako da, ili se urazumite ili idite prema svojoj matici. Nema vas mnogo i nije vam daleko.

Njegoš
Gost
Njegoš

😂😂😂😂🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸Ovo je naša zemlja,a ako vam nešto ne odgovara,slobodno selite ,naravno u Albaniju,jer je to očigledno vaša matica.

Prc Srb
Gost
Prc Srb

A Kosovo?

CT.
Gost
CT.

Njegoš je bio poglavar CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE. I zapamti NIKAD Njegoš nije kročio nogom u serbiju. NIKAD VIŠE 1918!!!

Purko BD
Gost
Purko BD

CT. ada ko bi se nada dace se Crnogorci Srbstva odrec i negirat ga.Ada i budala zna staje konfuguracija terena Gora Crna osim brava

Vidoje
Gost
Vidoje

Ne želim ulaziti u raspravu, nego samo geografski… A kuda je isao u Rusiju?

Mongro
Gost
Mongro

Radoosave….viđi nekog da ti pročita pismo što ti je Miiišo pisao😂

Njegoš
Gost
Njegoš

SPC i srpstvo su im rak rana.

HR8
Gost
HR8

Ako postojite 800 godina znaci da ste zlotvori 800 godina. Ako vas 90% naroda podrzava, onda ste svih 90% zlikovci i ratni zlocinci. Vidis sve jednostavno i jasno kad brojeve koristis.

Vidoje
Gost
Vidoje

Tačno je da je SPC jedna od najjačih pravoslavnih crkava, da jako dugo postoji, da ima veliku tradiciju i istoriju. Ali je nažalost tačno i da su zločinca, koljaca Macu Vukojicica proglasili za sveca. To je velika sramota i ovdje je to tema.

kachawendy
Gost
kachawendy

da im se dozvoli i danas bi isto činjeli

Njegoš
Gost
Njegoš

Veliš li?

NeceteProci
Gost
NeceteProci

Bice iz 1 u 1 to vam garantujemo cetnici ono prvo poluvrijeme 45 sto nije zavrseno………

Prc CG
Gost
Prc CG

Kapičića*

Tinkulica
Gost
Tinkulica

Nemamo se sto cudit,svi su oni isti CETNICI,ne dao bog da ih zapadne sve bi nas poklali.To su elita,ponos i dika tamo njih SPC.Smrt fasizmu.

Mrmot
Gost
Mrmot

A ti nebi

sds
Gost
sds

Svi su njihovi svjestenici i vjernici mace!

Partizan
Gost
Partizan

Država je kriva juris na Dubrovnik(pljackanje Dubrovnika) Giska saradnik sdb cg(Dzomic napravi sveca od kriminalca) juris na ustase(direktor INE izmisljena prica da je ustasa black Fonds secret tito police) i sad ste se sjetili da ste turisticka destinacija i sad to Srbi vracaju sa kamatom jer ste vi crnogorci u Crnoj Gori u Srbiji ste Srbi država je kriva niko… Više »

Drale
Gost
Drale

Je li moguce da su muslimani i dan danas ovoliko zadojeni tim nacionalizmom i mrznjom prema srbima

RAZUMLJIVO,3.14
Gost
RAZUMLJIVO,3.14

Sprdaš li se?

Lipovo
Gost
Lipovo

Ne zaboravimo i ne dopustimo da ,,stotinu puta ponovljena LAŽ postane ISTINA”!

ZGUBIDANkoooooo
Gost
ZGUBIDANkoooooo

DA NISTE MALO PRECERALI SA PROPAGANDOM ?!

GNK
Gost
GNK

напишите нешто о масакру у Велици ако смијете

Mr. Daka
Gost
Mr. Daka

Pokojni glumac Miša Janketić je često pominjao ovog popa i krivio ga za smrt svoje majke. Ostalo mi je u sjećanju kada je u nekoj gostujući u nekoj emisiji ispričao kako ju je zaklao, a kako je on kao dijete pobjegao da ne bi i njemu uradio isto. Kroz istoriju se, nažalost, najveći zločini upravo vezu za crkvu i vjeru.

Mrcili se
Gost
Mrcili se

Spc je zlo

Rašo
Gost
Rašo

Misli li neko da se u SPC nešto promijenilo . U SPC i danas ima svještenika koji su i gori od Mace. Da smiju i da im se pruži prilika ubijali bi kao Maca. Inače SPC je leglo četnika velikosrba.

Tajfun
Gost
Tajfun

MACA=RISTO=FASISTI!!!

marko
Gost
marko

ovo treba na bilborde stavljati da zavedeni narod vidi ko su svetosavski svestenici i spc.

Cika miki
Gost
Cika miki

1000% se slazem, bilborde pa neka gleda svijet

Mima
Gost
Mima

Koji su kriterijumi za proglašavanje nekog za sveca?! Ako je dosta učinio za dobrobit te crkve i vjere ili ako je dosta dobrog učunio za sve ljude bez obzira na vjersku ili rasnu pripadnost?! Ako je ovo prvo, onda spc ima kandidata iz rata u Bosni i Hrvatskoj koliko oćeš. A ako je ovo drugo, onda ovo svetaca što imaju… Više »

Istina
Gost
Istina

Na predlog Rista Radovića ,Maca je proglašen za sveca.Sve mu je Sveto k’o i Maca.

