Politika

Darmanović: Njemačka nam je saveznik, partner i podržavalac daljeg razvoja

Crna Gora je zahvalna Njemačkoj na kontinuiranoj pomoći ostvarenju naših strateških spoljnopolitičkih prioriteta -punopravnog članstva u NATO i napretka u procesu pristupanja EU, istakao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović tokom sastanka sa njemačkim šefom diplomatije Hajkom Masom u Briselu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Darmanović je ponovio da je posvećenost i predanost Crne Gore ispunjavanju ključnih zadataka Alijanse i kriterijuma za članstvo u EU neupitna.

“U razgovoru sa Masom kazao je i da je za našu državu posebno značajna njemačka politička i ekspertska podrška u ključnim oblastima – vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, reformi pravosudnog sistema, slobodi medija, te jačanju bezbjednosnog i odbrambenog sektora”, navodi se u saopštenju.

Takođe, ukazao je na mogućnost snažnijeg ekonomskog povezivanja, istakavši da je Crna Gora veoma otvorena za veće prisustvo njemačkog kapitala na našem tržištu i punu valorizaciju potencijala za ekonomsku saradnju dvije države.

Mas je, pak, kazao da će Njemačka nastaviti da pruža punu podršku reformskim procesima i integraciji Crne Gore u EU.

“Vaše mjesto je u Evropskoj uniji i ako ovako nastavite, uspjeh na tom putu je siguran”, ocijenio je šef njemačke diplomatije. Istakao je da Njemačka čvrsto podržava evropsku perpsektivu zemalja regiona te da je, u cilju jačanja stabilnosti cijele Evrope ključno da vrata Unije budu otvorena. “Zapadni Balkan je sastavni dio Evrope i u tom smislu, podrška Njemačke ja jasna i vrlo snažna”, zaključio je Mas.

Sagovornici su pozdravili sveukupne međudržavne odnose Crne Gore i Njemačke i ukazali na važnost političkog dijaloga na visokom nivou.

Darmanović je danas u Berlinu razgovarao i sa vanjskopolitičkim savjetnikom savezne kancelarke Janom Hekerom.

“Ministar je izrazio uvjerenje da je budućnost Zapadnog Balkana u EU, te naglasio da uspjeh politike proširenja predstavlja osnov dugoročne stabilnosti i bezbjednosti regiona. Takođe, obostrano je ukazano na značaj procesa evropske integracije za dalji razvoj zemalja Zapadnog Balkana”, dodaje se u saopštenju.

Send this to a friend