Politika

Darmanović: Crna Gora razvija prijateljske odnose sa susjedima

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović naglasio je da Crna Gora u kontinuitetu razvija prijateljske odnose sa susjedima, zasnovane na principima međusobnog povjerenja i poštovanja, podsjetivši da su prioriteti crnogorske vanjske politike jačanje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, koji su blisko povezani sa procesom integracije i ispunjavanjem političkih kriterijuma za članstvo u EU.

“Ne postoji održiva stabilnost i razvoj na Balkanu bez njegove integracije u evropske i evroatlantske strukture. EU i NATO moraju ostati proaktivni u regionu i pružiti kredibilnu perspektivu integracije”, kazao je Darmanović koji je danas u Londonu učestvovao danas u Londonu na sastanku šefova diplomatija Zapadnog Balkana koji se održava u okviru petog Samita Berlinskog procesa.

Kako su naveli iz Damanovićevog resora, učesnici ministarskog sastanka, čiji je domaćin ministar Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske za Evropu Alen Dankan bili su šefovi diplomatija Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Kosova, Hrvatske, Bugarske, Poljske, visoki zvaničnici Austrije, Njemačke, Italije, Slovenije, Francuske i evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

“Na sastancima i panelima razmijenjena su mišljenja o regionalnoj bezbjednosti, rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja i migracijama. Razgovarano je i o modalitetima većeg učešća mladih u aktivnostima koje se sprovode pod okriljem Berlinskog procesa, ulozi civilnog sektora, digitalnoj agendi i preduzetništvu”, dodaju iz ministarstva.

Zajednički je potvrđena posvećenost dostizanju stabilnog, sigurnog i prosperitetnog regiona, utemeljenog na evropskim vrijednostima, koji je u funkciji  evropske bezbjednosti.

Jednoglasno je izražena nedvosmislena podrška evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

 

Send this to a friend