Politika

Dakić stupio na dužnost: Vojnik može biti samo onaj koji je spreman da služi državi

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović danas je u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu predao zastavu Vojske Crne Gore brigadnom generalu Dragutinu Dakiću, koji je time i zvanično preuzeo dužnost načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore od brigadnog generala Ilije Dakovića.

“Snaga država ne ogleda se samo u moći upotrebe oružanih sredstava, koliko u sposobnosti održanja mira. Vojska Crne Gore biće posvećena očuvanju mira samostalno i u zajednici sa drugima, uvijek prva da pritekne i potonja da ostane” naglasio je ministar Bošković.

Poručio je da nam etika nalaže, a istorija uči da pažljivo sabiramo vlastite snage u zaštiti najvažnijih državnih interesa.

“Zato vojni barjak koji danas prelazi iz jedne u drugu ruku predajte sa dostojanstvom, a prihvatite s ponosom… neka se visoko leprša kako i dolikuje onima čiju tradiciju baštinimo”, rekao je ministar.

Zahvalivši generalu Dakoviću na poštenom i valjanom obavljanju dužnosti, poželio mu je uspjeh na novim zadacima.

Novoimenovani načelnik Generalštaba, general Dakić, istakao je da mu nova dužnost predstavlja izuzetnu čast i obavezu.

“Dužnost preuzimam na dan kada je vojni element nacionalne moći Crne Gore, nesumnjivo imao vrlo važnu ulogu u potvrđivanju njene nezavisnosti 13. jula 1878. godine na Berlinskom kongresu, i  istog dana 1941. godine, kada je buknuo Trinaestojulski ustanak,  akt otpora i pobune crnogorskog naroda protiv fašizma. Postavljenje na ovu dužnost doživljavam kao veliko priznanje ali i obavezu da pružim, kako svoj lični, tako i profesionalni, maksimum“, naglasio je načelnik GŠ Vojske Crne Gore.

On je dodao da će od pripadnika Vojske Crne Gore zahtijevati maksimalnu predanost u izvršavanju dodijeljenih zadataka i misija, uz poštovanje svega onog, ne samo definisanog zakonskom obavezom već i etikom i ljudskim vrijednostima.

„Tražiću da poštujete načela najhumanijeg, najčasnijeg i najpatriotskijeg poziva koji ste odabrali, permanentno dokazujući da vojnik ne može biti ko god želi, već samo onaj koji je spreman da beskompromisno služi svojoj državi i njenim interesima“, kazao je general Dakić.

General Daković, od kojeg je Dakić preuzeo dužnost,  je izrazio zahvalnost predsjedniku, ministru i članovima Savjeta za odbranu i bezbjednost zbog ukazanog povjerenja da „kao lider vodi stroj, u periodu kada je naša zemlja već čvrsto i odlučno trasirala svoj put ka sigurnijoj budućnosti, ka kolektivnoj bezbjednosti, ka velikoj, sada već 29-članoj porodici najdemokratskijih i najrazvijenijih država svijeta“.

Svom nasljedniku je poručio da mu ostavlja sistem koji mora nastaviti putem unapređenja svojih kapaciteta, uz uvjerenje da će novi načelnik, sa kolegama i saradnicima, uspjeti da realizuje sve što se od njih očekuje.

Ko je general Dakić?

Brigadni general Dragutin Dakić u službi u Vojsci Crne Gore je već 27 godine (ranije: Vojska Jugoslavije, Vojska Srbije i Crne Gore).

Rođen je 29. juna 1968. godine u Žabljaku. Osnovnu školu završava 1983. godine a srednju elektrotehničku školu 1987. godine, nakon čega upisuje Vojnu akademiju koju završava 1991. godine, kao oficir pješadije.

Karijeru započinje 1991. godine kao komandir voda u 5. Motorizovanoj brigadi, a zatim kao komandir čete od 1992. do 1993. godine.

Od 1993 do 1998. godine služi kao komandir čete i zamjenik komandanta 72. Graničnog bataljona, a od 1998 do 2003. godine obavlja dužnost komandanta 74. Graničnog bataljona. U međuvremenu uspješno završava komandno štabno usavršavanje u Vojsci Srbije i Crne Gore. Od 2003. do 2004. godine obavljao je dužnost načelnika štaba 179. Motorizovane brigade a kasnije od 2004 do 2005. obavlja dužnost načelnika štaba 4. Planinske brigade. Od 2005. do 2010. General Dakić obavljao je niz komandnih dužnosti u 4. Planiniskoj brigadi, 57. Planinskoj brigadi, Brigadi za Specijalne operacije, a od 2010. do 2016. godine postavljen je na dužnost komandanta Kopnene Vojske.

2016. godine brigadni general Dakić postavljen je za glavnog inspektora pri Ministarstvu odbrane Crne Gore.

Od septembra 2017. godine do juna 2018. godine uspješno završava Ratni koledž u Zagrebu, Republika Hrvatska.

Unaprijeđen je u čin brigadnog generala 24. maja 2018.godine, a na mjesto načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore postavljen je 13. jula 2018.godine.

Brigadni general Dakić odlikovan je Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbjednosti drugog stepena.

Oženjen je i ima troje djece.

10 Komentara na "Dakić stupio na dužnost: Vojnik može biti samo onaj koji je spreman da služi državi"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend