Politika Ministar na Bledskom strateškom forumu

Darmanović: Integracije zajednička odgovornost Zapadnog Balkana i EU

Evropske integracije su zajednička odgovornost Zapadnog Balkana i Evropske unije, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović na Bledskom strateškom forumu (BSF).

Ovogodišnji BSF, pod nazivom „Izvori (ne)stabilnosti“ posvećen je pitanjima bezbjednosti u međunarodnom poretku, upravljanju strateškim resursima za održanje stabilnosti, klimatskim promjenama, kao i izazovima ekonomskog razvoja, progresa i demokratije.

Darmanović je tokom Foruma bio govornik na panelu „Zapadni Balkan – evropeizacija, demokratizacija, zajednička odgovornost“, posvećenom uticaju progresa u integracionim procesima na usvajanje zapadnih vrijednosti i demokratskih standarda.

On je tokom Panela istakao da su evropske integracije zajednička odgovornost Zapadnog Balkana i EU.

Konstatovao je da prethodni semestar Regionu nije donio veći napredak po pitanju EU integracije, uprkos značajnim naporima koje preduzimaju vlade zemalja Zapadnog Balkana.

“Evropska unija, uprkos unutrašnjim izazovima, mora imati jasnu politiku prema našem regionu, koja će podrazumijevati odlučan nastavak politike proširenja. Očekujem da će oktobarsko zasijedanje Evropskog savjeta dati pozitivan signal u kontekstu otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom, Albanijom, te posljednjeg pregovaračkog poglavlja sa Crnom Gorom”, dodao je Darmanović.

Darmanović se sastao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a, specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, zamjenicima generalnog sekretara Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) Žanom Kristofom Beliardom i Pedrom Seranom, predsjednikom Horasis fondacije Frankom Jurgenom Rihterom i izvršnom direktorkom Centra za evropsku perspektivu Katjom Geršak.

U razgovorima je bilo riječi o bezbjednosnim kretanjima u Evropi i Regionu, te, na tom fonu, značaju integrisanja Zapadnog Balkana u EU.

Send this to a friend