Politika

Darmanović: Naše diplomate se usavršavaju na prestižnim institucijama širom svijeta

Diplomatska akademija “Gavro Vuković” imala je važnu ulogu u razvoju savremene crnogorske diplomatije, naročito nakon obnove državnosti, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović na svečanoj ceremoniji u Vili “Gorica” gdje je oobilježena petnaesta godišnjica osnivanja diplomatske akademije i zatvorena jedanaesta crnogorska Ljetnja škola za mlade diplomate “Gavro Vuković“.

“Zahvaljujući takvom pristupu i posvećenom radu, danas možemo sa ponosom istaći da se naše diplomate usavršavaju na prestižnim institucijama širom svijeta. Jednako ponosni možemo biti i na činjenicu da diplomate iz različitih krajeva svijeta rado dolaze u Crnu Goru radi sticanja novih znanja i iskustava”, ocijenio je crnogorski šef diplomatije.

Izvršni direktor za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi za vanjske poslove Thomas Mayr-Harting je kazao da su za mlade diplomate ovakvi programi veoma važni i da su jedinstvena iskustva stečena kroz diplomatske obuke od velike koristi u budućem radu svakog diplomate.

Dragiša Burzan, ministar vanjskih poslova Crne Gore u periodu 2003-2004 godine se osvrnuo na ulogu i značaj diplomatske akademije u izgradnji i jačanju kapaciteta Ministarstva vanjskih poslova, poručivši mladim kolegama da je ovaj poziv, iako često veoma zahtjevan istovremeno i posebno vrijedan.

Škola je ove godine okupila pedeset mladih diplomata iz trideset dvije zemlje svijeta: Andore, Argentine, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Brazila, Bugarske, Češke Republike, Ekvadora, Estonije, Francuske, Gambije, Gruzije, Irana, Izraela, Južne Afrike, Kine, Kirgistana, Kosova, Letonije, Litvanije, Mađarske, Makedonije, Malte, Maroka, Mongolije, Poljske, Palestine, Slovenije,  Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije i Crne Gore.

Send this to a friend