Politika

Dančila Markoviću: Rumunija snažno podržava EU integraciju Crne Gore

Predsjednici Vlada Crne Gore i Rumunije Duško Marković i Vasilika-Viorika Dančila saglasili su se u Bukureštu da dvije države gaje otvorene prijateljske odnose i partnerstvo u NATO-u i da obje teže produbljivanju ekonomske saradnje.

Takođe, navedeno je da uspješno okončavanje rvropske integracije Crne Gore i nastavak evropske integracije ostalih država Zapadnog Balkana predstavljaju najbolji okvir za stabilnost ovog dijela Evrope.

„Razgovarali smo o razvoju bilateralnih odnosa, uspješnoj saradnji u okviru NATO-a kao i potencijalima za jačanje naših odnosa. Crna Gora, kao članica NATO-a, zemlja u odmaklim pregovorima sa Evropskom unijom i sa jednom od najvećih stopa ekonomskog rasta u Evropi, želi partnere iz EU i NATO-a sa kojima može razvijati i uspješnu ekonomsku saradnju“, rekao je Marković na zajedničkoj konferenciji za medije nakon zvaničnih razgovora.

Prema riječima Dančile, Crna Gora je država koja može služiti kao primjer u našem regionu.

“Zapadni Balkan je prioritet Rumunije. Politika Bukurešta je da svaka država u integracionom procesu bude vrednovana zasebno prema uspjehu koji postigne”, dodala je ona, istakavši da Rumuija u potpunosti podržava ambicije Crne Gore u procesu EU integracije uključujući i plan o otvaranju jedinog preostalog pregovaračkog poglavlja.

Marković je istakao da su ambicije Crne Gore jasne, i u tom pravcu ulažu se svi napore.

“Clj nam je da otvorimo posljednje pregovaračko poglavlje 8 – konkurencija, i da stvorimo uslove za zatvaranje poglavlja. Ohrabreni smo podrškom Rumunije i otvorenim i konstruktivnim razgovorima koje smo imali. Fokusirani smo na svoje obaveze i nismo opterećeni dešavanjima unutar Unije, na tome ne zasnivamo svoje planove i ciljeve i to našim partnerima jasno stavljamo do znanja. Za nas je Rumunija ne samo prijatelj već i partner koji može da, svojim iskustvom, pomogne Crnoj Gori na putu ostvarenja strateškog opredjeljenja članstva u Evropskoj uniji. Ujedno cijenimo i razumijevanje Rumunije za region Zapadnog Balkana i značaja njegove evropske perspektive“, zaključio je on.

Predsjednici vlada su najavili konkretne korake u ekonomskoj saradnji, među kojima i sastanak mješovite komisije dviju država i organizovanje ekonomskog foruma koji bi okupio biznis zajednice Crne Gore i Rumunije.

Kao konkretne oblasti saradnje prepoznate su poljoprivreda, energetika i turizam. Dogovorena je i direktna saradnja u okviru NATO-a i to u više oblasti.

Send this to a friend