Politika

Darmanović: Dijaspora će dati puni doprinos u odbrani Crne Gore

Ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović, govorio je danas na promociji monografije „Dijaspora Crne Gore u prošlosti i sadašnjosti“ u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“ u Podgorici.

On je izrazio uvjerenje da će dijaspora i danas dati puni doprinos u odbrani Crne Gore od nastojanja da se ona vrati na srednjovjekovni koncept društva i preusmjeri sa zacrtanog pravca euro-atlantskih demokratskih vrijednosti.

Ističući ulogu našeg iseljeništva kroz istoriju, kao okosnice i čvrstog oslonca u prelomnim periodima razvoja i uzdizanja Crne Gore, ministar Darmanović je posebno podsjetio na istaknute ličnosti crnogorskih korijena koje se nalaze na svim kontinentima.

„Monografija „Dijaspora Crne Gore u prošlosti i sadašnjosti“ predstavlja prirodni slijed prethodnih napora u ovoj oblasti i značajno podsjećanje na onu Crnu Goru koja živi na prostorima Sjeverne i Latinske Amerike, Australije, Azije, Afrike i Evrope“, rekao je šef crnogorske diplomatije.

On je istakao da je Monografija ujedno i istorijsko svjedočanstvo o migracionim tokovima crnogorskog stanovništva svih vjera i nacija kroz vjekove, kao i znakovita retrospektiva društvenih odnosa, te dodao da se nada da će njeno izdavanje doprinijeti boljem razumijevanju naše dijaspore u široj javnosti, a biti od koristi i akademskoj zajednici.

„Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore posredstvom ambasada, konzulata, kao i počasnih konzula, u punom kapacitetu nastoji da naše diplomatsko-konzularne misije u svijetu, osim zaštite prava i interesa crnogorskih državljana, budu istinski dom sa izraženim senzibilitetom u cilju očuvanja državnog i nacionalnog identiteta, jezika, njegovanja kulture, tradicije i običaja naše dijaspore i njihovih budućih pokoljenja“, rekao je ministar.

Na promociji monografije su govorili i direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, Marko Špadijer, mr Sait Šabotić, mr Ivan Jovović i Goran Popović.

Autori monografije su Marijan Mašo Miljić, mr Sait Šabotić, mr Ivan Jovović, Marko Špadijer, prof. dr Milan Vukčević, Elvira Bekteši i dr Antonela Arhin.

M.D. 

 

 

 

 

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Sto se je pocelo otvoreno da prica o odbrani Crne Gore, vec je uspjeh. Do sada ste gurali glavu u pijesak.

ILIJA
Gost
ILIJA

Oce li nam i dijaspora platit troskove 40miliona na distributivnoj mrezi

Domi
Gost
Domi

E necemo

Pjer
Gost
Pjer

Sve nas je vise vani
Zahvaljujuci vasoj umnoj politiki

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Даће сад дијаспора подршку још више ,сад кад је свима јасно да је готов !

Maki
Gost
Maki

Pa vise nas ima u Srbiji nego u CG….

Gaeta
Gost
Gaeta

Je li to zafalilo novca pa bi da prevarite ove ljude o tobož nekoj ugroženosti. Volite njihov novac a vi ste ih vašom pogrešnom politikom poćerali daleko od todnog kraja.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Ko je napo Crnu Goru?

Rozaj
Gost
Rozaj

To kada odes u srbiju, a dijaspora je mnogo jaka u svakom smislu, a najvise imaju love

Bumerang
Gost
Bumerang

Možete je braniti od sebe samih,… Kasno je i za pomoć, jer ovi iz dijaspore ne znaju šta ste radili, radite,…

Nenad
Gost
Nenad

Sve prava crnogorska prezimena

Boris
Gost
Boris

hahahahaha

Maki
Gost
Maki

Pa njveca nasa dijaspora je u Srbiji…..pomoce nam oni naravno.

Brat nas
Gost
Brat nas

Bratr Srbine

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Ima li dijaspore u Srbiji?Il je ministar i dalje smatra da je u zajednici.

Gargamel
Gost
Gargamel

Si pravi

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Ima li dijaslore u Srbiji.Il je jos uvjek nisi odcjelio.Ako nam ona bude pomagala….

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Vala Darmanovicu ja licno nebi, jesam glasao za nezavisnu C.G. ali nijesam za privatnu drzavu.

Delboj
Gost
Delboj

Privatna je samo za one koji su nesposobni da urade ista u zivotu. Za one koji su dokoni, koji bi da diluju i ne rade, ili da primaju platu a da nista ne rade.

Send this to a friend