Politika

Darmanović-Bramerc: Crna Gora pouzdan partner u postizanju mira i vladavine prava

Crna Gora je pouzdan partner Ujedinjenim nacijama u postizanju mira, bezbjednosti i vladavine prava, ocijenili su na današnjem sastanku ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma UN za krivične tribunale Serž Bramerc, koji boravi u dvodnevnoj posjeti našoj zemlji.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Darmanović je ukazao na posvećenost Crne Gore multilateralizmu i poštovanju međunarodnih obaveza, te dodao da najbolju potvrdu tome predstavlja kontinuirana kvalitetna saradnja sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

„Crna Gora posebnu pažnju posvećuje saradnji sa međunarodnom zajednicom u pogledu istraga koje se odnose na kršenje normi međunarodnog humanitarnog prava, a na liniji postizanja mira, bezbjednosti, vladavine prava i punog poštovanja ljudskih prava u regionu“, kazao je ministar.

Bramerc je naglasio da je zadovoljan odnosom Crne Gore prema radu, misiji i ciljevima međunarodnih krivičnih tribunala, te ocijenio da ta saradnja predstavlja primjer za cijeli region.

“Naglasio je spremnost da Mehanizam pruži svu potrebnu ekspertsku i tehničku podršku crnogorskim institucijama u cilju osnaživanja administrativnih kapaciteta pravosuđa, kao i u domenu obaveza koje proističu iz evropske agende Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su pozdravili potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Kancelarije tužioca Mehanizma pri UN-u i Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, saglasivši se da je zajednički cilj napredak u oblasti vladavine prava i efikasnosti pravosuđa.

Send this to a friend