Politika

Damjanović i Zaev: Podrška zemalja regiona bitna za održivu tehnologiju

Ministarka nauke Sanja Damjanović, u funkciji predsjedavajuće Upravnim odborom SEEIIST projekta, danas se susrela sa premijerom Sjeverne  Makedonije Zoranom Zaevom.

Damjanović je pozvala zaeva da podrži SEEIIST projekat potpisivanjem Memoranduma o okviru saradnje, a čiji nacrt su pripremili članovi SEEIIST Upravnog odbora.

Ovaj memorandum je međunarodno-pravno usklađen sa predstavnicima ministarstava vanjskih poslova regiona početkom marta ove godine u Podgorici.

Zaev je potvrdio punu podršku Sjeverne Makedonije SEEIIST projektu, te spremnost za potpisivanje Memoranduma.

“Krupni međunarodni infrastrukturni projekat za održive tehnologije, SEEIIST, ulazi u sljedeću fazu zahvaljujući prvoj finansijskoj podršci Evropske komisije, kao i otvorenoj podršci renomiranih institucija CERNa u Ženevi i GSI-a u Darmštadtu. Uz čvrstu ekspertsku podršku prestižnih institucija SEEIIST projekat ne može biti neuspješan. Zahvaljujući ovoj podršci dizajn SEEIIST-a će biti baziran na naprednijoj tehnologiji u odnosu na postojeće ‘Hadronske kancer terapije pomoću protona i težih jona’, a kojih ima samo 12 u svijetu. Međutim, da bi SEEIIST projekat bio realizovan upravo u regionu Jugoistočne Evrope, potrebna je čvrsta politička posvećenost cijelog regiona”, poručeno je iz resora.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend