Politika

Danijelson: Političku diskusiju voditi u parlamentu

Danijelson

U proces pristupanja Evropskoj uniji (EU) potrebno je aktivno uključiti sve aktere, kao što su nevladine organizacije i opozicija, poručio je zvaničnik EU, Kristijan Danijelson, navodeći da se u Evropi politička diskusija vodi u parlamentu.

Danijelson, koji je generalni direktor za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, boravio je u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, gdje se sastao sa crnogorskim zvaničnicima i položio kamen temeljac za izgradnju 51 stana na Koniku u sklopu Regionalnog stambenog programa.

Danijelson je naglasio važnost posvećenosti socijalnoj inkluziji Roma, ne samo kroz pružanje trajnih stambenih rješenja, već i obezbjeđivanjem pune integracije u društvo, i dodao da će EU nastaviti da podržava Crnu Goru kako bi inkluzija bila ostvarena.

On je, kako je saopšteno iz Delegacije EU u Podgorici, razgovarao sa premijerom Duškom Markovićem i više ministara o poziciji Crne Gore u procesu pristupanja.

„Istakao je da Crna Gora stabilno napreduje ka ovom cilju i dodao da su kvalitetni koraci preduzeti u pravcu uspostavljanja pravnog i institucionalnog okvira, te da je sada važno da ove nove strukture ostvare održivi bilans ostvarenih rezultata. Istakao je da je za ovaj proces potrebno aktivno učešće svih aktera, kao što su NVO, ali i opozicija“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Danijelson, medijima nakon ceremonije polaganja kamen temeljca rekao da je evropski način da se politička diskusija vodi u parlamentu.

On je, kako je saopšteno, sa crnogorskim zvaničnicima govorio i o regionalnoj saradnji, gdje je istakao da je Crna Gora predvodnik u sprovođenju mjera Reforme povezivanja, uključujući u oblastima ekonomske saradnje, energetike i infrastrukture.

„Regionalna ekonomska integracija mora u potpunosti biti u vlasništvu država regiona i zapravo je komplementarna sa procesom pristupanja Crne Gore“, rekao je Danijelson.

Zaključio je da se raduje predstojećem samitu u Trstu i da se nada da će na njemu biti ostvaren veliki uspjeh.

Send this to a friend