Politika

Damjanović: Mijenjati zakone iz oblasti rada, socijalne i dječje zaštite

Prijedlog izmjena Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja jedan je u nizu zakona koje bi zajedno, Vlada i Skupština, trebalo da utvrde i usvoje u cilju hitnog definisanja ozbiljnih mjera za ublažavanje posljedica pandemije korona virusa, kaže za Pobjedu Aleksandar Damjanović, nezavisni poslanik i šef Posebnog kluba poslanika.

On poručuje da su neophodne i izmjene odredbi zakona iz oblasti rada, socijalne i dječje zaštitie, finansijskog poslovanja, kao i prijedlog rebalansa.

Kako je istakao, prije desetak dana pozvao je Vladu da dostavi Skupštini prijedlog izmjena Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

“Mislim da je dobro što je Vlada tim činom praktično dala Skupštini priliku da se sastane i na plenarnoj sjednici obavi raspravu. Ovo je, nadam se, prvi u nizu zakona koje bi zajedno Vlada i Skupština trebalo da utvrde i usvoje u cilju hitnog definisanja ozbiljnih mjere za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa. Među ozbiljnim mjerama sagledavam otpis, a ne odgađanje poreskih dugova, odnosno subvencije, a ne novo kreditiranje, u svrhu isplate zarada za više od 20.000 zaposlenih, poslodavaca i preduzetnika iz gotovo pedesetak djelatnosti kojima je naredbom Ministarstva zdravlja zabranjeno poslovanje od 15. marta. Te mjere uključuju i izmjene odredbi zakona iz oblasti rada, socijalne i dječje zaštitie, finansijskig poslovanja, zaključno sa predlogom rebalansa koji Vlada mora utvrditi najkasnije do maja ove godine”, istakao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, opcija je i predlaganje lex specialisa.

“Mogućnost predlaganja lex-specialisa o kojem govorim već nekoliko nedelja je takođe opcija, imajući u vidu hitnost neophodnih mjera za spašavanje radnih mjesta i crnogorske ekonomije”, rekao je Damjanović.

Poručio je da se predloženim zakonom mora definisati i način kontrole trošenja sredstava tekuće rezerve, moguće, kako je kazao, formiranjem ad hok tijela posebno imajući u vidu dosadašnje netransparentno ali i nezakonito trošenje sredstava sa ove budžetake pozicije.

“O tome sam već javno govorio i drago mi je da su i neke političke partije podržale tu ideju, bez obzira na to što su je pokušale plasirati kao svoju. Kontrolni mehanizam je neophodan, ne samo za nadzor trošenja sredstava tekuće rezerve, već i sredstava sa računa koordinacionog tijela, ali i svih drugih sredstava koja će biti usmjerema za suzbijanje posljedica pandemije”, rekao je Damjanović.

Istakao je da “ako vlast želi saradnju i jedinstvo, odnosno zajednički odgovor i podršku, onda je na potezu”.

“Do danas, gotovo mjesec od početka pandemije, osim retorički, od vlasti, tj. od Vlade i Koordinacionog tijela, nije učinjen nijedan korak u kreiranju konsenzusa sa opozicijom vezano za zajedničko djelovanje na suzbijanju ekonomskih, socijalnih i svih drugih posljedica pandemije”, kazao je Damjanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stara
Gost
Stara

Sto nikog ne cuh da se dadne neka pomoc ljudima i zenama sto nisu ozenjeni i udati dobri ljudi.mislim da treba i oni da zive kao i ostali i njima je majka zivod dala kao svim ljudima i oni moraju zivjeti.

Zokipg
Gost
Zokipg

Je li ovaj strucnjak predlozio zakon za majke sa 3 i vise djece?

slavica
Gost
slavica

Zasto ne uvedete djecije dodatke, nego ste uveli za majke nadoknade na djecu a one vec imaju i unucad, kako da mi nijesmo ostale majke!

ZDS
Gost
ZDS

Samo se ti ne javljaj strucnjace, dosta si nam odmogao onim zakonom o majkama, koji nidje u svijetu ne postoji ali si ga se ti dosjetio!

mojsije
Gost
mojsije

Veoma sam skeptik kad je u pitanju Damjanovic i njegovi kontravezni predlozi.Da se posjetimo Zakona o pomoci majkama.Prvo,iskoristiti mogucnosti rjesavanja u okviru postojecih propisa i ovlascenje Vlade i drugo, vrsiti nephodnu korekciju postojecih propisa.96
.

Send this to a friend