Politika

Danilović pita Vladu: Kako je Krsto Popović bio na pravoj strani istorije, a Draža Mihailović izdajnik?

Poslanik Goran Danilović pisao je Vladi Crne Gore i pitao kako je moguće da je Krsto Popović “uvijek bio na pravoj strani istorije, a Draža Mihailović izdajnik nad izdajnicima”?

Otvoreno pismo upućeno Vladi prenosimo u cjelosti:

Državna komisija Federativne Demokratske Jugoslavije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača, Odlukom br. 2566, od 30. decembra 1945. godine, proglasila je Krsta Popovića ratnim zločincem. Odluka je potvrđena i od strane Zemaljske komisije Federalne Crne Gore za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača od 16. aprila 1946  godine.

Ovu činjenicu znamo svi, dopadala nam se ili ne, kao i to da je isti “sud” osudio sve “domaće izdajnike i saradnike okupatora” – osudio, progonio, hvatao i ubijao. To zaista, u velikom broju slučajeva, nisu bili sudski postupci nego egzekutorska zborišta i svaki sud slobodne i demokratske države bi danas ta suđenja mogao proglasiti ništavnim.

Najviši državni funkcioneri, samoprozvani intelektualci, provladini mediji i “patriotska udruženja” svako malo brane tekovine 13. jula 1941. osuđujući “povampireni fašizam”.

Pitam svakog člana Vlade pojedinačno kako se zove kada gradonačelnik Cetinja suprotno ovim, zakonom neosporenim, činjenicama kaže na skupu sjećanja posvećenom Krstu Popoviću da je ” uvijek bio na pravoj strani istorije”? On, dakle, na pravoj strani, a Dragoljub Draža Mihailović kojega je rehabilitovala savremena, pravosudna, Srbija bez i slova prekora iz antifašističke Evrope je i dalje izdajnik nad izdajnicima u Crnoj Gori? Kako i kojom logikom to može gospođe i gospodo ministri?

Šaljete li nam to poruku da postoje poželjni i nepoželjni “ratni zločinci”? Užasno pravilo da u današnjoj Crnoj Gori pravo i pravda ne važe jednako  za svakoga prenijeli ste i u istoriju. Ako u Crnoj Gori neće biti rehabilitacije, ni pojedinačnih, sve dok ste vi na vlasti, onda se držite ovih pomenutih  presuda iz 46 i 47 godine dosljedno. Držite se toga da su svi “presuđeni” u Titovoj Jugoslaviji zločinci ili pustite da građani biraju ko jeste, a ko nije. Nemojte zaboraviti nikada da su svi preživjeli vođe i komandanti Kraljeve vojske u Otadžbini slobodno živjeli do smrti u SAD ili drugdje na kontinentima demokratije, da je Mihailović odlikovan posthumno od strane američkog predsjednika Trumana i to najvišim ordenom koji je mogao dobiti vojnik i stranac.

Kraljevska Vlada  čiji je on bio ministar vojni četiri godine rata bila je smještena u savezničkom Londonu, a ne u Hitlerovom Berlinu. Mihailović nije spašavao nacističke nego američke pilote, i to ne jednog i dvojicu, nego stotine – najviše što je spašeno u nacističkom rušenju Evrope. Ne vršljajte po istoriji sa današnjim i negdašnjim totalitarnim pristupima.

Isti aršin za sve – to je maksima koju možemo razumjeti. Neprihvatljivo je da nezvanično rehabilitujete Krsta Popovića i opet ga prihvatate za viteza Crne Gore, a da istovremeno slavite i one koji su ga ubili u hajci 1947-te. Ne može gospodo glavari nikako važiti sramotno pravilo; živjela OZNA, živio Krsto, živjela UDBA, slava i čast golootočkim žrtvama, živjeli Zelenaši, sramota na Četnike! Odlučite se jeste li na strani zločinaca ili žrtava, presudimo ponovo ako ne prihvatamo štancovanje prijekih presuda nakon oslobođenja. Ili da se ospore “suđenja” ili da ćutimo! Ako se ostavlja pojedincima, pa bili predsjednici, gradonačelnici, ideolozi, potomci i poštovaoci, da sami određuju mjeru rodoljublja ili izdaje u Drugom svjetskom ratu onda to samo učinite javnim – prihvatićemo i nastaviti polovljenje Crne Gore koje ste vi davno započeli.

