Politika

Dakić u NATO Komandi za operacije: Podrška daljoj integraciji VCG

Vojska Crne Gore izražava spremnost i posvećenost jačanju saradnje u svim oblastima što će dodatno doprinijeti naporima Alijanse da odgovori na sve složenije savremene bezbjednosne izazove, istakao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić. On je boravio danas u prvoj posjeti NATO Komandi za operacije (Allied Command Operations, ACO) u SHAPE-u (Supreme Headquarters Allied Powers Europe), koja se nalazi u belgijskom gradu Mons.

Tom prilikom Dakić se sastao sa SACEUR-om (Supreme Allied Commander Europe), generalom Kertisom Skaparotijem (Curtis M. Scaparrottijem), njegovim zamjenikom, generalom Džejmsom Everardom, (sir James Everard) i načelnikom Štaba SHAPE-a, generalom Markusom Knajpom (Markus Kneip).

Dakić se zahvalio na sveobuhvatnoj podršci koju je SHAPE pružio Vojsci Crne Gore u procesu integracije u NATO.

On je informisao sagovornike o prioritetima Vojske Crne Gore, sa posebnim akcentom na modernizaciji i implementaciji ciljeva sposobnosti Vojske, učešću u NATO vođenim operacijama i angažovanju pripadnika Vojske Crne Gore u NATO komandnoj strukturi.

General Skaparoti je, prepoznajući napore Crne Gore, odao priznanje na realizovanim reformama Vojske, istakavši značaj učešća u NATO vođenim operacijama i doprinosu u NATO komandnoj strukturi.

Takođe, Everard i Knajp su iskazali punu spremnost za nastavak saradnje u daljem procesu integracije Vojske Crne Gore u NATO.

Tokom posjete, general Dakić je obišao vojno-diplomatske predstavnike Vojske Crne Gore koji su angažovani u Kancelariji nacionalnog vojnog predstavnika i NATO štabnim pozicijama u ACO i upoznao se sa njihovim načinom života i rada u NATO Komandi za operacije.

Naredna dva dana general Dakić učestvovaće na sastanku Vojnog komiteta NATO koji se održava u Briselu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Krsto 150dinara
Gost
Krsto 150dinara

Je li i tamo otvarao spomenik komitama? Krsto Zrnov je u Briselu tražio srpski pasoš i molio Aleksandra da mu oprosti, samo da mu da penziju!

Send this to a friend