Politika

Damjanović bi u Odbor, Danilović sa DF-om

Damjanović

Duboka neslaganja u Posebnom klubu poslanika u Skupštini Crne Gore dovela su do nove neizvjesnosti, odnosno, do nepoznanice da li će predstavnik ovog kluba, iako bude obezbijeđeno mjesto, učestvovati u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Prema nezvaničnim informacijama Dnevnih novina šef Posebnog kluba poslanika Aleksandar Damjanović i Goran Danilović, funkcioner Ujedinjene Crne Gore ne slažu se i potpuno različito razmišljaju o ovom Odboru, pa je situacija u ovom klubu došla do usijanja, iako Damjanović ima većinsku podršku kolega iz kluba.

Goran Danilović smatra da ne treba učestvovati u njegovom radu bez garancija da će biti formirana tehnička vlada, dok je Damjanović za to da se uđe u Odbor, pa će shodno razvoju situacije odlučiti da li nastaviti rad. U političkim kuloarima se govori da svojim isključivim protivljenjem Danilović ide na ruku Demokratskom frontu, koji je zamrzao svoj rad u Odboru i koji traži način da se iz njega izvuče, ali da za to bude kriv neko drugi. Frontu odgovara da Poseban klub poslanika nema mjesto u Odboru ili da odbiju da učestvuju u njegovom radu. U tom slučaju DF bi mogao da kaže da većina opozicije odbija rad u takvom Odboru i povuče se iz njega, što bi, možda, dovelo i Demokrate u poziciju da donesu takvu odluku.

U Posebnom klubu poslanika koji ima pet poslanika mišljenja po ovom pitanju su podijeljena, ali je većina uz Damjanovića. Mišljenje Gorana Danilovića dijeli njegov partijski kolega Goran Radonjić, dok su za ulazak u Odbor, pored Damjanovića i predsjednik Radničke partije Janko Vučinić i nezavisna poslanica Anka Vukićević.

Podsjetimo, Aleksandar Damjanović je prije nekoliko dana izjavio da njegovom poslaničkom klubu pripada jedno mjesto u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva i da bi svako drugo rješenje, kao plod raznih dogovora, bilo grubo kršenje zakona.

Vanredna sjednica Skupštine Crne Gore, na kojoj je predviđeno da se izvrši popuna Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, zakazana je za 23. avgust na predlog poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista. Isti dan bi trebalo da bude održana i sjednica Administrativnog odbora.

Kandidati Demokrata Momo Koprivica i Danilo Šaranović 31. jula nijesu izabrani u odbor, jer Administrativni odbor nije završio raspravu o tome do ponoći, kada je moralo da se završi proljećno zasijedanje. Damjanović, međutim, spori takvu odluku jer u slučaju da njegov klub predloži kandidata Demokrate ne bi mogle kandidovati dva predstavnika u odbor, već jednog. Time bi opozicija imala popunjenih sedam mjesta koja im, po odluci o obrazovanju odbora, pripadaju.

Na drugoj strani Danilović smatra da su dometi Odbora vrlo slabi i da opozicija ne smije da učestvuje u izbornim reformama bez garancija o formiranju tehničke vlade.

“To ne znači da se prvo napravi tehnička vlada pa da onda radimo, nego da se političkim sporazumom vlasti i opozicije obavežemo da će sve usaglašeno na Odboru sprovesti ta vlada”, rekao je Danilović medijima.

Opozicioni članovi u odboru su Strahinja Bulajić, Predrag Bulatović i Branka Bošnjak iz DF-a, zatim Raško Konjević iz SDP-a, kao i Neđeljko Rudović iz Kluba SNP-Demos.

Preostala dva slobodna opoziciona mjesta mogla bi biti jedno za Demokrate, drugo za Posebni klub poslanika, ali to će zavisiti od odluke Posebnog kluba poslanika da li će ući u odbor. Odlukom o formiranju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva predviđeno je da to tijelo ima 14 članova, i to po sedam iz parlamentarne većine i opozicije.

5

avatar
1000
4
1
0
 
5
ZoranStaloneDelta sityMrgudMomo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoran
Gost
Zoran

Jad i beda od crnogorske opozicije oni nikad nece biti vlast u crnoj gori.

Delta sity
Gost
Delta sity

Da bi da se dogovorite vise. Ovako kako radite necete stici daleko

Mrgud
Gost
Mrgud

Ukinuo bih ja ove nezavisne . .a i ove neke zavisne .bore se samo za svoje licne interese . .e jadna ova nasa zemlja ko je sve poslanik .cast izuzecima . .nikad kraja . . . .

Stalone
Gost
Stalone

@Mrgud. Bravo za komentar. Sve je to živa istina.

Momo
Gost
Momo

Janko svačiji drug ničiji prijatelj

Send this to a friend