Politika

Dabović: Smanjićemo porez na nepokretnost, komunalne takse i naknade za puteve

Predrag Dabović

Evropski tim za Herceg Novi planira da unaprijedi poslovni ambijent za domaće i strane investitore i na taj način stvori uslove za jačanje preduzetništva. To podrazumijeva konkretne poteze na umanjenju prilično visokih nameta za biznis, saopštio je nosilac liste, Predrag Dabović.

“Programom Evropskog tima za Herceg Novi definisan je sistem podsticaja mladim preduzetnicima, kako bi doprinijeli rješavanju nezaposlenosti mladih. Novo zapošljavanje biće mjera našeg odnosa prema lokalnoj ekonomiji”, navodi Dabović.

Prema njegovim riječima, smanjiće naknade za pristup putevima, komunalne takse i naknade svima koji zaposle više od 5 novih radnika tokom cijele godine, a svima koji zaposle više od 10 radnika umanjiće porez na nepokretnost.

“Takođe, intenzivno ćemo sarađivati sa investitorima koji su započeli svoje projekte na prostoru opštine, kako bi što prije stvorili uslove za novo zapošljavanje. Podržaćemo uvođenje međunarodnih standarda u poslovanju. Namjera nam je da privučemo sve koji žele da stvaraju novu vrijednost i doprinose povećanju bogatstva Herceg Novog”, kazao je Dabović.

Kako dodaje, programom je definisano i podsticanje inovacija, koje će podrazumijevati jačanje vještina i stručnost.

“Zalagaćemo se za osnivanje Fonda za inovacije na nivou opštine. Usvajanjem Strategije pametne specijalizacije otvorene su nove mogućnosti za partnerstva, projekte i sredstva iz EU, dok ćemo primjenom zakonskih podsticaja dodatno doprinijeti većem ulaganju privatnog sektora u inovativnu privredu”, istakao je nosilac liste.

Kako dodaje, Evropski tim za Herceg Novi će podržati gradnju novih logističkih centara i projekata u oblasti poljoprivrede.

“Kontinuiranom izgradnjom seoskih puteva i vodovoda poboljšaćemo kvalitet života u ruralnim sredinama u zaleđu grada. Fokusiraćemo se posebno na podršku mladim poljoprivrednicima. Obezbijedićemo sredstva iz međunarodnih fondova namijenjenih prekograničnoj saradnji i jačanju poljoprivrede. Obezbijedićemo tehničku podršku poljoprivrednicima za pripremu aplikacije za fondove EU (IPARD, MIDAS i dr.) kroz koje se nude bespovratna finansijska sredstva”, napominje Dabović.

Tvrdi, da će predano će raditi na boljem uvezivanju domaće poljoprivredne proizvodnje i potreba hotelijerstva i ugostiteljstva.

“Sve ovo dovešće do otvaranja novih radna mjesta i poboljšanja ekonomske situacije naših sugrađana. Zato podržite Evropski tim, jer su potrebne promjene za bolji Novi”, zaključuje Dabović.

Send this to a friend