Politika

Darmanović: Crna Gora potvrdila posvećenost regionalnoj saradnji i multilateralizmu

Sastanak Savjeta ministara vanjskih poslova država članica Jadransko-jonske inicijative i Evropske strategije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), kojim je završeno veoma uspješno jednogodišnje predsjedavanje Crne Gore ovim regionalnim mehanizima, održan je danas u Budvi.

Na sastanku, kojim je predsjedavao ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović, a prisustvovali su i ministri vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić, generalni sekretar Jadransko-jonske inicijative Đovani Kastelaneta i Direktor za pametni i održivi razvoj i implementaciju programa u Generalnoj direkciji za regionalnu politiku Evropske komisije Rudolf Nisler, usvojena je Budvanska deklaracija, u kojoj je potvrđena spremnost država članica da dodatno intenziviraju saradnju u okviru regionalnih inicijativa, snažeći time evropsku perspektivu regiona.

„Veoma uspješnim jednogodišnjim predsjedavanjem Crne Gore još jednom smo potvrdili snažnu posvećenost regionalnoj saradnji i multilateralizmu“, kazao je ministar Darmanović, istakavši da su prioriteti predsjedavanja bili usmjereni na intenziviranje saradnje u oblastima turizma, kulture, zaštite životne sredine, istraživanja i inovacija. Istakao je i da je značajan napredak ostvaren u pogledu učvršćivanja  regionalnih odnosa s ciljem zajedničkog adresiranja pitanja od interesa za sve države.

Predajući predsjedavanje Republici Srbiji šef crnogorske diplomatije je ocijenio da ,,Jadransko-jonska incijativa, tokom skoro dvije decenije postojanja, i kasnije EUSAIR, služe kao regionalni okvir za saradnju između država sa istim prioritetnim ciljem – osnaživanje evropske perspektive regiona“.

Ministar Dačić je zahvalio Crnoj Gori i ministru Darmanoviću na uspješnom predsjedavanju JJI/EUSAIR-om, odajući priznanje što je posebnu pažnju posvetila promovisanju evropskih standarda i vrijednosti. „To je nama veoma značajno imajući u vidu da su to osnovni preduslovi punog uključenja Zapadnog Balkana u EU. Srbija će takođe nastaviti svoje predsjedavanje u tom duhu“ – zaključio je Dačić.

Generalni sekretar JJI Kastelaneta je, čestitajući Crnoj Gori na uspješnom predsjedavanju, kazao da Budvanska deklaracija šalje snažnu poruku o važnosti politike proširenja EU, posebno imajući u vidu predstojeće izbore za Evropski parlament. U tom kontekstu, naglasio je da zemlje članice dijele zajedničke vrijednosti Jadransko-jonske inicijative.

Direktor Nisler je pozdravio dostignuća Crne Gore tokom predsjedavanja, naglasivši da Evropska komisija smatra važnim makroregionalne strategije, naročito ovu koja ima dodatnu političku vrijednost, podstičući razvoj u regionu i približavajući Evropskoj uniji države koje teže članstvu.

Danas je u Budvi održan i ministarski panel na temu „Integracija ljudi, razvoj regiona“. Ministar Darmanović je tom prilikom kazao da saradnja u okviru JJI i EUSAIR-a predstavlja dodatan podsticaj državama aspirantima da ubrzaju integracione procese te da „s ponosom ističe da je Crna Gora prva država koja nije članica Evropske unije, a koja je predsjedavala EUSAIR-om“. Darmanović je kazao i  da posebno zadovoljstvo, ali i potvrdu uspješnosti crnogorskog predsjedavanja, predstavlja pristupanje San Marina Inicijativi upravo tokom jednogodišnjeg mandata Crne Gore.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je istakao da aktivnosti u okviru EUSAIR-a doprinose socio-ekonomskom razvoju jadransko-jonskog regiona, te iznalaženju boljih rješenja za privrede svih država.

U panel diskusiji je učestvovala i ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović. Naglasila je da će fokus njihovog predstojećeg predsjedavanja biti na razvoju saobraćajne i energetske infrastrukture, a u cilju postizanja vidljivijih rezultata saradnje u regionu.

U okviru crnogorskog predsjedavanja, danas je, takođe u Budvi, upriličena izložba slikara iz svih država članica Jadransko-jonske incijative, na čijem je otvaranju, pored ministra Darmanovića govorio i ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Puf
Gost
Puf

Od multilateralizma volim sve valute, konvertibilne marke, dinari, kune, leke, eure, krune i sve ostale. A od ovih prica koje po cijeli dan slusamo te jedno te isto, regionalna saradnja i multietnicki sklad je prevrsilo sve mjere, i u komunizmu se non stop pricalo o bratstvu i jedinstvu pa se braca jedinstveno potulila! Sve vas treba najurit, prvo pocet od… Više »

Send this to a friend