Politika

Damjanović u Banjaluci o medicinskom inženjeringu

Ministarka nauke Sanja Damjanović, boravi danas u Banjoj Luci, gdje učestvuje kao specijalna gošća na Trećoj Međunarodnoj konferenciji o mediciskom i biološkom inženjeringu CMBEBIH 2019.

CMBEBIH 2019 najveća je i najznačajnija konferencija u ovoj oblasti u Jugoistočnoj Evropi, koja je ove godine okupila preko 500 učesnika iz 45 zemalja svijeta. Konferenciju su podržale sve eminentne međunarodne organizacije iz oblasti, poput Evropske alijanse za medicinski i biološki inženjering i Međunarodne federacije za medicinski i biološki inženjering.

Takođe, konferencija je okupila i privrednike, u vidu tzv. Biznis foruma, a poseban fokus je i na mladim ljudima, tako da sastavni dio konferencije čini i Kongres studenata.

Damjanović je u uvodnom dijelu predstavila regionalni projekat uspostavljanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST).

Takođe je istakla benefite učešća u SEEIIST projektu u smislu biomedicinskih istraživanja, liječenja pacijenata, izgradnje i jačanja kapaciteta, podsticanja tehnološkog transfera i uključivanja lokalne privrede, digitalizacije i razvoja alternativnih izvora energije.

Ukazujući na veliki napredak SEEIIST projekta, kako na političkoj tako i na naučnoj sceni, ministarka je posebno istakla značaj političke podrške na najvišem nivou u ovom trenutku, a kroz potpisivanje Memoranduma o okviru saradnje.

Send this to a friend