Politika

Darmanović: Nemamo politički problem sa SAD

Srđan Darmanović

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kaže da Crna Gora nema nikakav politički problem u Americi, povodom činjenice da Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u još nije dobio “vizu” američkog Senata.

Darmanović, koji će učestvovati na sastanku Anti-ISIL koalicije u Vašingtonu, danas je razgovarao sa savjetnicom potpredsjednika SAD Majka Pensa, a u razgovoru za Glas Amerike, potvrdio je da su imali razgovor i na temu ratifikacije Protokola.

“Danas sam imao razgovore sa Andreom Tomson, savjetnicom za nacionalnu bezbjednost potpredsjednika Majka Pensa, tako da smo imali jedan veoma dobar razgovor i na tu temu. U Vašingtonu je jasno šta znači pridruživanje nove članice NATO-a. Mi razumjemo da Senat ima veoma zauzetu agendu, da nije lako sva pitanja uklopiti u dnevni red, pogotovo kad nije uspjela da se stvar riješi u ovoj jednoglasnoj proceduri na kojoj insistira senator Mekejn. Ali, mi smo uvjereni da onog momenta kad predsjedavajući Senata, Mekonel, stavi ovu stvar na glasanje, da će ratifikacija crnogorskog protokola o članstvu u NATO-u dobiti ubjedljivu podršku koja uopšte nije u pitanju”, dodao je on.

Darmanović je uvjeren da crnogorsko članstvo u NATO ima podršku američke adminisrtracije, prenosi portal RTCG.

“Imamo podršku u Bijeloj kući i američkjoj administraciji uopšte. U relevantnim sekretarijatima koji se tiču nacionalne bezbjednosti, Stejt Departmentu, Pentagonu… tako da, kao što sam već rekao, nema nikakvih problema oko naše ratifikacije u Vašingtonu. Može se desiti da postoje izvjesna odlaganja, ali smo mi sasvim sigurni da će stvar u Vašingtonu biti završena prije samita NATO-a”, kazao je Darmanović.

Kako navodi, procedura u Španiji je gotovo završena.

“Holandija ima specifičnu priceduru. Holandski Senat će sjutra glasati o našoj ratifikaciji i mi uopšte ne sumnjamo u ishod, ali onda počinje da teče jedan ustavni rok u kojem teoretski može da se traži referendum. Mi imamo povjerenja u demokratske procedure u svim zemljama, tako da ne vidimo da postoji nikakav ozbiljniji problem”, kazao je Darmanović za Glas Amerike.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ian
Gost
Ian

Ja ne znam sta se uopste pominje problem kad problem ne postoji uopste, nego sve ide svojim tokom i bez ikakvih problema.

Lina
Gost
Lina

Ima Crna Gora punu podrsku americke administacije i u skorije vrijeme ce biti i ratifikovan protokol od strane njihove administacije.

Mila
Gost
Mila

Svaka drzava ima svoj nacin na koji ce ratifikovati protokol, to je stvar njihovog uredjenja i sve ce ici svojim tokom u tacno predvidjeno vrijeme.

Jana
Gost
Jana

Hvala SAD na podrsci i pomoci, nadamo se ubrzo i ratifikaciji.

Chivas
Gost
Chivas

SAD kao preostale clanice shvataju vaznost Crne Gore i njenog ulaska u NATO, nismo ni sumnjali u podrsku.

Radmila
Gost
Radmila

Amerika ima kad da ratifikuje protokol, to sto su sada na tapetu pitanja koja su vezana za unutrasnju politiku SAD pa posle njih doci ce red i na pitanje crnogorske ratifikacije.

Jana
Gost
Jana

Jasna je podrska SAD Crnoj Gori, to je neminovno. Ne treba se plasiti da ce ratifikacija izostati.

lejla
Gost
lejla

Ne znam nista ovome, ali smatram da svako mora potvrditi napore koja CG ulaze !

Bond
Gost
Bond

Ne sumnjamo uopste u ratifikacije ni SAD ni preostale dvije clanice.

Hella
Gost
Hella

Crna Gora nema nikakav problem sa Amerikom niti se ni postavlja da je pitanje problema to sto Amerika jos nije ratifikovala protokol.

Joco
Gost
Joco

Naravno da nemamo, nemamo mi problema ni sa kim uopste.

uskockicardak
Gost
uskockicardak

ne vidim kakav bi problem imali sa SAD-om…

hristina
Gost
hristina

dzabe onom Republikancu sto je napustio sjednicu Senata i bio protiv glasanja CG u NATO… bicemo clanica uprkos svima..

janko
Gost
janko

kakav problem mi imamo sa SAD-om?? mislili su da ce dolaskom Trampa nas put u NATO biti usporen… ali to nije tako.

poaro
Gost
poaro

nemamo mi problema ni sa kim , samo domaci izdajnici misle suprotno.

Send this to a friend