Istina
Gost
Istina

Uporedite ponasanje vrha SPC- a sa ponasanjem pape u slucaju Stepinca, koji pazljivo razmatra sve cinjenice, prije konacne odluke.
Pametnome dovoljno.

Stara Varos
Gost
Stara Varos

Sto cine pare i interesi, otvorih portal Vijesti juce i danas, postavih nekoliko komentara, isti broj negativnih dobih kao na in4s, polako ali sigurno Vijesti preuzimaju od in4s ulogu, svetosavskog i cetnickog portala, falsifikatora aktuelnih dogadjaja i istorije…

Joo
Gost
Joo

preuzimaju??!!…..pa oni to jesu od pocetka…..korumpirani mrzitelji CG i svega Crnogorskog….da se malo zagrebe u vrh Vijesti, imalo bi se sto sta otkriti, pogotovu kod onih pored vlasnika, njegovih bliskih saradnika……

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

E to je bio junak,na žene udario,ovi su ga ženomrzci i postavili za sveca,oni vole nešto drugo?

Partizan
Gost
Partizan

Ko je kriv? Drzava Crna Gora zašto? Kojim jezikom govorite? Srpski!? to je drzava Crna Gora kriva

Njegoš
Gost
Njegoš

Nije kriva država. Kriva je vlast . 30 godina nazadovanja,zahvaljujući DRPS-u.

Staxe
Gost
Staxe

Da se ne zaboravi od čega će da se živi….

Stara Varos
Gost
Stara Varos

Ma njih to ne dodiruje, oni ce odma rec da je to izmisljeno, ada evo falsifikovali su vec i bitku na Neretvi, na Neretvi nisu ucestvovali cetnici, otvorite vikipediju na srpskom i na Neretvi, partizani su se borili protiv Njemaca Italijana i Ustasa, nema cetnika. Ukratko Dibrica Cosic, sa lazi se radjaju i takva im je istorija i svaka rabota,… Više »

Njegoš
Gost
Njegoš

Ako nisi Srbin,šta si? Ništa.

NO PASARAN
Gost
NO PASARAN

Pi pogani pi ljudski izrodi pi…..

Velimir
Gost
Velimir

Zna li pevaljka Iz Zitoradje za ovoga ” Srpskoga junaka”?
Treba Dacica I Vulina obavijestiti o ovom zlocinci I posjetiti ih na 1918. godinu!

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Da se ne zaboravi taj zločinac i svi drugi zločinci,a vezano za rat koji je bio prije 80 godina.Ali o tome neka pišu i neka se time bave istoričari.Mene u ovom trenutku više brine to da se ne zaboravi endemska korupcija u ovoj državi i da se ne zaboravi da smo nedemokratska država,sa uništenom privredom,ogromnom nezaposlenošću i siromašnim stanovništvom a… Više »

Riki
Gost
Riki

Tu vladajuću eliti na vlast održava srbijanska sekta spc-a i njeni sljedbenici koji šetaju za njom. Kad se ta sekta stavi tamo đe joj je mjesto odakle je i izmigoljila, tada će se i ova vlast automatski smijeniti.

Ovako ili onako
Gost
Ovako ili onako

Četnici će ponovo dobiti što traže.

Roza
Gost
Roza

Pravi pristup. Dokumentima protiv laži Slavena Radunovića i družine. Antifašizam nema alternativu

Boka
Gost
Boka

Selhanović, kao i uvijek, sa dokumentima i argumentima protiv podmetanja i neistina, dokazuje da je istorija naučna disciplina.

CGCGCG
Gost
CGCGCG

Kakva crkva takvi sveci !!!!!

FENIKS
Gost
FENIKS

SLIKA “MACE” NALAZI SE PROSTORIJAMA DF I KOD VEILIBORA DŽOMICA U PAROHIJSKOM DOMU SPC

Boka
Gost
Boka

Sram ih bilo. Pa ovi ubijeni ljudi imaju potomke. Užas što čini SPC

Fangio
Gost
Fangio

Na spisak dodati majku Misa Janketica ako nije pod drugim prezimenom

mačor
Gost
mačor

Zločinac je zločinac,odluka SPC je sramna !

VukMandusic
Gost
VukMandusic

Nasa istorija je istorija zlocina, ubijanja nejaci, bacanja u jame, paljenja kuca, spijanja i podmetanja, dodvoravanja i poltronizma, etiketiranja, horskog napada na pojedinca, kolektivnog ludila, svega je tu bilo i bice, najmanje viteskog i cojskog !

Support
Gost
Support

Ubijanja očeva, đedova, stričeva radi vlasti. Istina, ne postoji narod koji se više velja nagrdnom istorijom ka’ mi. I srbi.

VukMandusic
Gost
VukMandusic

Eto tako, ziva istina !

Crni
Gost
Crni

Koliko trujete ovaj narod sa ovakvim tekstovima

Rade
Gost
Rade

Crni: truju laži, a istina pročišćava.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Istina je i da su partizani činili ne manje zločine,ali je istina i to da su svi odgovarali za svoje zločine u tom ratu,samo partizani nisu.

Roza
Gost
Roza

Truje SPC narod veličanjem i prizivanjem zločina

nogo
Gost
nogo

Ti bi da se prolitaš a drugi da to ne namirišu!

Njegoš
Gost
Njegoš

Atak na SPC i srpstvo ne prestaje. Ne laje kučka radi sela….

Send this to a friend