Politika

Danilović: Pojedini oblici antifašizma vremenom su dobili fašističke obrise

Goran Danilović, lider Ujedinjene Crne Gore

Povodom 9. maja Dana pobjede na fašizmom i Dana Evrope lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović čestitao je građanima Crne Gore  ovaj jako bitan datum akko u evropskoj tako i u crnogorskoj istoriji.

“Srećan vam Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, koja je nastala potom na toj pobjedi i žrtvi kakvu do tada svijet nije vidio. Zavodljivost ideologije fašizma od prije sto godina nepovratno je odnijela mnoge sudbine i zbunila mnoge umove. Nije ni danas mnogo drugačije. Iako smo iskusili užase fašizma i naci-socijalizma, iako smo ubijeđeni da mi nikada više ne bismo pogriješili i da smo na pravoj strani istorije, moramo sebe neprekidno preispitivati”, navodi u saopštenju.

On ističe da pojedini vidovi antifašizma vremenom su dobili sasvim fašističke obrise, nekadašnji pobjednici nad tim zlom pervertirali su do neprepoznatljivosti ili jasnije; izgledaju, govore i služe poput Musolinijevih crnokošuljaša.

“U moru definicija fašizma možete se lako izgubiti i postati upravo ono protiv čega se borite”, napominje lider UCG.

Ipak, dodaje Danilović,  nekoliko pitanja i odgovora sebi može vas sačuvati i učiniti sigurnim u uvjerenju da nikada ne biste mogli biti fašista;

“Ako vam je lična sloboda i pravo svetinja onda ste na dobrom putu; Ako prezirete institituciju vođe; Ako tugujete zbog nepravde učinje drugom; Ako vas boli stradanje neznanih; Ako volite drugoga kao sebe sama; Ako vjerujete da država treba da odgovara vama, a ne vi državi; Ako i u najvećem “snopu pruća” uvijek znate koji ste vi prut; Ako umijete da se poradujete tuđoj sreći; Ako mrzite procese, a ljudima umijete da oprostite; Ako sve ovo onda ste izvjesno antifašista”, navodi on.

Dragi moj antifašisto, moja Evropo, ističe,  srećan ti praznik i čuvaj se od drugih, ali posebno od sebe.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Emma
Gost
Emma

Rece Danilovic!

Titograđanin
Gost
Titograđanin

Ako je sto kaze – 👍. Ako je ko kaže-👎

zoran
Gost
zoran

Tacno .ako mislis na vas Srbe

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Tacno !

Send this to a friend