Politika

Damar: 77,5 odsto građana smatra da će Crna Gora postati članica NATO-a

Terenski dio istraživanja je obavljen u vremenu od 16 do 20. maja 2016. godine i pokazuje da je permanentnu u porast broj onih koji smatraju da će Crna Gora postati članica NATO-a.

Naime, u junskom istraživanju 2015. godine nepune dvije trećine gradjana (63,6 odsto) je izjavilo da će Crna Gora postati članica NATO-a, a u januarskom istraživanju 2016. godine taj procenat je bio 76,3 odsto.

Paralelno sa tim, podrška javnosti pristupanju Crne Gore NATO-u ustalila se i već je duže vrijeme iznad 45 procenata.

“Trenutno, članstvo naše države u NATO podržava 46,6 odsto građana, a protiv je 38,8 odsto, dok je neodlučnih 14,6 odsto”, saopšteno je iz komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO

Procenti se praktično poklapaju i sa opredjeljenjem građana ukoliko bi se ove nedjelje održao referendum za članstvo Crne Gore u NATO.

“U tom slučaju, prema podacima do kojih je došla agencija Damar, 46,1 odsto građana Crne Gore bi glasalo ZA, a 38,2 odsto PROTIV učlanjenja naše države u ovaj savez. Neodlučnih je 15,7 odsto”, ističu oni.

Vrlo je interesantan i podatak da je među opredjeljenom biračkom tijelu ZA učlanjenje 54,7 odsto, a PROTIV učlanjenja 45,3 odsto.

“Najnovije istraživanje je pokazalo da građani sve bolje razumiju povezanost integrativnih procesa u NATO i EU, pa stoga 58,1 odsto smatra da bi članstvo u NATO ubrzalo ili moglo da ubrza pristupanje EU. Ukoliko bi članstvo u NATO ubrzalo proces pridruživanja Evropskoj uniji, tada bi podrška učlanjenju u NATO iznosila 55,3 odsto”, saopšteno je iz komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO.

Visok procenat anketiranih (44,1odsto) mišljenja je da članstvo Crne Gore u NATO garantuje njenu stabilnost i nezavisnost. Suprotnog mišljenja je 36,9 odsto anketiranih.

Za ovo istraživanje je korišćen dvoetapni stratifikovani uzorak i reprezentativan je za punoljetne građane Crne Gore. Projektovani uzorak je nanivou od 1.100 ispitanika u 10 crnogorskih opština.

Send this to a friend