Politika

Čestitke iz Crne Gore Makedoniji na potpisivanju protokola u NATO

Vlada Crne Gore  čestitala je Makedoniji potpisivanje Pristupnog protokola u NATO-u.

<<<Makedonija potpisala protokol o pristupanju NATO savezu<<<

Kako piše na zvaničnom tviter nalogu Vlade, Crna Gora sa radošću čeka prijatelja kao 30. saveznika.

I ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović čestitao je makedonskom kolegi Nikoli Dimitrovu potpisivanje protokola.

„Ovo je veoma važan korak naprijed na putu ka članstvu u Alijansi“, ocijenio je šef crnogorske diplomatije.

Ukazao je i na istorijski značaj rješavanja višedecenijskog otvorenog bilateralnog pitanja sa Grčkom, što je bilo od krucijalnog značaja za napredak na putu prema članstvu u Sjevernoatlanstkom savezu i Evropskoj uniji.

„Današnje potpisivanje Protokola je jasan znak da vrata NATO-a ostaju otvorena za sve aspirante, koji, zajedno sa vama, mogu računati na punu podršku Crne Gore. Uvjeren sam da ćemo kao saveznici i prijatelji, nastaviti da osnažujemo naše već čvrste odnose i da ćemo biti u prilici da Vam, uskoro i formalno, poželimo dobrodošlicu kao 30. članici NATO saveza, čime ćemo dodatno ojačati stabilnost i sigurnost ne samo regiona, već i šire evroatlantske oblasti“, navodi se u čestitci.

Čestitkama se pridružio i ministar odbrane Predrag Bošković. On je čestitku uputio svojoj makedonskoj koleginici Radmili Šekerinskoj.

Bošković je naglasio da je Makedonija za istorijski korak bliže punopravnom članstvu u Alijansi.

“Crnogorski put od potpisivanja protokola do punopravnog članstva u NATO trajao je nešto više od godinu dana. U skladu sa punom posvećenošću Crne Gore politici otvorenih vrata Alijanse, iskreno vjerujem da će i Republika Makedonija u skorijem periodu postati članica atlantske porodice. Imajući u vidu da će punopravno članstvo Makedonije dodatno osnažiti naše sveobuhvatne napore za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, uvjeren sam da će naše dvije zemlje, i kao buduće saveznice u okviru Alijanse, još kvalitetnije sarađivati”, kaže se u Boškovićevoj čestitki.

Crnogorski ministar odbrane je na kraju naglasio da Makedonija, i kada postane 30. članica najvažnijeg vojno-političkog saveza, može računati na snažnu podršku Crne Gore.

Send this to a friend