Politika

Darmanović: Nemamo politički problem sa SAD

Srđan Darmanović

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kaže da Crna Gora nema nikakav politički problem u Americi, povodom činjenice da Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u još nije dobio “vizu” američkog Senata.

Darmanović, koji će učestvovati na sastanku Anti-ISIL koalicije u Vašingtonu, danas je razgovarao sa savjetnicom potpredsjednika SAD Majka Pensa, a u razgovoru za Glas Amerike, potvrdio je da su imali razgovor i na temu ratifikacije Protokola.

“Danas sam imao razgovore sa Andreom Tomson, savjetnicom za nacionalnu bezbjednost potpredsjednika Majka Pensa, tako da smo imali jedan veoma dobar razgovor i na tu temu. U Vašingtonu je jasno šta znači pridruživanje nove članice NATO-a. Mi razumjemo da Senat ima veoma zauzetu agendu, da nije lako sva pitanja uklopiti u dnevni red, pogotovo kad nije uspjela da se stvar riješi u ovoj jednoglasnoj proceduri na kojoj insistira senator Mekejn. Ali, mi smo uvjereni da onog momenta kad predsjedavajući Senata, Mekonel, stavi ovu stvar na glasanje, da će ratifikacija crnogorskog protokola o članstvu u NATO-u dobiti ubjedljivu podršku koja uopšte nije u pitanju”, dodao je on.

Darmanović je uvjeren da crnogorsko članstvo u NATO ima podršku američke adminisrtracije, prenosi portal RTCG.

“Imamo podršku u Bijeloj kući i američkjoj administraciji uopšte. U relevantnim sekretarijatima koji se tiču nacionalne bezbjednosti, Stejt Departmentu, Pentagonu… tako da, kao što sam već rekao, nema nikakvih problema oko naše ratifikacije u Vašingtonu. Može se desiti da postoje izvjesna odlaganja, ali smo mi sasvim sigurni da će stvar u Vašingtonu biti završena prije samita NATO-a”, kazao je Darmanović.

Kako navodi, procedura u Španiji je gotovo završena.

“Holandija ima specifičnu priceduru. Holandski Senat će sjutra glasati o našoj ratifikaciji i mi uopšte ne sumnjamo u ishod, ali onda počinje da teče jedan ustavni rok u kojem teoretski može da se traži referendum. Mi imamo povjerenja u demokratske procedure u svim zemljama, tako da ne vidimo da postoji nikakav ozbiljniji problem”, kazao je Darmanović za Glas Amerike.

Send this to a friend