Poštujući potrebu da se u cjelini sagleda život Krsta Popovića, da se skine, ako pravda kaže drugačije, anatema i s njega i sa potomaka, pozivamo vas da tako, otvorenog uma, sagledamo ličnost i djelo Draže Mihailovića i zbog svih vas i nas stavimo tačku, konačno, na taj dio prošlosti. Dokaze da nismo izdajničke kćeri i sinovi imamo u Londonu, Vašingtonu, Moskvi i Parizu,  još samo da ih međusobno pribavimo. Sramota je državna i istorijska da posmrtne ostatke nacističkih vojnika čuvamo u kasarni koja nosi ime narodnog heroja, a da nam ostaci djedova i pradjedova,  često nevinih ali ideološki nepodobnih,  služe za porugu i stid.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lino
Gost
Lino

Danilovic je formalista i ne objasnjava sustinu. Krsto je bio castan officir. Ono sto mu se moze zamjeriti je kolaboracija sa Italijanima u pocetku iako je to bilo intenzivno samo u periodu dok je u Crnoj Gori bila Kraljeva garda koja je poslata od kraljice Jelene crnogorske princeze i prije dolaska Musolinijvih fasista.Draza nije bio fasista, ali je od protivnika… Više »

miro
Gost
miro

Krsto Popović se borio za Crnu Goru a četnički zločinac Draža Mihailović da nema Crne Gore. e u tome je stvar kvazi stručnjače iz Morače

Krsta Kucka
Gost
Krsta Kucka

Ubili komunisti a on heroj Draza izdajnik to moze u Istoriju Montenegra samo i nigdje vise

Babuski
Gost
Babuski

Danilovicu ziv mi bijo dotuka si zmiju u vrh cela…Ada Krsto im je bijo slamka za spasavanje e nek si im reko

Babuski
Gost
Babuski

Svi su spijuni imali na CT 300 lira samo Krsto 150 imaju priznanice ja ih vidio

Brdjanin
Gost
Brdjanin

Veci je junak Blagota Jovovic od Krsta Zrmova 150 lira

ZoranVRajicevic
Gost
ZoranVRajicevic

Evo USA ambasad je Srbiji urucila notu da se pod hitno ispita sradanje Cica Draze….Polako docice na red i Montenegrinski Babuni radimo na tome ovdje u USA i Canadi

Ucenjak
Gost
Ucenjak

Ovaj takozvani biser “srbi ne postoje” garantovano nije završio regularno ni prva četiri razreda osnovne ! Samo takvi, mogu onako ka on “duboko i analitički” da “izučavaju” istoriju jednog naroda !

Srbi ne postoje
Gost
Srbi ne postoje

Postoje takodjer dokumenta u kojima Draza Mihajlovic zahtijeva od podredjenog cetnickog komandanta da se legalizuje od strane Nijemaca i pismo Nijemcima cetnickog komandanta Nikole Kalabica u kojima od njih trazi municiju . Postavio bih link ali CDM ne pusta linkove.

Srbi ne postoje
Gost
Srbi ne postoje

»Srbi« na jeziku Rimljana je riječ koja označava »robove«, a na tom jeziku obično se riječju »serbula« označava obuću robova, a riječ »tzerboulianoi« označava one koji nose jeftinu, siromašku obuću. Srbi su to ime dobili jer su postali robovi imperatora Rimljana

ZoranVRajicevic
Gost
ZoranVRajicevic

Ko si pa ti Blak Montans ili Last River ?

Cg4Ever
Gost
Cg4Ever

Krsto je heroj a ti Danilovicu si nebitan koliko li crno ispod noktiju!

Srbi ne postoje
Gost
Srbi ne postoje

Sluge (tzv.”Srbi”) su jednostavno izgubile svaki kompas i vise nisu u stanju razlikovati,dan od noci,istinu od lazi.Zato je neophodno sto prije da se Slugama pronadje novi gospodar,jer to jednostavno Sluge same zahtijevaju,po samoj njihovoj definiciji

Srbi ne postoje
Gost
Srbi ne postoje

Samoobmana Srba “najgnusniji primjer njihovog samoobmanivanja jeste cinjenica da su zvanicno,u parlamentu,proglasili cetnike “antifasistima”,a cetnici tokom cijelog rata revnosno saradjivali sa Nijemcima,nekoliko primjera: cetnicki vojvoda Pavle Djurisic je krajem 1944 godine odlikovan direktno od strane Adolfa Hitlera “zeljeznim krstom” za uspjesnu vojnu saradnju sa Nijemcima.”

