Politika

Darmanović: NATO predstavlja stub odbrane vrijednosti zemalja ujedinjenih oko ideja slobode i demokratije

NATO predstavlja stub odbrane vrijednosti zemalja ujedinjenih oko ideja slobode i demokratije, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, koji je u Vašingtonu učestvovao na ministarskom forumu koji je organizovao Centar za evropsku političku analizu (CEPA) povodom obilježavanja 70. godišnjice od osnivanja Alijanse.

Šef crnogorske diplomatije je u izlaganju ukazao na važnost adresiranja savremenih unutrašnjih i vanjskih izazova koji stoje pred Alijansom, naglasivši da aktuelna dinamika odnosa u međunarodnoj zajednici potvrđuje da se saveznici suočavaju sa novim prijetnjama za bezbjednost i unutrašnju koheziju.

Istakao je da je potrebno dodatno osnaživanje odbrambenih kapaciteta, u cilju prilagođavanja savremenom bezbjednosnom okruženju.

U kontekstu savremenih prijetnji međunarodnom poretku, Darmanović je naglasio značaj daljeg jačanja kapaciteta u pogledu obezbjeđivanja, u prvom redu, energetske i sajber sigurnosti.

“Kako bi pravovremeno i sveobuhvatno odgovorila na bezbjednosne izazove, potrebno je da Alijansa očuva transatlantski dijalog i solidarnost između saveznika“, istakao je ministar Darmanović.

Dodao je da geopolitičke ambicije određenih aktera ukazuju na potrebu povećanog interesa Alijanse za Istočnu i Južnu Evropu.

“U vremenu kontinuiranih promjena, NATO je neophodan kao stub odbrane vrijednosti zemalja ujedinjenih oko ideja slobode i demokratije“, kazao je šef crnogorske diplomatije.

Naglasio je da je Alijansa tokom 70 godina postojanja očuvala jedinstvo i solidarnost, te potvrdila posvećenost miru, bezbjednosti i promociji demokratskih vrijednosti, na čijim temeljima će saveznici nastaviti da djeluju i ubuduće.

Ministar je na Forumu kazao i da NATO nije samo vojni već i savez vrijednosti, čijem očuvanju u regionu doprinosi i Crna Gora, te istakao da je nezamjenjiv mehanizam u obezbjeđivanju sigurnosti na Zapadnom Balkanu.

Darmanović je učestvovao i na konferenciji pod nazivom „NATO Engages“, na kojoj su, između ostalih, govorili potpredsjednik SAD-a Majk Pens i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Ovaj format debate, na kojem se razmatraju pitanja od značaja za buduće djelovanje Alijanse, organizovan je prvi put u okviru Samita u Briselu 2018. godine, a rezultat je uspješnog partnerstva Atlantskog Savjeta, Njemačkog Maršal Fonda i Minhenske bezbjednosne konferencije.

Sinoć u Vašingtonu ministar Darmanović prisustvovao je i prijemu povodom 70 godina od osnivanja Sjevernoatlantskog saveza čiji je domaćin bio Majk Pompeo, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crna Gora
Gost
Crna Gora

Živio NATO!!!!

GUX
Gost
GUX

Čekam “Aprililili”

Putin
Gost
Putin

Hahahahahaha

Send this to a friend