Politika

Danilović poručuje da se protiv DPS-a mora igrati timski

Foto: Facebook UCG

Najdjelotvornije je da kompletna opozicija bojkotuje parlament i sve izborne procese dok se ne izbori za traženo. Protiv DPS-a mora se igrati timski. Pokaže li se da pojedini subjekti ostaju trajno u Skupštini ili da će često biti na plenarnim sjednicama, vrlo brzo ćemo reagovati na to u skladu sa svojim interesima, kazao je u intervjuu za Pobjedu Goran Danilović, predsjednik Ujedinjene Crne Gore.

Prema njegovim riječima, jedinstvo opozicije podrazumijeva žrtvu odricanje od dijela vlastitih stavova u opštem interesu.

“Ako ima jedinstva, kakvog-takvog, i ako se pritisak stalno unapređuje kako bismo dobili nove izbore pod poštenim uslovima i demokratskim pravilima, onda i Ujedinjena Crna Gora ima obavezu da to prati i učestvuje u takvoj opozicionoj politici”, kazao je Danilović.

No, kaže on, reklo bi se da jedinstva nema.

“Dio opozicije pravi sastanke u suženom formatu birajući sagovornike i dijeleći subjekte na građanske i negrađanske. Odgovor Demokratskog fronta je, tako izgleda, samostalno donošenje odluke da uđu u parlament, a povod je premijerski sat. Mi iz Ujedinjene Crne Gore trebalo bi valjda u tom sukobu da dobrovoljno nestanemo jer šta god odlučimo, po nečijoj zamisli, svrstali smo se. Tako, ipak, neće moći. Kao i drugi, imamo pravo da mislimo na sebe. Ne interesuje nas šta će oni misliti o nama. Sebe cijenimo i sebi smo vrlo važni. Pokaže li se da pojedini subjekti ostaju trajno u Skupštini ili da će često biti na plenarnim sjednicama, UCG će vrlo brzo reagovati u skladu sa svojim interesima jer nismo djeca da se igramo ,,borbe između dvije vatre“! Naša odluka neće se čekati nedjeljama i mjesecima. Stranački organi reagovaće u narednim danima”, poručio je Danilović.

UCG je, u slučaju da vlast ne izađe u susret opozicionim zahtjevima, predložila vraćanje mandata Skupštini, kao i bojkot svih izbora.

“Da, smatramo da je najdjelotvornije da svi bojkotujemo parlament dok se ne izborimo za traženo, ali i da bojkotujemo sve izborne procese do toga trenutka”, ponovio je on.

Kako kaže, nije normalno da pritisak na Vladu i DPS „pojačavaju” tako što bezuslovno izlaze na lokalne izbore, što se spremaju za bezuslovno takmičenje na predsjedničkim, a traže pravila za parlamentarne!

“Pa, opoziciona javnost vidi da je to neozbiljno. Ne razumijem tu vrstu „principijelnosti”! Ako je naš stav iz Ujedinjene Crne Gore radikalan, ako neko misli da nipošto ne treba na kraju svih mogućnosti vratiti i mandate, mi pitamo: a šta ćemo onda uraditi? Neka se javno saopšti šta je naš potez ako ništa od zahtjeva ne prođe. I zaista, šta nam drugo preostaje ako vidimo da se DPS sa tijesnom većinom koju ima u Skupštini ne osvrće na traženja i zahtjeve opozicije?”, ističe on.

To što se pojedine stranke ili koalicije sve vrijeme spremaju za izbore, dodaje on,  ne obavezuje UCG da promijeni svoj prijedlog.

“Brzo će svi shvatiti da se protiv DPS-a mora igrati timski, da će se soliranje svima vratiti kao kazna”, jasan je Danilović.

Svoje predloge, kaže Danilović, uporno ponavljaju i javno pozivaju ali, ističe on, kolege ćute.

“Ništa neobično. Znali smo da će biti tako. Navodno, neki ne bi da troše snagu na razjašnjavanje sa nama. Arogancija je, međutim, ponor politike, a oholost pojedinaca – lidera, uvijek nepogrešivo najavljuje kraj jedne ili više političkih biografija i epopeja”, kaže on.

Danilović ističe da ih iskustvo uči da DPS neće biti pobijeđena od jedne opozicione stranke.

“Opet, svi vide da nam treba pristojan nivo jedinstva, ali mnogi ne žele tu priču. Ko god misli da opozicioni birači ne vide krupne i strateške greške, grdno se vara”, ocijenio je on.

Predsjednik UCG je, komentarišući to što se dio tzv. građanske opozicije sastaje ignorišući ostatak opozicionih partija, kazao da je ljude sa političkim iskustvom ispod nivoa da se sastaju reda radi i da zaključuju kako je „DPS počeo da politički popušta”!

“Ne bih volio, uz svu čast, da nakon godina u politici moram stati iza takve zajedničke izjave! Ne moram i ne želim”, poručio je Danilović.

Da smo pitali DPS kako da se podijelimo, dodaje on, sumnjam da bi oni smislili po sebe uspješnije dijeljenje od ovog ružnog i nedopustivog na građansku i negrađansku opoziciju.

“Zvuči umišljeno, bez imalo vizije, iskompleksirano i, naravno, štetno. Nije mi jasno čemu ta podjela služi ako u Budvi, Kotoru, Kolašinu i Novom „građani” i „negrađani“ funkcionišu kao vlast? Još se jedan od lidera iz „građanskog kruga“ odvažio da objasni zašto se neko poziva, a neko ne na te sastanke. Moj odgovor na te analize je kratak: ne trudite se, nama je sve jasno, a i sva nam šteta takva bila!”, poručio je Danilović.