MNE-istinski
Gost
MNE-istinski

Hitler je odlikovao i Nikolaja Velimirovića “gvozdenim, ili željeznim krstom”sve jedno.

Srbi ne postoje
Gost
Srbi ne postoje

Nesrpski (ilirski) naziv “srpske” drzave “Raska”,nesrpska (avarska) titula vladara “zupan”,nesrpska vjera krscanstvo (pokrsteni od strane Nesrbina),malo poslije toga nesrpska (bizantijska) vjera pravoslavlje,nesrpska (bugarska) ekavica,nesrpsko (bugarsko) pismo cirilica,,nesrpski (slavenski) jezik.
(Konstantin Porfirogenet,De administrando imperio,Glava trideset i druga,str. 153.)

Katunski
Gost
Katunski

Ko je ubio krsta zrnova ?

Musa
Gost
Musa

Krsto je iz Crne Gore a Mihailovic nije i eto ti prva razlika. Ne kapirm sto mi iz CG uopšte pominjmeo Drazu kad veze nema sa nama?!
Druga stvar Krsto se odupruo 1918 kad su CG brisali s alica zemlje Pašić i onaj nesrecnik Aleksandar..

Ranko Bar
Gost
Ranko Bar

Sad će ućutat mnogi koji su napadali Dražu. Amerika naložila da se preispitaju sva dokumenta o đeneralu. Ipak su njegovi vojnici spasilli na stotine Američkih pilota. Kako će sad da obrnu ploču mnogi….

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Krsto Popović je djelovao unutar svoje Crne Gore. Nije bio ka ostali Crnogorci koji su prelazili granice Crne Gore i sa velikim zadovoljstvom ubijali Srbe zatirući čitave familije, Primjera je na pretek, ali navešću sada samo istočnu ( srpsku) Hercegovinu. Tamo su Crnogorci potpuno uništili sva sela po Ljubomiru, uništili su i pobili žitelje Kifinog sela i sela Dražljeva. I… Više »

Vjoka
Gost
Vjoka

To si ti nesto pobrkao! Pravi Crnogorci su bili u partizanima koji nisu imali kad da ubijaju nejac vec su se borili protiv okupatora, cetnika, ustasa, balista i drugih saradnika okupatora. Za zlocine u istocnoj hercegovini pitaj ove sto su bili pod majorem Đurisicem, jer se opste zna da je on po sandzaku, Pljevljima, Foci, Bileci i drugim mjestima u… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ništa ja pobrkao nisam.
Taj genocid su upravo činili partizeni iz Crne Gore.
Mjesto pravog termina ” genocid” to su nazvali ” lijeva skretanja”.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ja kao Srbin izuzetno cijenim Krsta Popovića. Da su se Bogdom ostvarile njegove ideje o nezavisnosti Crne Gore još poslije onoga rata. Prošlo je od tada sedamdesetak godina, nebi bili zajedno i svake veze ( pogotovo na ličnom nivou) nebi ni postojale.

Vjoka
Gost
Vjoka

E ta ti je tacna! Ne bi ste imali Karadzica na celo Republike Srpske.

ZoranVRajicevic
Gost
ZoranVRajicevic

Svaka ti ljudska cast Danilovicu na argumentovanoj istini

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Zorane, spavaš li ti ikada ?
Pola tri, gluvo doba noći a ti pišeš komentare.

Zoran
Gost
Zoran

Da li se ovo danilovic vraca u df ili ja sanjam.

Anonimus
Gost
Anonimus

Draža lično možda i nije bio kriv. Ali komandno je bio odgovoran za četnička zvjerstva. Krsto nije komandovao vojskom, a ličnim primjerom se borio za Crnu Goru. Daniloviću, mislio sam da si pametan političar, ali ovo ti je lost case.

Šarka
Gost
Šarka

Da li to sto se jedno vrijeme borio za CG znaci da moze raditi zlocine? Znaci li to da neko ko ubije covjeka, a napravi i neki human gest, nije ubica? Po cemu ga to oslobadja zlodjela

Betoven
Gost
Betoven

Ovakva drskost je moguća samo u Crnoj Gori. Porediti Dražu i Krsta, crnogorskog junaka.

sonnyy
Gost
sonnyy

Pitanje je… Trebali ili ispravljati istoriju ili ne…ali kada se počne, svako ce nekog sam proglašavati za heroja, kako to ko zrolisati kada se počne. Nisam siguran kolko je to pametno…Ja bih se držao antifažizma…

laki
Gost
laki

Obadva su bili patriote naciji kojoj su pripadali, samo što su napravili grešku što su u ll svjetskom ratu sarađivali sa okupatorom. Da su pošli u PARTIZANE bili bi nacionalni heroji kao LJUBO ČUPIĆ, ovako, neka mi oproste, ali nisu.

