Politika

Damar: Za NATO 46,1 odsto građana Crne Gore

Kako se navodi na sajtu Sigurna budućnost, istraživanje, za koje je korišten dvoetapni stratifikovani uzorak, a koji je reprezentativan za punoljetne građane Crne Gore, pokazalo je da 46,1 odsto građana naše zemlje podržava članstvo u NATO.

S druge strane 38,9 odsto građana je negativno odgovorilo na pitanje „Da li Vi lično podržavate učlanjenje naše zemlje u NATO?”, dok se 15 odsto građana izjasnilo da ne zna.

Na pitanje „Kako bi ste glasali u slučaju održavanja referenduma, na kojem bi se odlučivalo o članstvu Crne Gore u NATO?“, 45,9 odsto građana se izjasnilo da bi glasali za članstvo, protiv članstva bi bilo 38,4 odsto, dok 15,7 odsto građana ne bi učestvovalo u glasanju.

Damarovo anketiranje pokazalo je i da, ukoliko bi se u obzir uzeli odgovori samo opredijeljnih građana, onih koji bi izašli na referendum, za članstvo bi glasalo 54,5 odsto, a protiv članstva bi bilo 45,5 odsto građana Crne Gore.

Ovo najnovije istraživanje javnog mnjenja je potvrdilo da se u periodu nakon decembarskog dobijanja pozivnice za članstvo Crne Gore u NATO, može govoriti o jednom stabilnom trendu podrške članstvu naše zemlje u Sjevernoatlanskoj alijansi.

Sva istraživanja u tom periodu pokazuju da se podrška učlanjenju ustalila na nivou iznad 46 procenata sa jasno izraženom i stabilnom razlikom u odnosu na one koji ne podržavaju evroatlanske integracije Crne Gore.

Kako je saopšteno iz agencije ,,Damar’’ projektovani uzorak je na nivou od 1100 ispitanika u 10 crnogorskih opština i reprezentativan je za punoljetne građane Crne Gore, jer dizajniranje korištenog dvoetapnog stratifikovanog uzorka podrazumjeva prethodnu stratifikaciju osnovnog skupa, te etapnost u izboru primarnih i sekundarnih jedinica ispitivanja.

Send this to a friend