Politika

Danilović pita Vladu: Kako je Krsto Popović bio na pravoj strani istorije, a Draža Mihailović izdajnik?

Poslanik Goran Danilović pisao je Vladi Crne Gore i pitao kako je moguće da je Krsto Popović “uvijek bio na pravoj strani istorije, a Draža Mihailović izdajnik nad izdajnicima”?

Otvoreno pismo upućeno Vladi prenosimo u cjelosti:

Državna komisija Federativne Demokratske Jugoslavije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača, Odlukom br. 2566, od 30. decembra 1945. godine, proglasila je Krsta Popovića ratnim zločincem. Odluka je potvrđena i od strane Zemaljske komisije Federalne Crne Gore za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača od 16. aprila 1946  godine.

Ovu činjenicu znamo svi, dopadala nam se ili ne, kao i to da je isti “sud” osudio sve “domaće izdajnike i saradnike okupatora” – osudio, progonio, hvatao i ubijao. To zaista, u velikom broju slučajeva, nisu bili sudski postupci nego egzekutorska zborišta i svaki sud slobodne i demokratske države bi danas ta suđenja mogao proglasiti ništavnim.

Najviši državni funkcioneri, samoprozvani intelektualci, provladini mediji i “patriotska udruženja” svako malo brane tekovine 13. jula 1941. osuđujući “povampireni fašizam”.

Pitam svakog člana Vlade pojedinačno kako se zove kada gradonačelnik Cetinja suprotno ovim, zakonom neosporenim, činjenicama kaže na skupu sjećanja posvećenom Krstu Popoviću da je ” uvijek bio na pravoj strani istorije”? On, dakle, na pravoj strani, a Dragoljub Draža Mihailović kojega je rehabilitovala savremena, pravosudna, Srbija bez i slova prekora iz antifašističke Evrope je i dalje izdajnik nad izdajnicima u Crnoj Gori? Kako i kojom logikom to može gospođe i gospodo ministri?

Šaljete li nam to poruku da postoje poželjni i nepoželjni “ratni zločinci”? Užasno pravilo da u današnjoj Crnoj Gori pravo i pravda ne važe jednako  za svakoga prenijeli ste i u istoriju. Ako u Crnoj Gori neće biti rehabilitacije, ni pojedinačnih, sve dok ste vi na vlasti, onda se držite ovih pomenutih  presuda iz 46 i 47 godine dosljedno. Držite se toga da su svi “presuđeni” u Titovoj Jugoslaviji zločinci ili pustite da građani biraju ko jeste, a ko nije. Nemojte zaboraviti nikada da su svi preživjeli vođe i komandanti Kraljeve vojske u Otadžbini slobodno živjeli do smrti u SAD ili drugdje na kontinentima demokratije, da je Mihailović odlikovan posthumno od strane američkog predsjednika Trumana i to najvišim ordenom koji je mogao dobiti vojnik i stranac.

Kraljevska Vlada  čiji je on bio ministar vojni četiri godine rata bila je smještena u savezničkom Londonu, a ne u Hitlerovom Berlinu. Mihailović nije spašavao nacističke nego američke pilote, i to ne jednog i dvojicu, nego stotine – najviše što je spašeno u nacističkom rušenju Evrope. Ne vršljajte po istoriji sa današnjim i negdašnjim totalitarnim pristupima.

Isti aršin za sve – to je maksima koju možemo razumjeti. Neprihvatljivo je da nezvanično rehabilitujete Krsta Popovića i opet ga prihvatate za viteza Crne Gore, a da istovremeno slavite i one koji su ga ubili u hajci 1947-te. Ne može gospodo glavari nikako važiti sramotno pravilo; živjela OZNA, živio Krsto, živjela UDBA, slava i čast golootočkim žrtvama, živjeli Zelenaši, sramota na Četnike! Odlučite se jeste li na strani zločinaca ili žrtava, presudimo ponovo ako ne prihvatamo štancovanje prijekih presuda nakon oslobođenja. Ili da se ospore “suđenja” ili da ćutimo! Ako se ostavlja pojedincima, pa bili predsjednici, gradonačelnici, ideolozi, potomci i poštovaoci, da sami određuju mjeru rodoljublja ili izdaje u Drugom svjetskom ratu onda to samo učinite javnim – prihvatićemo i nastaviti polovljenje Crne Gore koje ste vi davno započeli.

Poštujući potrebu da se u cjelini sagleda život Krsta Popovića, da se skine, ako pravda kaže drugačije, anatema i s njega i sa potomaka, pozivamo vas da tako, otvorenog uma, sagledamo ličnost i djelo Draže Mihailovića i zbog svih vas i nas stavimo tačku, konačno, na taj dio prošlosti. Dokaze da nismo izdajničke kćeri i sinovi imamo u Londonu, Vašingtonu, Moskvi i Parizu,  još samo da ih međusobno pribavimo. Sramota je državna i istorijska da posmrtne ostatke nacističkih vojnika čuvamo u kasarni koja nosi ime narodnog heroja, a da nam ostaci djedova i pradjedova,  često nevinih ali ideološki nepodobnih,  služe za porugu i stid.

58 Komentara na "Danilović pita Vladu: Kako je Krsto Popović bio na pravoj strani istorije, a Draža Mihailović izdajnik?"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend