Politika

Darmanović: Integracijama do bezbjednosti u regionu

Crna Gora je značajno odmakla u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom (EU), a pristupanjem NATO-u će doprinijeti nacionalnom i regionalnom bezbjedonosnom okviru, ocijenio je ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović.

On je danas učestvovao na 127. sjednici Komiteta ministara Savjeta Evrope koja je održana u Nikoziji.

Darmanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, tokom izlaganja podsjetio da se ove godine obilježava deset godina članstva Crne Gore u Savjetu Evrope (SE).

On je kazao da će Crna Gora nastojati da doprinese daljoj afirmaciji SE, kao odgovoran i konstruktivan član.

Darmanović je rekao da regionalna stabilnost Zapadnog Balkana umnogome zavisi od nacionalnih opredjeljenja ka daljem razvoju i nastavku procesa proširenja EU.

„Crna Gora je značajno odmakla u pregovaračkom procesu sa EU, a pristupanjem NATO-u će doprinijeti nacionalnom i regionalnom bezbjedonosnom okviru. Posvećenost EU procesu pridruživanja država Zapadnog Balkana će održati stabilnost regiona imajući u vidu zajednički regionalni konsenzus o ovom pitanju“, ocijenio je Darmanović.

Šef crnogorske diplomatije je, tokom svog izlaganja, izrazio podršku naporima generalnog sekretara SE Torbjorna Jaglanda u cilju pronalaženja i zaštite prava djece migranata u Evropi kako bi im se obezbijedila mirnija i prosperitetnija budućnost.

Govoreći na temu borbe protiv terorizma, Darmanović je ponovio da će Crna Gora nastaviti da podržava sve napore za zaštitu i prevenciju terorizma u svim njegovim oblicima u Evropi, kao i na globalnoj sceni, poštujući ljudska prava i vladavinu prava.

„Moramo da se borimo da izvore terorizma sasječemo u korjenu kroz zaustavljanje radikalizacije koja vodi ka terorizmu, kroz borbu protiv nasilnog ekstremizma, kao i kroz spriječavanje aktivnosti stranih boraca terorista“, naveo je Darmanović.

Na sjednici Komiteta ministara SE, ministri spoljnih poslova usvojili su nove smjernice za poboljšanje podrške i naknadu za žrtve terorističkih napada u svih 47 država članica, koje se ogledaju u preduzimanju odgovarajućih mjera uključujući besplatnu hitnu, medicinsku, psihološku i socijalnu pomoć, kao i obezbjeđenje informativnih punktova za žrtve, pristup pravdi i blagovremenu nadoknadu.

Darmanović je, na marginama sastanka Komiteta ministara SE, imao bilateralni sastanak sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Send this to a friend