Draga
Gost
Draga

Bravo Danilovicu!

460
Gost
460

Ajde u srbiju pa slavi dramu kolko oćeš

Kely
Gost
Kely

Pitam se sta da uzmem?! Probiotik ili Persen?!

Vukasin S.
Gost
Vukasin S.

Mislj se prevashodno ns 18.tu i CG, a i 41.genije.

Maratonac
Gost
Maratonac

Ajdee!

MNE
Gost
MNE

Kad jedan polupismeni novinar odluči da bude političar…

Ish bre
Gost
Ish bre

Ma samo 🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸

Nori
Gost
Nori

Na ovakva pitanja uvjek dam odgovor na koji cetnici zanijeme.. Jesu li cetnici zajedno sa Talijanima strijeljali Ljuba Cupica..,i navedite ijednu bitku Njemaca i Cetnika

Žrtve Ljubove
Gost
Žrtve Ljubove

Navedi to koliko je u borbama sa partizanima stradalo Njemaca i da li znaš koliko je Ljubo Ćupić posredno ili neposredno ubio intelektualaca Nikšića koji nijesu bili nikakvi četnici ali nijesu htjeli sa komunistima?
Ajde odgovori…ubjeđen sam da POJMA NEMAŠ i da će ti odgovor biti bez argumenata sa mnogo vrijeđanja.

spediter
Gost
spediter

ti druze kap da si bio “ocevidac”dogadjaja ili gledao iza coska,a jeli ti ziv pokojni djed.

Partizan
Gost
Partizan

Navedi neku bitku komita(Lovćenske brigade)Krsta Popovića sa Italijanima!

Krsto 150 lira
Gost
Krsto 150 lira

Kako smo se krpili na fircik!

JVuO
Gost
JVuO

Operacija Kopaonik

Oli
Gost
Oli

To su u operaciji Kopaonik skijali cetnici sa njemcima?

JVuO
Gost
JVuO

To je bila operacija Vermahta protiv četnika Dragutina Keserovića.

Medovina
Gost
Medovina

Zato Daniloviću, što nema nijednog dokaza da je Krsto počinio neki zločin, osim što je u krajnjoj samoodbrani ubio, mladog Mugošu.A, koliki je to zločin, najbolje je rekla, Rakova majka, tužeći sina.Osim toga, Krsto je dokazani junak, i ti dobro znaš iz kojih ratova, a ti kao veliki Srbin, trebao bi mu biti zahvalan. Dok ss druge strane, Draža je… Više »

Baranin
Gost
Baranin

Auuuuu Medovina,izgleda si preskočio terapiju jutros…..ajde ne bleji nesrećo….

Medovina
Gost
Medovina

Ti i slični tebi su mi terapija, i kao što vidiš nijesam je preskočio … tebe, više i ne pomaže, počeo si da zavijaš.

brko mali
Gost
brko mali

Medovina taman sam htio da napisem nesto o Krstu ali si ti sve rekao. Svaka cast, a danilovicu I ovom baraninu se ne moze objasnit sto znaci patriotizam I borba za svoju zemlju I narod, jer oni zive u jednoj a vole tudju zemlju.

lagano
Gost
lagano

kakve gluposti ccc. daniloviću vrati se u džak

sonnyy
Gost
sonnyy

Pitanje je principijelno. Da li saradnja sa okupatorom, ukoliko ne napraviš neko strijeljanje, dozvoljena i smatra li se herojstvom. Na nivou principa. Mada ga lično NE smatram izdajnikom, ali na nivou principa se mora i to objasniti..

Zapjevaj
Gost
Zapjevaj

sonnyy, ako ćemo principijelno, ti si najneprincipijelni komentator na CDM.

sonnyy
Gost
sonnyy

Moraš navesti neki primjer, kako bi se moglo polemisati ili složiti sa tobom…ovako je neozbiljno…

Zapjevaj
Gost
Zapjevaj

Primjer prvi i zadnji: sve što napišeš, negdje si načuo, ako je riječ oo temi.A,ako uzmemo u obzir pismenost-polupismen si, i to je to!

Prava istorija
Gost
Prava istorija

Bravo Danilovicu

44debilanaCDMu
Gost
44debilanaCDMu

E prvi put da se ja i ti složimo !!!

Send this to a friend