On je istakao da su zainteresovani za izmjene seta izbornih zakona.

“Dobro znamo, iskusili smo, gdje je problem. Moraju se promijeniti Zakon o biračkom spisku, Zakon o crnogorskom državljanstvu, Zakon o ličnoj karti, Zakon o registrima prebivališta i boravišta. Neke od tih prijedloga imamo gotove. Imamo spreman i prijedlog zakona o vladi koji bi morao biti usvojen prije parlamentarnih izbora, a Zakon o predsjedniku prije predsjedničkih. Takođe, neophodne su izmjene u Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, u Zakonu o unutrašnjim poslovima. Mora se promijeniti format DIK. Moraju se preispitati uloge određenih, iskompromitovanih agencija i njihove upravljačke structure”, kazao je Danilović.

Možemo pobijediti kandidata DPS, ali zajedno i u poštenim uslovima

Na pitanje da li opozicija  na predsjedničkim izborima može pobijediti DPS, Danilović odgovara uvjereno- naravno, ali su nam potrebni pošteni izborni uslovi.

“Mnogo smo zakasnili i ništa nijesmo izborili. Podsjećam javnost da danas niko od nas ne kontroliše birački spisak, da se ne primjenjuju procedure koje smo usvojili prošle godine u MUP-u o načinu pokretanja AFIS sistema i narezivanja podataka na stanice za elektronsku identifikaciju birača. Niko ne pominje mogućnost da se AFIS nadogradi i počne da očitava i upoređuje i otiske fotografija. Svi registri su nedostupni opoziciji i nema nikakvog radnog ili koordinacionog tijela u kojemu bi bili predstavnici nvo i opozicije..”, objašnjava on.

Stoga, kaže on, sve je u rukama DPS-a.

“Imajući ovo u vidu, plašim se da bi i najbolji opozicioni kandidat za predsjednika bio u silnom problemu. Od rečenog je gore samo što izgleda nećemo dogovoriti jednog kandidata, nego će se napraviti takva takmičarska gužva od koje se potom nećemo skorije oporaviti”, ocijenio je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dzidzi
Gost
Dzidzi

A koji to tim kad ste svi posvadjani,nema partije koju nisi razbuca,pa ti je najbolje da udjes u dps ako stvarno mislis da ih pobijedis

Dragan
Gost
Dragan

Aoh,evo ga IZGUBLJENI U SVEMIRU,jadno djedovo unuce.

TheDexman
Gost
TheDexman

Cegovica je ovi malji??

MiskoCT
Gost
MiskoCT

Ljudi, sto se rugate?? Danilovic jeste timski igrac — promijenio je 10 timova do sada! 🙂

crnogorac
Gost
crnogorac

Ti nijesi u Demosu mogao sa Lekićem da sarađuješ a ne da učestvuješ u timskom radu sa svom opozicijom. Ne vjerujem da ćeš se ostvarit na izborima

amo
Gost
amo

Oni svi timski igraju za DPS hahahahah

DenisPens
Gost
DenisPens

Danilovicu pa zar ti nisi bio u vladi Mila Djukanovica da uredjujes biracki spisak Ministar policije. Dosta smo te gledali i kao poslanika 20 godina i kao Ministra Policije u vladi Mila Djukanovica. 20 godina imao si mogucnost i sansu a cjelo vrijeme si samo rasturao opozicione partije u kojima si bio tako bi zamolio Cdm da ovakve likove koji… Više »

Murcielago
Gost
Murcielago

Da li ti Danilovic znas sta je to tim i timski rad?
-Ne.

Docent
Gost
Docent

Ali vi taj tim za igru nematee

Zarija
Gost
Zarija

DPS je lijepo nudio dijalog to sto je vama bilo ljepse da sjedite za okrulom stolom kod Becica, sad neka vas onda Becic ujedinjuje i varti vas u parlament!

Mira
Gost
Mira

Danilovic prica o nekom timskom radu, a u opoziciji nikad veci raskol i rasulo !

Enna
Gost
Enna

Mozete kako ne. Ne moze narod vise pohvatati vase ispade i prelaze iz partije u partiju.

Manja
Gost
Manja

Ovo su novi Preletacevici.

Miki
Gost
Miki

A vi ste tim iz snova. Ma dajte, ko vas podrzava uopste.

sorela
Gost
sorela

Vi da ste znali timski, vi ne bi toliko partija izmijenjali…

rejna
Gost
rejna

Danilovic prica o timskom djelovanju ! pa, sta sve necu procitati …

werte
Gost
werte

Ti si tmski igrač iznad svega, najbolje to znaju NOVA i Demos.

Vuko.s
Gost
Vuko.s

Rodjeni timski igrac. No za koji tim jos nije igrao.

yug
Gost
yug

Penzija Danilovicu

Jadran
Gost
Jadran

Sto bi rekao nas narod, da te ne znam skupo bih te platio.
Vrlo je jasno kada se neko ovako detaljno oglasi pa još u vladinoj Pobjedi , da najavljuje time svoj povratak u Skupštinu i nastavak odradjivanja posla za DPS.
Džaba više foliranja, Danilovicu , poslije neuspjelog puča u Demosu, svi znamo ko si i šta si..

NHM
Gost
NHM

Tačno, timski da se igra! Za koliko ono timova ti bješe igrao?

Mojsije
Gost
Mojsije

Prepoznatljivi prebjeg u više slučajeva. Pozivanje na timski rad je demagogija ovog foliranta

Send this to a friend