Politika

Darmanović: Intenzivirati regionalnu saradnju i fokusirati se na ekonomski oporavak

Srđan Darmanović

Suočavanje sa COVID-19 pandemijom ukazalo je na potrebu snažnije regionalne i međunarodne saradnje, partnerstva i solidarnosti u očuvanju naše zajedničke budućnosti, istakao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović na danas održanom ministarskom sastanku Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji je organizovan u okviru kosovskog predsjedavanja ovom regionalnom inicijativom. Sastanku je, takođe, prisustvovao evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliver Varhelji.

Čestitajući šefici kosovske diplomatije Melizi Haradinaj Stublo na kvalitetnom predsjedavanju SEECP-om, Darmanović je kazao da je cijelokupni program realizovan u kontekstu velike nesigurnosti i bitnih međunarodnih promjena uzrokovanih globalnom pandemijom, te da time Kosovo zavrijeđuje dodatne pohvale na uspješno sprovedenim aktivnostima.

Na tragu borbe protiv COVID-19, ministar je naglasio da je Vlada Crne Gore na ovaj izazov odgovorila brzo i odlučno, podvukavši da „ni u tim trenucima nismo zaboravili na solidarnost na regionalnom i širem međunarodnom nivou“ i podsjetio da su crnogorske luke bile otvorene za države regiona u cilju obezbjeđivanja neophodnog protoka roba.

Ministar je, takođe, kazao da je neophodno intenzivirati regionalnu saradnju i fokusirati se na ekonomski oporavak, naglasivši da je od posebne važnosti saradnja u oblasti zdravlja, carinskih propisa i saobraćaja, kao i obezbjeđivanje povoljnog biznis okruženja i pospješivanje investicija, te intenziviranje trgovine i sveukupne povezanosti u regionu.

Na toj liniji, šef crnogorske diplomatije je ukazao da je naše uvjerenje da region jedino može prosperirati ukoliko socio-ekonomski razvoj bude baziran na modernim tehnologijama, digitalizaciji i strukturalnim reformama, što će stvoriti uslove za sigurniju, bezbjedniju i sveukupno uspješniju Evropu.

“Uvjeren sam da zajedno možemo iskoristiti ovu krizu da definišemo nove mogućnosti za više solidarnosti i saradnje, gradeći bolju budućnost za naša društva i sve građane“, zaključio je Darmanović.

Komesar Varhelji se saglasio da je borba protiv globalne pandemije pretpostavila potrebu za većom regionalnom saradnjom. Govoreći o finansijskoj pomoći koju je EU uputila Zapadnom Balkanu u kontekstu suočavanja sa COVID-19, podsjetio je da će investicioni paket za region, koji će biti na briselskoj agendi tokom ove jeseni, obuhvatiti konektivnost, naročito u dijelu saobraćaja i energetike.

“Ekonomski oporavak Zapadnog Balkana zahtjeva snažnu regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose“, posebno je istakao u svom obraćanju Varhelji.

Učešće na sastanku su, takođe, uzeli generalni sekretar Regionalnog savjeta za saradnju Majlinda Bregu i politički direktor Evropske službe za vanjske poslove Enrike Mora.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjer
Gost
Pjer

A dobro to radite
Najznacajniju zemlju u okruzenju za nasu ekonomiju Srbiju na svaki nacin omalovazavate

Send this to a friend