Politika

Dabović: Želi nas Orijent, traži Evropa, a mi smo sve to zajedno u malom

U Ulcinju su sve razlike stopljene u vrline, svi jezici pretočeni u razumijevanje, a sve religije pretvorene u ljubav prema bližnjem, poručio je predsjednik Opštine Aleksandar Dabović na svečanoj sjednici koja se, uz poštovanje epidemioloških mjera, održala povodom Dana opštine.

“Ulcinj u sebi sadrži takozvano ’zlatno runo’ za kojim se traga. Imamo mitove, legende, vile i heroje. U njemu su skriveni gusari, pisci, mesije i kraljevi“, rekao je Dabović.

Čestitavši svojim sugrađanima Dan opštine, on je podsjetio da je Ulcinj prvi grad u regionu koji je pružio rasnu slobodu.

“U Ulcinju se nalazi prva džamija izgrađena na obali sjevernog Mediterana, da ne pričam o 365 crkava na tako malom prostoru kao što je Šas. Želi nas Orijent, traži Evropa, a mi smo sve to zajedno u malom. Privilegija je živjeti u Ulcinju, ne sumnjajte u to”, dodao je predsjednik najjužnije crnogorske opštine.

Kao sugrađanin i kao prijatelj, kako je naglasio, osjeća tugu za preminulima, koji su izgubili bitku sa koronavirusom.

“Njihov gubitak ništa ne može zamijeniti, ali baš oni nas obavezuju da se zajedno i disciplinovano udružimo dok ne pobijedimo ovu pošast. Ulcinj je kroz vjekove opstajao i prkosio raznim izazovima. Zajedno možemo i moramo i ovo prevazići“, poručio je Dabović.

Predsjednik Skupštine Opštine Ulcinj Hadži Sulejmani takođe je naglasio da je taj grad u protekloj godini izgubio mnogo.

“Protekla godina imperativno nosi ime onih koji nisu više među nama. Opština Ulcinj je obilježila tešku i crnu godinu, kao i bilo koja druga opština, bilo gdje u svijetu. Međutim, Ulcinj je dodatno penalizovan zatvaranjem granica prošle ljetnje sezone“, kazao je Sulejmani.

Kako bi se pomenuti scenario spriječio, lokalna samouprava je, prema njegovim riječima, morala da pribjegne rigoroznim epidemiološkim mjerama.

“Prošla godina nije bila godina pobjednika ili gubitnika, pozicije ili opozicije. Koronavirus je bio na jednoj strani, a svi mi na drugoj. Stoga pozivam sve na jedinstvo i solidarnost. Zahvalio bih se svim ljekarima i medicinarima koji su se stojički zalagali za naš život. Najiskrenije pohvale svim dobrovoljcima i našim građanima u dijaspori“, zaključio je predsjednik SO.

Send this to a friend