Politika

Darmanović: Jedinstvo NATO saveznika značajno za suočavanje sa koronavirusom

Jedinstva i solidarnosti NATO saveznika, kao i zajednički napori značajni su u suočavanju s krizom COVID-19, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović na sastanku sa ministrima iz zemalja NATO članica, koji je organizovan putem video konferencije.

Darmanović je ukazao na značaj vojnih snaga za nacionalne napore u suočavanju s pandemijom, ali istovremeno i na potrebu da se operativni kapaciteti Alijanse i saveznika zadrže na visokom nivou. U vezi s dezinformacijama, šef crnogorske diplomatije je istakao važnost neophodne redovne razmjene informacija među saveznicima, ali i identifikovanje i efektnije komuniciranje konkretnih doprinosa članica NATO u borbi s trenutnom krizom.

https://www.youtube.com/watch?v=ypTLUQCISrs&feature=emb_title

Jedna od ključnih tema sastanka bile su bezbjednosne implikacije COVID-19 krize na Alijansu i saveznice. S tim u vezi, na sastanku je usvojena Deklaracija u kojoj se ističe solidarnost i odlučnost saveznica da kroz međusobnu saradnju i koordinaciju s drugim međunarodnim partnerima doprinesu suzbijanju pandemije koronavirusa.

“Saveznice pokazuju zajedničku posvećenost tom cilju kroz niz instrumenata i kapaciteta koji su im na raspolaganju u okviru Alijanse, uključujući avionski transport kritične medicinske opreme, pružanje podrške u vidu medicinskog
osoblja i profesionalaca, razmjenu praksi,  naučnih i tehnoloških znanja”,  navodi se u Deklaraciji.

Na sastanku je razmotrena i operativna spremnost Alijanse da ispuni ključne zadatke, kao i načini suprotstavljanja rastućoj dezinformacionoj kampanji povodom COVID-19, kroz pravovremeno, precizno i transparentno informisanje javnosti. Takođe, bilo je riječi o jačanju otpornosti saveznica i sposobnosti vlada da odgovore na nepredviđene
događaje.

Tokom sastanka, ministri su razgovarali i o projektovanju stabilnosti van granica Alijanse, s posebnim fokusom na Jug, i jačanju politike odvraćanja i odbrane, te razmotrili i ostale izazove koje utiču na bezbjednost evroatlantskog područja.

Ministri su i formalno dali mandat ekspertskoj grupi za strateško promišljanje da otpočne s radom i pripremi set preporuka za jačanje jedinstva i političke dimenzije Alijanse.

Saveznici su poželjeli dobrodošlicu Sjevernoj Makedoniji, koja je po prvi put učestvovala na sastanku kao članica Alijanse.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Suljo Omerov
Gost
Suljo Omerov

Je li se ovaj drogira ili sta? Pitaj Italiju o toj Nato solidarnosti…

Podgorica
Gost
Podgorica

Usrecice se Mk isto kao i mi sto smo se usrecili..nestalo im je sapuna i peskirira ttenutno al poslace nam cim dobiju ..

Aneta sapunka
Gost
Aneta sapunka

Je li se stavlja sapun u donju fijoku ili fioku?

Amra
Gost
Amra

Sta bi sa perskirima i sapunima sto ste moljakali Nato? Nista? 🤣

Hrapo s maskom
Gost
Hrapo s maskom

Biće nešto šampona na Instagram!

kokolo
Gost
kokolo

Darmanoviću, pitaj Italiju što misli o tome.

Send this to a friend